Ten, čo naháňa strach zahraničným reťazcom

Miroslava Labaša najviac bavia zdravé potraviny, dodávateľov nahovára, aby vylúčili éčka.
Miroslava Labaša najviac bavia zdravé potraviny, dodávateľov nahovára, aby vylúčili éčka
Ivan Haluza
Uprostred veľkej konkurencie zahraničných reťazcov sa dostal na post najsilnejšieho domáceho obchodníka s potravinami a spotrebným tovarom. Jeho veľkoobchod Labaš a vlastné supermarkety Fresh Plus od ostatnej krízy zdvojnásobili tržby na skoro 260 miliónov eur. Vďaka tomu sú trhovou šestkou za Tescom, Lidlom, Kauflandom, Billou a Metrom a siedmou najväčšou firmou Košického kraja. Miroslav Labaš pre TREND hovorí, ako sa mu to podarilo či aké má plány.
* Vďaka čomu ste najsilnejším slovenským obchodníkom?
Najdôležitejšie pre úspech je, aby si človek veril. Ja som si dával za cieľ vždy rásť. Za 26 rokov, čo podnikám, sme každý rok rástli. Treba si nastaviť cieľ, veriť si a napĺňať ho. Usilovne robiť. Potom to ide.
* Aké bolo najlepšie rozhodnutie vašej kariéry?
Keď sme sa v roku 2003 posunuli z veľkoobchodu do vlastných predajní. Dlho som do toho nechcel ísť, ale bez nich by sme tu dnes vedľa zahraničných reťazcov asi neboli. Vlastné predajne sú investične náročné, musíte v nich viac pracovať s personálom, no sú najväčšou istotou. Obchodník musí mať pod kontrolou aj predaj konečnému spotrebiteľovi. Inak presne nevie, čo ľudia potrebujú. Vlastné predajne nám pomáhajú, hoci pre ne platia čoraz prísnejšie štátne regulácie a pokuty.
Moderátor, nie diktátor
* Aký podiel na tržbách tvoria vlastné predajne Fresh Plus?
Blíži sa to polovici a už čoskoro sa to vyrovná veľkoobchodným dodávkam do zhruba 800 predajní partnerov Fresh našej nákupnej aliancie.
* Zaujímavý je váš plynulý rast. Za desať rokov tržby každoročne poskočili o zhruba 15 miliónov eur. Je to plán?
Nie. Vždy však pracujeme rovnako - naplno, možno preto je náš rast taký vyrovnaný. Mne plynulý rast vyhovuje. Keby firma skákala raz tak a raz onak, ťažšie by sa riadila. Najľahšie sa riadi mierny rast.
* Aký ste manažér? Diktátor či skôr demokrat a moderátor?
Diktátor určite nie som. Nebránim sa ani riešeniu personálnych problémov, ale zvyčajne dávam ľuďom šancu, aj keď sa hneď niečo nevydarí. Požadujem výsledky, ale málokedy to s niekým úplne vzdám tak, že dosť – končíme.
* Kedy ste to naposledy predsa len s niekým vzdali?
Príkladom sú tržby. Keď nie sú tam, kde môžu byť. Najčastejšie siahame po výmenách vedúcich predajní. Každej jednej musia rásť tržby. Ani jedna predajňa nemôže brzdiť napredovanie celého podniku.
* Napísali ste knihu o podnikaní. Rád sa delíte o skúsenosti?
Aj to. Impulzom však bolo, že raz po mne niečo zostane aj pre mojich vnukov. Budú vedieť, s čím som uspel. Chcel som tak im, ako aj iným ľuďom zanechať odkaz, že sa netreba vzdávať. Treba ísť za svojimi cieľmi. Chyby sú na to, aby sme sa z nich poučili a išli ďalej lepšou cestou.
Výchova nasledovníkov
* Už dlhšie máte v manažmente aj synov Miroslava a Richarda. Aj ste na nich previedli časť firmy. Obaja majú asi 16 percent. Zmenilo to firmu a jej smerovanie?
Mňa synovia veľmi obohatili tým, že sa na nich môžem plne spoľahnúť. Viem, že im na firme bytostne zaleží, lebo v nej sami majú podiely. Veľmi rád s nimi hovorím, ako si predstavujú jej budúcnosť. Hlavným šéfom som stále ja. Nevidím dôvod, aby som žezlo odovzdal úplne. Starší Miroslav pre nás robí Public Relations a mladší Richard má na starosti naše projekty z IT. Okrem toho má aj vlastnú firmu na vývoj softvéru pre obchodníkov.
* Viete už, či podnik predáte, alebo prejde na vaše deti?
Toto ešte nemám ujasnené. Ponúk na odkúpenie sme mali už niekoľko, ale nikdy sme nešli do hlbších rokovaní. Zatiaľ som stále na čele firmy ja. Chlapci sú trpezliví. Keď budem vidieť, že nastal správny čas, firmu plne zverím deťom.
* Dávnejšie ste nám prezradili, že po narodení najmladšej dcéry ste do práce pol roka chodili len na hodinu denne a firma rástla ďalej. Ako to bolo možné?
Firma nestojí len na mne. Mám výkonného riaditeľa na operatívny manažment, ktorý riadi ostatných riaditeľov. Iba dlhodobejšie stratégie musím odsúhlasiť ja.
* Každý rok ste v zisku zhruba tri milióny eur, no na čistý profit premieňate len pol druha percenta tržieb. Napríklad Kaufland má rentabilitu až päť percent.
Áno, máme rezervy. Vždy môžeme byť lepší. Ale vyšší zisk nadnárodných konkurentov spočíva v tom, že nakupujú vo väčších objemoch. Na dodávateľov môžu byť tvrdší a náročnejší. Aj my máme svoje pozície a vieme si vyjednať od dodávateľom zaujímavé ceny, no konkurencia je čoraz väčšia.
Nadbytočné zásahy štátu
* Ako vás zasiahol mohutný rast platov u konkurentov?
Pri platoch platí, že najviac ich zdvihol rast minimálnej mzdy. Nehovoriac o príplatkoch za víkendy a sviatky a rekreačných poukazoch. My však nevieme vládou tlačený rast platov vykryť z našich rezerv. Ceny potravín budu musieť ísť hore. Vidím to v hospodárení našich predajní a vidia to aj dodávatelia na výkazoch svojich fabrík. Už nejaké dva mesiace zdvíhame aj ceny.
* Ako sa vyvíja dopyt po potravinách? Klesá?
To nie. Ľudia nezačnú jesť menej. Navyše veď teraz na tie drahšie potraviny majú aj vyššie platy. Čo dostávajú teraz viac, zasa minú na drahšie služby i produkty.
* Stratíte tak časť ziskov?
Preklopí sa to zrejme na nižšie úrovne. Nárast osobných nákladov je výrazný. Aj neustály tlak štátu na obchodné podmienky medzi reťazcami a dodávateľmi je veľmi zvláštny. Štát ho obhajuje tým, že chce zabrániť, aby silné zahraničné reťazce tlačili na menších domácich potravinárov, no limitovaný som tým aj ja ako slovenský obchodník pri vyjednávaniach s potravinárskymi fabrikami a obchodnými dcérami nadnárodných producentov potravín. Ako môže východoslovenský obchodník Labaš neprimerane tlačiť na také firmy ako Nestlé či Mondelēz, že do toho musí štát vstupovať osobitnými zákonmi? Voľný trh je vždy najlepšie riešenie. Akékoľvek regulácie narúšajú stabilitu a niekoho zvýhodňujú.
Obchodník, ktorý zlepšuje receptúry
* Vnímate aj vy nedostatok pracovníkov?
U nás bola situácia s ľuďmi veľmi zlá pred rokom. Potom sme si objednali externú poradenskú firmu. Dnes už nedostatkom ľudí netrpíme.
* Čo sa zmenilo?
Poradca nás posunul v tom, kde a ako si nájsť nových pracovníkov. Celkovo sme zaktivizovali nábor. Posilnili sme personálne oddelenie a začali sme nováčikov aj lepšie zaškoľovať. Viac kontrolujeme aj ich kvalitu, viac s nimi komunikujeme a pýtame sa ich, čo im chýba. Dať niekomu zmluvu už dnes nestačí. Treba mať o ľudí väčší záujem.
* Vlani vám odišlo 550 ľudí. Nových ste prijali 650. Nie je to priveľká fluktuácia?
Práve preto sme si objednali pomoc špecialistov. Najvyššiu fluktuáciu sme mali v predajniach na pozícii predavačiek. Tento rok budú naše čísla určite lepšie.
* Už dlhšie chcete predávať čo najviac zdravých potravín. Dodávateľov nahovárate na zníženie umelých prísad. Čo na to spotrebiteľ?
Predaje zdravých potravín sú menšie, než by som očakával. Ľudia si stále málo uvedomujú, ako sú pre ich zdravie dôležité kvalitné potraviny.
* Koľko z vašich tržieb tvoria zdravšie potraviny?
Ťažko to spresňovať. V predajniach máme špeciálne oddelenia biopotravín, ako aj farmárske potraviny vyrobené tradičnými spôsobmi bez chémie. No a potom sa ešte snažíme meniť k lepšiemu aj receptúry veľkých dodávateľov potravín. Určite to robíme pri našich privátnych značkách, ktoré pre nás vyrábajú. V nemálo prípadoch niektoré firmy po našich apeloch zlepšili aj receptúry vlastných brandov. Veľmi dobre reagujú pekári. Spravili nám rožky, čo obsahujú viac vitamínov a výživných látok. Keksíky pre nás už tiež jeden dodávateľ vyrobil z celozrnnej múky a s menej éčkami.
* Vo výročnej správe uvádzate, že chcete podporovať aj vývoj zdravších potravín.
Napríklad teraz si registrujeme predaj mlieka s probiotikami. Zaplatili sme výskum, ktorého cieľom bolo vyextrahovať z kravského mlieka tie najužitočnejšie probiotiká. Už máme firmu, ktorá ich bude produkovať. A hľadáme aj mliekareň, čo bude dodávať takto obohatené mlieko.
Ku Košiciam aj Bratislava
* Aké máte dlhodobejšie plány?
Chceme napredovať v predaji zdravých potravín. A budeme otvárať aj ďalšie vlastné predajne. V Košiciach, kde ich už teraz máme 23, chceme ďalších sedem či osem. Tri staviame a na ďalšie máme vytypované lokality.
* Koľko vlastných predajní by ste chceli mať o desať rokov?
Asi 50. Možno 60.
* Aj na západe Slovenska? Vlani ste získali veľký pozemok v Bratislave oproti OBI, kde chcete postaviť supermarket a nad ním kancelárie a byty.
My si vždy vieme nájsť zaujímavé miesta aj na východe. No pokiaľ ide o obchodno-bytový projekt v Bratislave, tento rok ho ešte nerozbehneme. Najskôr chceme mať v hlavnom meste dva či tri projekty na nový supermarket. S jedným by sa nám robiť zvoz neoplatilo. Teraz hľadáme ďalšie vhodné pozemky. Okrem Košíc sa pozeráme len po Bratislave.
* Rastie aj sieť partnerských obchodov Fresh?
Tých 800 malých obchodníkov pod naším konceptom je optimum. Nejakí pribúdajú, ale nahradzujú tých, ktorí skončili. Vo veľkoobchode čakáme už len mierny rast tržieb. Výraznejšie chceme rásť s vlastnými predajňami.
* Tento rok rozšírite košické sklady o 10-tisíc paletových miest. Koľko zainvestujete?
Na túto investičnú akciu sa len chystáme, ale pozemky už máme. Stáť nás to bude osem miliónov eur. Nové sklady zvýšia naše tržby na zhruba dvojnásobok.
Odbočka k realitám
* Pozeráte sa aj po akvizícii iného veľkoobchodníka či siete obchodov? Kedysi sa hovorilo o Tescu, keď sa spomínal jeho možný odchod.
To bola taká nafúknutá kačica. Ja som povedal iba to, že možno by sme od Tesca kúpili na východe nejakú jeho predajňu. My nechceme kupovať celé siete, rásť skokmi a riešiť historické problémy sietí, ale rásť krok za krokom.
* A čo cudzina? V Maďarsku ste už raz veľkoobchodnú dcéru budovali.
Momentálne nad ňou neuvažujeme. Maďarsko bolo len taký pokus, pri ktorom sme pochopili, že to je iný trh, a tak sme to nechali tak. Keď máme priestor doma, kde to poznáme, načo ísť do cudziny.
* Kedysi ste neúspešne vstúpili aj do fotovoltickeho biznisu v Česku. Lákajú vás ešte výlety do iných biznisov?
Už nie. Dokonca sme mali aj dve poľské firmy z odpadového biznisu, ale napokon sme všetky vedľajšie aktivity predali. Dobre funguje iba to, čomu sa človek venuje naplno a má v tom aj bohatšie skúsenosti.
* Ako vidíte možný príchod ďalšej krízy? Obávate sa jej a už sa na ňu pripravujete?
Niekde som počul, a ono to tak naozaj je, že v biznise neexistuje žiadna kríza, ale je to len dôsledok morálneho úpadku. Keď sledujeme, ako sa s peniazmi šafári tam hore, naozaj musí prísť nejaká kríza. Ale v našom biznise s potravinami v zásade žiadna kríza ani byť nemôže. Ľudia nezačnú odrazu menej jesť. Pri korekciách šetria, ale na potravinách sa to vždy prejaví minimálne.
* Čo považujete za najväčší úspech a neúspech kariéry?
Najväčší úspech je to, že sa mi podarilo vybudovať firmu, ktorá zamestnáva 1 500 ľudí a ešte k tomu mávame aj vyše 400 brigádnikov. A neúspechom boli tie nevydarené pokusy v iných biznisoch. Vtedy som mal také obdobie s mylnou víziou, že budem majiteľom firiem z rôznych biznisov. To je už za mnou. Sústredím sa naplno na obchod.
* Ako si dobíjate baterky?
Už dlho si najlepšie oddýchnem na horách pri turistike. A teraz sme k tomu s manželkou pridali aj horské bicykle.
—-
Flotila vlastných supermarketov Fresh Plus
Košice (23)
Prešov (3)
Michalovce (1)
Sečovce (1)
Gelnica (1)
Plešivec (1)
Do desiatich rokov chce mať sieť 50 až 60 vlastných supermarketov vrátane premiérových v Bratislave.
—-
Miroslav Labaš maturoval v odbore spojov, najskôr roznášal telegramy, neskôr presedlal na obchod. V bývalej košickej Jednote to dotiahol na šéfa predajne. Po revolúcii začal podnikať pod firmou Labaš s veľkoobchodnými dodávkami potravín. V roku 1998 stál spolu s ďalšou desiatkou veľkoobchodníkov pri vzniku nákupnej aliancie Slovpos, ktorej odberatelia niesli označenie Bala. V rozkvete mala sieť vyše 700 predajcov. V roku 2010 však Slovpos M. Labaš po nezhodách opustil. Pod vlastnou alianciou Fresh má dnes 800 odberateľov. Prvý vlastný supermarket Fresh Plus otvoril už v roku 2003. Dnes ich má už 30 a tvoria skoro polovicu celkových vyše štvrťmiliardových tržieb.
—-

Voľný trh je vždy najlepšie riešenie. Regulácie narúšajú stabilitu a niekoho zvýhodňujú

Zdroj: [26.09.2019; Trend; Manažér roka 2019, Štvrtá nominácia / Miroslav Labaš; s. 34,35,36,38; Ivan Haluza]
25.09.2019, 09:11 | Ivan Haluza | © 2019 News and Media Holding
Foto_zdroj: Maňo Štrauch