Tlak cirkulárnej ekonomiky mení slovenský obalový priemysel 

Slovenský obalový priemysel prechádza dynamickou premenou, pretože sa musí prispôsobiť novým reguláciám a rastúcim požiadavkám na udržateľnosť. Tento sektor, kľúčový pre mnohé priemyselné odvetvia, čelí zásadným zmenám, ktoré budú mať dlhodobý dopad na jeho ekonomiku a štruktúru.

Bratislava, 4. septembra 2024
Slovenský obalový priemysel prechádza dynamickou premenou, pretože sa musí prispôsobiť novým reguláciám a rastúcim požiadavkám na udržateľnosť. Tento sektor, kľúčový pre mnohé priemyselné odvetvia, čelí zásadným zmenám, ktoré budú mať dlhodobý dopad na jeho ekonomiku a štruktúru.
Nové regulácie, ktoré majú za cieľ znížiť množstvo odpadu a podporiť recykláciu, budú mať významný a dlhodobý dopad na výrobu obalov u nás aj vo zvyšku Európy. Európska únia plánuje napríklad do roku 2030 dosiahnuť v prípade plastových obalov mieru recyklácie 50 %[1]. Balíček opatrení EÚ pre cirkulárnu ekonomiku navyše ukladá firmám povinnosť označovať obaly informáciami o ich recyklovateľnosti a usiluje o ukončenie používania jednorazových plastových obalov do roku 2040.
Obalový priemysel sa tak dostáva pod značný tlak. „Prechod na cirkulárnu ekonomiku prináša významné výzvy, najmä pokiaľ ide o redizajn balenia, aby spĺňalo nové štandardy recyklovateľnosti a zavedenia udržateľnejších materiálov,“ komentovala marketingová špecialistka Jenny Stanleyová, ktorá pracuje s firmami z odboru obalového priemyslu[2].
Recyklát v nových obaloch
Slovensko už v roku 2022 zaviedlo systém zálohovania nápojových obalov a očakáva sa, že sa bude ďalej rozširovať. V súlade s európskou smernicou by mali výrobcovia v budúcnosti zaistiť aj to, aby výrazne vzrástlo využitie recyklovaných materiálov pri výrobe plastových obalov.
To bude vyžadovať nielen zmeny v návrhu obalov, ale aj investície do moderných recyklačných technológií. „Bude sa klásť väčší dôraz na dizajn obalov, ktorý uľahčí ich recykláciu. To zahŕňa triediteľné a recyklovateľné materiály, ľahko oddeliteľné komponenty a jasné označenie pre spotrebiteľa, ako obaly správne triediť,“ opisuje Iva Werbynská, riaditeľka Obalového inštitútu Syba a organizátorka súťaže Obal roka.
Investície a náklady
Prechod k udržateľnejším obalovým materiálom a systémom už teraz predstavuje veľkú finančnú záťaž, najmä pre menšie spoločnosti. „Firmy musia nájsť prostriedky na vývoj nových produktov, úpravu výrobných liniek a implementáciu efektívnych recyklačných systémov,“ upozorňuje Marie Pomykalová, Head of Operations spoločnosti Bibby Financial Services, ktorá sa špecializuje na financovanie malých a stredných podnikov.
Inovácie podporia konkurencieschopnosť
Prísnejšie environmentálne normy môžu na druhej strane vytvoriť príležitosti pre inovácie a náskok pred konkurenciou. Spoločnosti, ktoré dokážu efektívne reagovať na nové požiadavky, môžu získať významnú výhodu na trhu. „Zatiaľ čo tieto investície môžu predstavovať krátkodobú záťaž, dlhodobo môžu priniesť konkurencieschopnosť a otvoriť nové trhy, najmä v segmente ekologicky orientovaných produktov,“ dodáva Marie Pomykalová.
Na trhu sa už teraz viac presadzujú technológie, ako sú biologicky rozložiteľné materiály alebo inteligentné obaly, ktoré môžu monitorovať kvalitu produktu.
Budú potrebné aj zmeny v dodávateľských reťazcoch. „Výrobcovia budú musieť spolupracovať s dodávateľmi a partnermi v celom reťazci, aby zaistili udržateľnosť od výroby až po likvidáciu. To môže zahŕňať spätný odber použitých obalov a ich opätovné využitie,“ doplnila Iva Werbynská.
Spotrebitelia chcú ekologické produkty
Legislatívne zmeny prichádzajú ruka v ruke s premenou spotrebiteľských preferencií. Ľudia sa o problematiku recyklácie viac zaujímajú a v obchodoch dávajú prednosť ekologickým variantom. „Udržateľnosť obalov sa stáva kľúčovým faktorom pri rozhodovaní spotrebiteľov o nákupe. Mnohí ľudia sú ochotní zaplatiť viac za produkty s obalmi, ktoré sú recyklovateľné, biologicky rozložiteľné alebo vyrobené z recyklovaných materiálov,“ potvrdzuje Jenny Stanleyová.
Nové regulačné požiadavky a rastúce povedomie verejnosti o environmentálnych otázkach povedú k tomu, že podniky budú musieť vynaložiť viac úsilia na transparentnú komunikáciu o svojich environmentálnych praktikách. Európske komisie v súvislosti s tým hovoria o zavedení prísnejších kontrolných mechanizmov, ktoré zaistia dodržiavanie nových pravidiel a štandardov. To bude na jednej strane znamenať ďalšiu administratívnu záťaž pre firmy, ale zároveň aj zlepšenie kvality recyklačných procesov a celkovú efektivitu obalového systému.
 
*****
Kontakt
Petra Hanzlová
PR & Media Manager
 
LESENSKY.CZ s.r.o.
mobil: +420 777 809 844
e-mail: hanzlova@lesensky.cz
Štursova 583/49, 616 00 Brno
www.lesensky.cz
 
 



[1] Európska stratégia pre plasty v obehovom hospodárstve
[2] Jenny Stanley: How does the EU Circular Economy Package impact your packaging?, 2023 (Odkaz tu)