Slovensko sa nadýchlo. A nálada v ekonomike prekonala veľké rekordy

Indikátor ekonomického sentimentu, teda akýsi prieskum nálad, dosiahol najlepšie úrovne od marca 2018.
Indikátor ekonomického sentimentu, teda akýsi prieskum nálad, dosiahol najlepšie úrovne od marca 2018.
Na úrade práce je momentálne viac ako 230-tisíc nezamestnaných. Časť z nich prišla o zamestnanie pre pandémiu, ktorá spustila vlnu ekonomických problémov. Medzi najviac zasiahnuté sektory však jednoznačne patrili služby.
Štát ich natvrdo zavrel, pomoc pre ne často meškala a nádej bola v nedohľadne. Až doteraz. Už v priebehu apríla sa začalo hovoriť, že reštrikcie sa zmiernia a aj tieto prevádzky budú môcť privítať prvých hostí. A to ich zjavne vzpružilo.
Patrili k tým, ktorí sa v najvýraznejšej miere podieľali na tom, že Slovensko zaznamenalo dôležitý rekord. Indikátor ekonomického sentimentu, teda akýsi prieskum nálad, dosiahol najlepšie úrovne od marca 2018. Teda obdobia dávno pred koronakrízou.
Malý impulz, veľká radosť
Prečo sú podobné prieskumy dôležité? Ide o takzvané mäkké indikátory, ktoré naznačujú, aké budú reálne výsledky ekonomiky či tržieb jednotlivých sektorov. Napríklad sektor služieb vykazoval v apríli 2020 hodnotu sentimentu –1, tohtomesačný priemer je 21. Prehupnutie sa do lepších čísiel práve v tejto oblasti zrejme nebude ničím prekvapujúcim.
Časť podnikateľov mala v posledných mesiacoch nulové tržby. Napríklad reštaurácie: tie, ktoré nepredávali cez okienko alebo donášku, mali nulový obrat. Tie, ktoré áno, sa dostali na 20 percent tržieb. Teraz síce môžu mať otvorené len terasy, ale predsa ide o obrat k lepšiemu a s víziou, že raz sa zákazníci vrátia aj do interiérov.
Kto však nevidí evidentne až také svetlé zajtrajšky, je maloobchod. To je paradoxné, pretože práve ten dostal zelenú v plnej miere, s istými hygienickými obmedzeniami. „Ekonomický sentiment závisí aj od tržieb,“ vysvetľuje Pavol Konštiak, I. viceprezident Zväzu obchodu SR. Ako dodal, obchody ako odevy, obuv či domáce potreby boli zatvorené dlhé mesiace a veľké čísla tak teraz nemohli dosiahnuť.
„Každý má finančné problémy či ťažkosti s platením nájomného. Chýbajú zamestnanci a chýbať budú. Mnoho firiem tiež skrachovalo, hlavne tých menších,“ povedal.
Ak porovnávame začiatok roku 2020, súčasné tržby v porovnaní s týmto obdobím nedosahujú priemerne ani 80 percent, opisuje analytik Ľubomír Drahovský. „Samozrejme, viac sa darilo potravinám vo veľkorozmerných predajniach, ale postupne začína ožívať aj špecializovaný predaj s potravinami a nealko nápojmi,“ hovorí.
Tie by sa, podľa neho, postupne mohli na konci polroka dostať o štvrtinu nižšie oproti úrovni z roku 2020. Verí však, že sa vytiahnu aj ostatné obchody, ktoré jedlo nepredávajú. „Otvárajú sa všetky tie predajne pre do-it-yourself, záhrady, stavbu, údržbu domu, ktoré robia podstatne väčšie tržby ako predaj textilu, odevov, obuvi a tak ďalej,“ dodal Drahovský.
V tržbách obchodníci vynikajú
K takémuto nadýchnutiu sme mohli dospieť po tom, ako sa na Slovensku začala zlepšovať epidemiologická situácia. Okrem nových výnimiek zo zákazu vychádzania sa od 19. apríla mohli otvoriť aj všetky predajne. Vstúpiť do nich môže človek s najviac sedemdňovým negatívnym testom.
Podľa dát Inštitútu finančnej politiky sa to hneď prejavilo vo výsledkoch. „Tržby obchodníkov za posledný týždeň stúpli takmer o tretinu oproti týždňu pred uvoľnením obmedzení a vytvorili základ pre oživenie spotreby domácností v druhom štvrťroku,“ vyplýva z analýzy.
Svoje kamenné prevádzky po štyroch mesiacoch otvorila aj spoločnosť Drevona, ktorá predáva nábytok. „Samozrejme, pocítili sme to aj na číslach, pretože doteraz sme v prevádzkach v podstate vôbec nepredávali,“ hovorí Dominika Smatanová, vedúca predajne v bratislavskej Rači.
Odkázaní boli iba na svoj e-shop, kontakt so zákazníkmi teraz opäť obnovili. „Ľudia si tovar prídu pozrieť na prevádzku, doma si to rozmyslia a potom si ho buď objednajú cez internet, alebo sa vrátia k nám a objednajú tu,“ opisuje správanie zákazníkov Smatanová. Denisa Funtíková


Zdroj: [29.04.2021; finweb.hnonline.sk; Domáca ekonomika; 18:51; Denisa Funtíková]
https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/2338242-slovensko-sa-nadychlo-a-nalada-v-ekonomike-prekonala-velke-rekordy