Stanoviská a vyhlásenia ZO SR

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR - Ceny potravín sú stabilizované, zamerať sa treba na kvalitu a dostupnosť potravín

Členovia Zväzu obchodu SR sú jednotní v názore, že záujem štátu v rámci problematiky predaja potravín by sa nemal sústrediť len na najnižšie ceny, ale v prvom rade na kvalitu, pôvod a bezpečnosť potravín. V neposlednom rade by sa mal štát snažiť o zabezpečenie dostupnosti potravín na vidieku.

TLAČOVÁ SPRÁVA: Zväz obchodu SR má nového prezidenta

Prezidentom Zväzu obchodu SR je od 1. decembra 2023 Filip Kasana, podpredseda predstavenstva, COOP Jednota Slovensko, SD.

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR - PRIESKUM : Spotrebitelia dôverujú hlavne slovenským potravinám.  Nedôvera panuje pri potravinách poľského pôvodu

Pre spotrebiteľov na Slovensku sú v súčasnosti tromi hlavnými faktormi pri nákupe potravín čerstvosť, kvalita a cena Zároveň je pre väčšinu spotrebiteľov slovenský pôvod potravín silnou preferenciou, pretože si spájajú slovenské potraviny s kvalitou, čerstvosťou a podporou domácej ekonomiky Slováci akceptujú aj potraviny českého či nemeckého pôvodu, naopak silná nedôvera panuje voči poľským potravinám

Stanovisko Zväzu obchodu SR k problému tzv. potravinových púští

Limitovaný prístup k potravinám najmä v menších obciach do 500 obyvateľov vníma Zväz obchodu SR ako veľmi vážny a neustále narastajúci problém, na ktorý upozorňujeme dlhodobo. Na slovenskom vidieku pôsobia výlučne domáce obchodné siete a bez finančnej podpory štátu jednoducho nie je možné udržať tieto predajne prevádzkyschopné.   

TLAČOVÁ SPRÁVA - Prístupnosť a obslužnosť odberného miesta bez rozdielu pre každého

Zálohový systém na Slovensku má nesporné pozitívne ekonomické a environmentálne dopady. Rovnako je však dôležitá aj ústretovosť a prístupnosť systému pre dôchodcov, hendikepovaných a zdravotne znevýhodnených občanov.

Stanovisko členov Zväzu obchodu SR  -  Regulácia neprinesie zníženie cien potravín

Pod vplyvom ekonomických i spoločenských  turbulencií v roku 2022 sa pravidelne objavujú politické iniciatívy smerujúce k legislatívnej regulácii obchodných marží či cien potravín. Analýzy a relevantné diskusie na úrovni fundovaných odborníkov však ukazujú, že cenová regulácia by poškodila fungovanie celej agropotravinárskej vertikály a v konečnom dôsledku prinesie negatívny efekt aj pre slovenské domácnosti. 

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR - Protiinflačná garancia obchodu je lepšie riešenie ako regulácia 

Zástupcovia Zväzu obchodu SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu prezentovali iniciatívu ôsmich obchodných reťazcov o garancii spotrebiteľských cien individuálne vybraných základných potravín na najbližšie tri mesiace. 

Otvorený list poslancom NR SR vo veci hroziacich negatívnych dopadov návrhu novely Zákonníka práce na zdražovanie potravín, konkurencieschopnosť a zamestnanosť

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), Potravinárska komora Slovenska (PKS), Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a  Zväz obchodu SR (ZO SR),  sa týmto spoločne obracajú na poslancov Národnej rady SR, aby odmietli novelu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov. 

Prosba Zväzu obchodu SR smerom k zákazníkom - ZAOKRÚHĽOVANIE konečnej ceny nákupu od 01.07.2022

Naďalej platí, že jedno a dvojcentové mince zostávajú zákonným platidlom a nie je potrebné ich osobitne vymieňať, ani sa ich akýmkoľvek nárazovým spôsobom zbavovať.

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR  k navrhovanému zvyšovaniu spotrebných daní z liehu a tabaku

Bratislava, 17. júna 2022 - Zväz obchodu SR zdôrazňuje, že zvyšovanie spotrebných daní vo všeobecnosti by malo byť predmetom celospoločenskej diskusie so zainteresovanými odborníkmi. Treba si uvedomiť, že ide o komplexnú tému, nakoľko úlohou týchto daní je regulovať spotrebu. Je neprijateľné, aby sa takéto návrhy prijímali bez riadneho pripomienkového konania a preto zneužívanie skráteného legislatívneho procesu považujeme za absolútne neprípustné.

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR k schválenej novele zákona o potravinách

Bratislava, 26. mája 2022 - Zväz obchodu SR víta všetky zmeny v schválenej novele zákona o potravinách.

TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR

Bratislava, 08. februára 2022 –  Zväz obchodu SR a jeho členovia sú vážne znepokojení súčasným vývojom cien na trhu.