Obchodná inšpekcia si posvieti na igelitky

Bratislava – "Igelitky" zadarmo patria definitívne do starého železa. Od januára je v platnosti posledný bod zákona o odpadoch, podľa ktorého predajcovia tenké plastové tašky musia nielen účtovať, no sú tiež povinní ponúkať ekologickejšie alternatívy na viac použití. Na splnenie cieľa z európskej smernice musíme totiž do roku 2025 znížiť našu spotrebu igelitiek o vyše 90 percent.

Nie je taška ako taška
 
Hoci problematika igelitiek evokuje skôr veľké supermarkety, novelizovaný zákon sa týka omnoho širšieho spektra predajcov. Povinnosť spoplatniť ľahké plastové tašky má totiž každý výrobca obalov – teda "fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá používa obaly na balenie tovaru alebo plní tovar do obalov a uvádza na trh pod svojou obchodnou značkou", definuje zákon. Výrobcovia musia zákazníkom účtovať všetky plastové tašky s hrúbkou menšou ako 50 a väčšou ako 15 mikrometrov. Okrem toho musia ponúkať aj alternatívne druhy tašiek, ich cenu zákon neurčuje. Na dodržiavanie nových pravidiel si posvieti Slovenská obchodná inšpekcia. "Postupovať budeme vykonaním anonymného kontrolného nákupu. V priebehu roka vykonáme proaktívne kontroly v každom kraji na Slovensku tak, aby sme preverili správanie veľkých aj malých obchodníkov," uviedla pre HN Danuša Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie. Porušenie zákona obchodníkov vyjde draho – pokuta sa môže pohybovať od 500 do 50-tisíc eur.
 
Luxusný tovar
 
Novelu zákona o odpadoch z dielne envirorezortu, ktorá igelitky spoplatnila, schválilo ešte v marci minulého roka 123 poslancov Národnej rady. Má jediný cieľ – znížiť spotrebu a produkciu ľahkých plastových tašiek. "Plastové tašky zdarma sú luxus, ktorý si už ďalej nemôžeme dovoliť," povedal minister životného prostredia László Sólymos. Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu Slovenskej republiky, pre HN zhodnotil, že pre predajcov dodržiavanie predpisu nie je problém, keďže mnohí zaviedli podobné poplatky už dávnejšie. Neočakávajú ani výraznejší vplyv na náklady či zisky predajcov. "Obchodníci poskytovanie tašky zadarmo považovali za istú službu, tašky pre nich nepredstavovali vplyvnú nákladovú položku," doplnil Katriak.
 
Spoplatnenie pomáha
 
Zarábať na igelitkách obchodníci nechcú. "Od spoplatnenia plastových tašiek očakávame nie zvýšenie zisku za tento druh tovaru, ale zníženie ich spotreby," uviedol pre HN Ján Bilinský, generálny riaditeľ COOP Jednota Slovensko. "Považujeme za veľký úspech, že od zavedenia symbolického poplatku päť centov za najtenšiu plastovú tašku v roku 2013 naši zákazníci ušetrili pri nákupoch až 80 percent plastových tašiek," zhodnotila hovorkyňa Tesco Stores Slovensko Lucia Poláčeková. Obavy z vyšších cien v dôsledku nového zákona odmietol aj Vladimír Hromada, konateľ spoločnosti Bionela, ktorá sa venuje predaju a distribúcii ekologických kompostovateľných obalov. "Stále je pre spotrebiteľa najdôležitejšia cena. Náklady sa síce zvýšia, no ide o centy, takže vo výsledku spotrebiteľ zvýšenie ani registrovať nemusí," vysvetlil Hromada. Zároveň potvrdil, že záujem predajcov o alternatívne obaly na slovenskom trhu dlhodobo rastie. "Vo väčšine prípadov ide o obchodníkov, ktorí majú ekologické cítenie," dodáva.
 
PLASTY V OBCHODOCH
 
100 miliárd tašiek sa v EÚ minie ročne, len sedem percent z toho sa zrecykluje; celkovo sa z plastových obalov zrecykluje 14 percent, 30 percent plastov sa recyklovať nedá Smernica EÚ – do konca roku 2019 znížiť spotrebu na 90 tašiek na osobu ročne, do konca 2025 znížiť na 40 tašiek Bežný Slovák spotrebuje ročne 466 igelitiek, priemer v Európskej únii je 200 tašiek na jedného človeka
 
Odpad z obalov v Európskej únii (percentuálny podiel na celkovej hmotnosti odpadov)
 

41papier a kartón
6kov
16drevo
18sklo
19plasty


Zdroj:  [HN; 06/2018; 09/01/2018; s.: 4; Lucia Lauková ; Zaradenie: SPRAVODAJSTVO]