V pekárňach chýbajú zamestnanci

Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR: Počas obdobia pandémie boli výpadky aj zamestnancov, či už na strane potravinárskej výroby, ako aj na strane obchodu, oveľa dramatickejšie, ale dokázali sme to zvládnuť.
Janette Štefánková, moderátorka
Výber pečiva môže byť pred Vianocami menší. V
niektorých pekárňach chýba až tretina zamestnancov. Mnohí odišli skôr do
dôchodku, ďalších vyradila chrípka.
Ľubomíra Hulínová, redaktorka
Stanislav Moravčík vlastní sieť pekární. Kvôli
nedostatku pracovníkov musí niekedy obmedziť výrobu rôznych druhov pečiva alebo
sa výroba omešká. Chrípkovú sezónu zatiaľ zvládajú, ak by ale chorobnosť
narástla, pracovné zmeny nepokryjú.
Stanislav MORAVČÍK, riaditeľ Liptovských peekární a
cukrární Včela
Ďalší výpadok by nám narobil obrovské, obrovské
problémy. Možno máme výhody, že vlastníme viacero pekární a vedeli by sme si
popresúvať tú výrobu.
Ľubomíra Hulínová, redaktorka
Podľa riaditeľa Zväzu pekárov, v niektorých závodoch už
vypadla tretina zamestnancov. Riešia to napríklad nadčasmi. Predpokladá však,
že dopyt nepokryjú.
Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC
V predvianočnom období totiž okolo toho 10. decembra
objednávky 3-4× prevyšujú bežné objednávky v rámci mesiaca, a preto ten tlak na
ľudskú silu a na naše výkony vo výrobe sú enormné.
Ľubomíra Hulínová, redaktorka
Vrchol chrípkovej sezóny je podľa epidemiológov ešte
len pred nami. Zväz obchodu
sa však prázdnych regálov s pečivom neobáva. Zmluvy majú uzatvorené s viacerými
dodávateľmi.
Filip Kasana,
viceprezident Zväzu obchodu
SR
Počas obdobia pandémie boli výpadky aj zamestnancov, či
už na strane potravinárskej výroby, ako aj na strane obchodu, oveľa
dramatickejšie, ale dokázali sme to zvládnuť.
Ľubomíra Hulínová, redaktorka
Situáciu podľa Milana Lapšanského ale komplikuje aj to,
že jednému z najväčších pekárskych výrobcov na Slovensku odišlo do predčasného
dôchodku už 7 % zamestnancov. Štát zmenil podmienky. Mnohým sa to oplatí.
Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC
A v tejto dobe si vyberajú nevyčerpané dovolenky, no a
budú chýbať v predvianočnom období v práci.
Ľubomíra Hulínová, redaktorka
Nájsť nových zamestnancov je podľa Stanislava Moravčíka
ťažké.
Stanislav MORAVČÍK, riaditeľ Liptovských peekární a
cukrární Včela
Na tom pracovnom trhu niet pracovnej sily, ktorá by
bola ochotná pracovať za takých podmienok, ako pekárne prinášajú, to znamená
nočná práca, práca v soboty, nedele a vo sviatky.
Ľubomíra Hulínová, redaktorka
Nové podmienky odchodu do predčasného dôchodku lákajú
zamestnancov aj v iných odvetviach. Populácia navyše starne. Republiková únia
zamestnávateľov preto očakáva, že problém sa ešte prehĺbi.
Martin HOŠŤÁK, tajomník Republikovej únie
zamestnávateľov /nakrútené dňa: 20. 11. 2023/
Jedným z riešení je aj otvoriť náš pracovný trh
pracovníkov z tretích krajín.
Stanislav MORAVČÍK, riaditeľ Liptovských peekární a
cukrární Včela
Zamestnávanie zahraničných pracovníkov treba
jednoznačne zjednodušiť, odstrániť tú administratívu a treba popracovať na
školstve a celom systéme.
Ľubomíra Hulínová, redaktorka
Pekári chcú nízky počet zamestnancov riešiť aj s
ministrom pôdohospodárstva. Redakcia a Ľubomíra Hulínová, RTVS.
Zdroj: [27.11.2023; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Ľubomíra Hulínová / Janete Štefánková]