Prídete do zavretého obchodu a nakúpite si. HN boli v obci, kam dorazila technologická revolúcia

Prevádzka Coop Jednoty v Šalgočke v okrese Galanta funguje 24/7. Zatiaľ si nové možnosti pochvaľujú najmä mladšie ročníky.

Prevádzka Coop Jednoty v Šalgočke v okrese Galanta funguje 24/7. Zatiaľ si nové možnosti pochvaľujú najmä mladšie ročníky.
Keď v menších obciach po Slovensku zatvoria obchod s potravinami, nestáva sa často, že sa rýchlo objaví nová prevádzka, ak vôbec. Podnikateľov vidina malých obratov neláka, obyvatelia sa so svojím osudom musia zmieriť a po čerstvé pečivo a ďalšie produkty chodia do susedných dedín alebo do najbližšieho mesta. To však nebol prípad Šalgočky neďaleko Hlohovca.
Po zatvorení miestnej Coop Jednoty si starostka Helena Mesárošová povedala, že to len tak nenechá. Hľadala možnosti, ako situáciu vyriešiť, až narazila na správy o automatizovaných predajniach spomínanej siete v Českej republike. Vycestovala k našim susedom obzrieť koncept na vlastné oči a následne sa spojila so spotrebným družstvom Coop Jednoty v Galante.

Ako funguje Jednota v obci? VIDEO: HN
Výsledok? Prvú automatizovanú predajňu na Slovensku, ktorá navyše funguje nonstop, neotvorila Coop Jednota v Bratislave či v inom meste, ale práve v Šalgočke – v obci s asi 500 obyvateľmi. Po skúšobnom mesiaci „fičí“ obchod od piatka naplno a HN sa boli pozrieť na to, ako vlastne môžu ľudia v takýchto potravinách nakúpiť.

Dostupná bude aj pomoc
Prevádzka je otvorená 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Počas pracovných dní je od šiestej rána do 12. hodiny k dispozícii personál, v sobotu odchádzajú domov o hodinu skôr. Tým vzniká priestor pre seniorov, pre ktorých môže byť použitie technológie náročné. Zvyšný čas funguje obchod automatizovane.
Na to, aby sa zákazník do tejto Coop Jednoty počas samoobslužných hodín dostal, musí sa registrovať a dostane vernostnú kartu siete. Pomocou čiarového kódu na nej si odomkne prvé aj druhé dvere a potom taktiež aj možnosť blokovania tovaru na samoobslužnej pokladnici.
Na celý priestor a hladký priebeh dohliadajú kamery a umelá inteligencia, v prípade potreby si však vie zákazník privolať pomoc a vzdialenú podporu. Na to, aby sa po zaplatení dostal von, tiež potrebuje vernostnú kartu.
„Najväčšou výzvou bolo zladiť legislatívu a technológiu,“ uvádza pre HN Michal Švrček, riaditeľ sekcie IT a služieb v Coop Jednota Slovensko. Má na mysli to, že nechceli obmedzovať sortiment a museli nájsť riešenie, ako ponúkať aj tovar, ktorý podlieha vekovému obmedzeniu pri predaji.
Nakúpiť v Šalgočke tak dnes môžu len plnoleté osoby, čo overí personál a neskôr aj mobilná aplikácia pri registrácii zákazníka a na základe toho sa pomocou karty vie dostať do obchodu.

Čoskoro otvorí aj v meste
To, že obec Šalgočka je priekopníkom v novej technológii na Slovensku, vníma jej starostka veľmi pozitívne. „Približujeme tým občanom digitalizáciu bežného obyčajného života,“ hovorí Mesárošová.
Dodáva, že prvotná spätná väzba bola pozitívna, na svoje si prišli najmä mladšie ročníky. Starší sú zatiaľ zdržanliví, využívali predovšetkým otváracie hodiny, počas ktorých je na prevádzke aj personál. „Postupom času si na to všetci zvykneme.“
Zvykať si na takýto koncept si budú Slováci čoskoro aj inde. „V najbližších 12 mesiacoch plánujeme otvoriť 10 takýchto predajní,“ avizuje Švrček s tým, že tento rok by ich mohli stihnúť asi sedem. Bližšie lokality nechcel zatiaľ konkretizovať, no do dvoch mesiacov by mala fungovať automatizovaná Coop Jednota aj v jednom zo slovenských miest.
To podľa Filipa Kasanu, prezidenta Zväzu obchodu, okrem iného vysiela našincom dôležitý signál o tom, že na trhu sú prítomné aj slovenské reťazce, ktoré prinášajú inovácie.
Taktiež ide o jeden zo spôsobov, ako zlepšiť situáciu s takzvanými potravinovými púšťami. „To je presne prípad tejto obce. Ide o spojenie modernej technológie s volaním komunity, žije tu 500 obyvateľov a nemali zabezpečený prístup k potravinám,“ uzatvára Kasana.

Zdroj: WEB | Dátum: 31.05.2024 | Zdroj: hnonline.sk | Autor: Veronika Hubinská | Vydavateľ: MAFRA Slovakia, a. s. | Rubrika: Domáca ekonomika