Zväz obchodu sa stotožňuje s názormi OĽaNO a Sme rodina, aby obchody zostali v nedeľu zatvorené

Zväz obchodu sa stotožňuje s názormi koaličného hnutia OĽaNO a Sme rodina, aby obchody zostali aj po koronaopatreniach v nedeľu zatvorené.   

Karolína Lacová, moderátorka: "Zväz obchodu sa stotožňuje s názormi koaličného hnutia OĽaNO a Sme rodina, aby obchody zostali aj po koronaopatreniach v nedeľu zatvorené. Dôvodov je viacero, vrátane starostlivosti o zamestnanca či to, že zákazník si vie nakúpiť v sobotu alebo v pondelok bez toho, aby pocítil nejaké obmedzenie. Analytik tvrdí, že rozhodnutie by mali prijať samotné obchody."
Lucia Nagyová, redaktorka: "Najviac, až 45 percent rodinných nákupov spravia zákazníci v piatok a v sobotu. Na zatvorené obchody v nedeľu si podľa Martina Katriaka zo Zväzu obchodu už zákazníci zvykli. Pripomenul, že zväz už niekoľko rokov trvá na tom, aby zostali zatvorené. Dokladuje to názormi ich zamestnancov, kde približne 93 percent z nich by túto možnosť uvítalo, zvyšok by chcel pracovať. Príplatok za prácu v nedeľu však v konečnom dôsledku neurobí na výplatnej páske výrazný skok. Vysvetľuje Martin Katriak."
Martin Katriak, Zväz obchodu SR: “Predavači majú nejakých 620, 640 euro, hovorí sa KKD - každá koruna dobrá, ale na druhej strane, výška toho príplatku za nedeľu nie je taká, aby nejakým mimoriadnym spôsobom motivovala zamestnanca.”
Lucia Nagyová: “Na trvalom obmedzení predaja nezastávajú členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu podľa jej predsedu Martina Krajčoviča jednotný názor. Chcú však diskutovať, aby sa neprijala legislatíva, ktorá by diskriminovala a podmienila otvorenie v nedeľu napríklad veľkosťou predajne.”
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu: “V prípade, že sa vláda alebo koaličná rada dohodne na zavedení takejto regulácie, tak rozhodne chceme byť účastníkom tejto diskusie, reprezentovať pohľad obchodníkov a konštruktívnym dialógom prispieť k jej spravodlivému nastaveniu.”

Lucia Nagyová: “Riaditeľ INEKO Peter Goliaš tvrdí, že rozhodnutie by malo zostať na pleciach obchodníkov, ktorí vedia lepšie vyhodnotiť, či sa im oplatí obchody nechať otvorené. Pripomenul, že pokiaľ by vzišlo nariadenie ich povinne zatvoriť, najviac by to pocítili tie, ktoré majú výrazný podiel tržieb z turizmu, lebo tí prichádzajú na Slovensko najmä cez víkend. Lucia Nagyová, RTVS.”

Zdroj: [13.05.2020; Rádio Slovensko; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 12:00; Lucia Nagyová / Karolína Lacová]
Foto_zdroj: TASR