Základné potraviny sa zdania piatimi percentami, na ostatné sa bude vzťahovať DPH 19 percent

Maloobchodníci združení vo Zväze obchodu SR uvádzajú, že aj v minulosti korektne premietli zmeny sadzieb DPH do zníženia spotrebiteľských cien potravín, avšak zároveň upozorňujú, že na výslednú cenu má vplyv viacero faktorov.

Súčasťou veľkého konsolidačného balíčka vlády za 2,7 miliardy eur je aj zvýšenie dane z pridanej hodiny z 20 na 23 percent. Daň z potravín naopak klesne. Maloobchodníci združení vo Zväze obchodu SR uvádzajú, že aj v minulosti korektne premietli zmeny sadzieb DPH do zníženia spotrebiteľských cien potravín, avšak zároveň upozorňujú, že na výslednú cenu má vplyv viacero faktorov.
DPH z potravín klesne zo súčasných 20 na 19 percent. Znížená sadzba dane na základné potraviny, ktorá je dnes desať percent, sa zníži na päť percent. Hoci vláda nešpecifikovala, ktorých potravín sa to bude týkať, predpokladá sa, že zoznam bude rovnaký ako doteraz.
Znížená daň sa v súčasnosti uplatňuje na vybrané čerstvé a neochutené pečivo, mäso, sladkovodné ryby, zeleninu, zemiaky, med, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny či ovocné šťavy. Analytici však upozorňujú, že hoci daň klesne, do cien potravín sa to automaticky premietnuť nemusí a môžu zostať na rovnakej úrovni ako dnes.
Sadzba 19 percent bude napríklad u vajíčok a nealko nápojov. Alkohol sa zdaní zvýšenou sadzbou 23 percent. Do najvyššej sadzby budú ďalej patriť knihy, kozmetika, elektronika, nábytok či oblečenie.
Štát chce dohliadnuť na ceny
Predseda vlády Robert Fico avizoval, že štát chce dohliadnuť na to, aby obchodníci daň skutočne znížili. Premiér sa už stretol aj so zástupcami obchodných reťazcov, s ktorými diskutoval práve o znížení dane z pridanej hodnoty na základné potraviny. Na stretnutí sa zúčastnili minister pôdohospodárstva Richard Takáč, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič a prezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana.
Zväz obchodu SR víta avizované zníženie sadzieb DPH na potraviny. „Každé zníženie DPH na základné položky je dobrou správou pre rozpočty slovenských domácností. Toto opatrenie by mali pozitívne pocítiť najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ktoré sa v rámci nákupov orientujú primárne na základné potraviny. Obchodníci združení vo Zväze obchodu SR aj v minulosti korektne premietli zníženie sadzieb DPH do zníženia spotrebiteľských cien potravín,“ komentuje zmenu DPH Filip Kasana.
Ako však dodáva, na pultové ceny potravín majú okrem sadzby DPH vplyv aj ďalšie faktory, a to najmä pohyby nákupných cien tovarov od výrobcov, prevádzkové a mzdové náklady a ďalšie veličiny, ktoré majú svoju dynamiku: „Obchodníci premietnu znížené sadzby DPH na potraviny do cenotvorby, no je dôležitá aj spolupráca s producentami potravín, aby sa znížené sadzby DPH v maximálnej miere prejavili v nižších spotrebiteľských cenách potravín.“
Pôvodne sa uvažovalo, že by sa zvýšenie DPH malo týkať aj potravín, proti čomu sa ostro vyjadrila Potravinárska komora Slovenska. Zvýšenie základnej sadzby DPH by podľa nej znamenalo významné navýšenie výdavkov domácností. „Podľa európskych štatistík patria výdavky domácností na potraviny na Slovensku medzi najvyššie v rámci celej Európskej únie. Zvýšenie DPH na potraviny by túto situáciu ešte zhoršilo a dotklo sa najmä nízkopríjmových skupín obyvateľov,“ varoval Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska.