Zamlčaný pôvod mäsa
Kontrolóri potravín zvyšujú pozornosť. Po tom, čo východoslovenská firma dodala známemu reťazcu 120 ton kuraciny s nejasným pôvodom, si inšpektori cielene posvietili na dovážané hydinové mäso. Prípad ľuďom opäť pripomína, aby si v prípade záujmu pôvod mäsa dobre preverili.
Zuzana Straková Wenzlová, moderátorka: „Kontrolóri potravín zvyšujú pozornosť. Po
tom, čo východoslovenská firma dodala známemu reťazcu 120 ton kuraciny s
nejasným pôvodom, si inšpektori cielene posvietili na dovážané hydinové mäso.
Prípad ľuďom opäť pripomína, aby si v prípade záujmu pôvod mäsa dobre
preverili.“
Barbora Šišoláková, redaktorka: „Firma, ktorá sa
zaoberá spracovávaním mäsa, mala v máji dodať známemu obchodnému reťazcu 120
ton kureniec. Sľubovala slovenský pôvod.“
Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov: „Pôvod dodaného
hydinového mäsa nevedela spoločnosť kontrolovanému orgánu preukázať.“
Barbora Šišoláková: „Slováci tak kúpili tony kuracieho
mäsa neznámeho pôvodu. Na našu otázku odkiaľ kuracina pochádzala, dodávateľ
nereaguje. Inšpektori vraj už podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa
vo veci ohrozenia zdravia.“
Andrej Wallner, hovorca ministerstva pôdohospodárstva a
rozvoja vidieka: „Po nedávnom odhalení podvodného označovanie mäsa na východnom
Slovensku urobili veterinári iba za mesiac jún 30 kontrol. Od apríla zároveň robí Štátna veterinárna a potravinová správa cielenú kontrolu hydinového mäsa
pôvodom z iných členských štátov a tretích krajín.“
Barbora Šišoláková: „Na Slovensku podniká 47
prebaľovacích, respektíve spracovateľských spoločností, ktoré zásobujú obchody
prevažne dovážaným mäsom. Spomínaná východoslovenská spoločnosť zrejme nie je v
poslednej dobe jediná, ktorá pôvod mäsa obchodníkovi zamlčala.“
Daniel Molnár: „V mesiaci február zistili v jednej
prebaľovacej a rozrábkovej firme na Slovensku, že na dodacích listoch
neuvádzala krajinu pôvodu hydinového mäsa.“
Barbora Šišoláková: „Slovenskí hydinári sú presvedčení,
že takýchto prípadov by sa našlo v obchode viac. Do istej miery s nimi súhlasia
aj niektorí obchodníci. A to aj napriek tomu, že od roku 2015 je na obale
každého mäsového výrobku uvedené, kde bolo zviera chované, zabité a mäso z nich
zabalené.“
Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu: „Obchodník nemá ako overiť, či napríklad tá
prebalená hydina vo výrobnom procese, ktorý je, ale to podčiarkujem, pod
veterinárnym dozorom, či bola prebalená alebo nebola prebalená. Vždy máte len
obmedzené vedomosti. Ja som preto presvedčená, že takýchto príkladov môže byť
viac.“
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie
moderného obchodu (text v obraze): „Toto sa môže stať len chybou dodávateľa. Na
Slovensku máme žiaľ nízku a slabo konkurencieschopnú produkciu mäsa, preto sa
nedá vždy zásobovať sieť obchodov priamo od dodávateľa.“
Barbora Šišoláková: „Prebaľovacím spoločnostiam hrozí
pri porušení predpisov pokuta až do výšky 100-tisíc eur. Nakoľko zahraničné
kuracie či morčacie vytláča slovenské mäso z pultov obchodov čoraz viac,
slovenskí hydinári pripomínajú ľuďom, aby sa nenechali oklamať.“
Daniel Molnár: „Je dôležité, aby sa aj spotrebiteľ v
stravovacích zariadeniach informoval nielen o pôvode hydinového mäsa, ale najmä
o výrobcovi tohto mäsa a neuspokojil sa s informáciou, že majú slovenského
dodávateľa.“
Barbora Šišoláková: „Hydinári aj s ohľadom na posledné
prípady žiadajú, aby sa klamlivo označené mäso okamžite stiahlo z trhu.
Zintenzívnili sa kontroly
a prevádzkam, ktoré pôvod potravín
falšujú, sa odobrala licencia.“
Andrej Wallner: „Agrorezort vie o požiadavke zástupcov
Únie hydinárov na stretnutie, malo by sa tak stať v krátkom čase.“
Zdroj: [16.07.2021; TV TA3; Hlavné správy; 18:30; Barbora Šišoláková / Zuzana Straková Wenzlová]