Zníženie dane na základné potraviny prinesie iba obmedzené výhody, zhodujú sa odborníci

Prezident Zväzu obchodu Filip Kasana zdôrazňuje, že na ceny potravín majú vplyv aj ďalšie faktory, vrátane nákladov spojených s prevádzkou a mzdami
Prezident Zväzu obchodu Filip Kasana zdôrazňuje, že na ceny potravín majú vplyv aj ďalšie faktory, vrátane nákladov spojených s prevádzkou a mzdami
Zníženie DPH na základné potraviny môže pomôcť domácnostiam len do istej miery, avšak celkové daňové zaťaženie bude vyššie, čo povedie k vyšším výdavkom pre všetky domácnosti. Vyplýva to z reakcií viacerých ekonomických expertov.
Efekt snehovej gule
Vladimír Baláž z Prognostického ústavu SAV upozorňuje, že domáce rozpočty budú napriek zníženiu DPH na základné potraviny konfrontované s novými daňami v celej ekonomike. „V konečnom dôsledku väčšina tej DPH bude vyššia ako doteraz a všetky domácnosti budú platiť viac,“ uviedol.
Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz upozornil na efekt „snehovej gule“, ktorý nastane zvýšením DPH pri výrobcoch a preprave. „Obchod bude musieť, samozrejme, DPH preniesť na spotrebiteľa. Plus keď zarátate tie nové dane z bankových prevodov, ten efekt tam bude,“ povedal.
Prezident Zväzu obchodu Filip Kasana zdôrazňuje, že na ceny potravín majú vplyv aj ďalšie faktory, vrátane nákladov spojených s prevádzkou a mzdami. „Konsolidačné opatrenia, ktoré zvýšia finančnú zaťaženosť súkromného sektora, môžu časom vyvolať opačný tlak v cenotvorbe,“ skonštatoval.
Celkové zlacnenie potravín je nepravdepodobné
Analytik Tomáš Boháček z 365.bank uviedol, že hoci podpora nízkopríjmových skupín môže priniesť určitý pozitívny efekt, celkové zlacnenie potravín je nepravdepodobné. „Vynútiť si selektívnou sadzbou nižšiu cenu tovaru v ekonomike sa dlhodobo nedá,“ myslí si Tomáš Boháček.
Podľa Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord zníženie sadzby DPH na základné potraviny prinesie mierne zníženie cien, ale rast ďalších daní spomalí ich pokles. „Obchody budú mať vyššiu ziskovú maržu, ktorou budú kompenzovať nižšiu maržu u produktov v 23-percentnej sadzbe,“ uvádza.
Analytik Marián Kočiš očakáva, že nižšia DPH bude zdražovanie energií len tlmiť. Podľa Viliama Páleníka z Ekonomického ústavu SAV vládne opatrenia prispejú k inflácii, ktorá by mohla budúci rok dosiahnuť šesť percent. Tento pohľad zdieľa aj Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorý dodáva, že efekt DPH bude taký, že ľudia ušetria veľmi málo a oveľa viac prerobia na zvýšení DPH. Štát má naplánované vybrať miliardu. Odborníci sa tak prevažne zhodujú, že zníženie DPH na základné potraviny len čiastočne kompenzuje celkové zvýšenie daňového zaťaženia, čo bude mať negatívny dopad na bežné domácnosti.

Zdroj: WEB | Dátum: 20.09.2024 | Zdroj: trend.sk | Autor: SITA | Vydavateľ: News and Media Holding a. s. | Rubrika: Správy