Príde veľké zvyšovanie cien potravín. Zdražie chlieb, rožky aj bravčové
Slováci sa v novom roku musia pripraviť na vyššie ceny potravín. Poľnohospodári, potravinári, ako aj obchodníci totiž spoločne avizujú zdražovanie.
Pekárí budú musieť v tomto roku dvihnúť ceny svojich
produktov o minimálne 10 percent. Podobný vývoj sa očakáva aj pri bravčovom
mäse.
Slováci sa v novom roku musia pripraviť na vyššie ceny potravín. Poľnohospodári, potravinári, ako aj obchodníci
totiž spoločne avizujú zdražovanie.
Hlavnými dôvodmi sú sociálne opatrenia vlády spolu s
vývojom na svetových komoditných trhoch.
“Odbytové ceny niektorých komodít budú musieť stúpnuť.
A to vzhľadom na sociálnu politiku štátu, ale aj vývoj svetových cien na
burzách či dosahy klimatických zmien na poľnohospodársku produkciu,” vyhlásil
podpredseda Slovenskej
poľnohospodárskej a potravinárskej
komory (SPPK) Marian Šolty.
Stúpajú náklady
Farmári spolu so spracovateľmi majú predovšetkým ťažké
srdce na vládu pre dramatické zvýšenie minimálnej mzdy a príplatkov za prácu za
nadčasy a cez sviatky.
Veľmi vyhrotená situácia s premietnutím mzdových
nákladov do cien je najmä v pekárenskom sektore.
“Ak by naši pekári chceli zohľadniť všetky náklady,
ktoré za posledné dva roky vstúpili do tvorby cien pekárenských výrobkov a
dodnes neboli zohľadnené, mali by sa odbytové ceny zvýšiť až o 20 percent,”
priblížil Šolty.
Takúto dramatickú úpravu však aj pekári považujú za
nereálnu. Preto dúfajú, že od januára 2020 sa im podarí zvýšiť odbytové ceny
výrobkov aspoň o 10 percent.
Mor ošípaných
Ďalšou výrazne postihnutou kategóriou bude bravčové
mäso. Už v súčasnosti musia spracovatelia platiť oveľa viac za ošípané.
V tomto prípade je dôvodom situácia s africkým morom
ošípaných v Číne, kde museli zlikvidovať polovicu svojich zvierat. “A teraz
nakupujú európsku produkciu, pričom cena automaticky stúpa,” pokračoval Šolty.
Podľa neho nemôžu slovenskí spotrebitelia očakávať, že pri
súčasnej politike štátu, vysokých požiadavkach na zamestnávateľov - a teda aj
zamestnávateľov v spracovateľských podnikoch - budú ceny potravín veľmi nízke.
"Je tu neprimeraný tlak na to, že niečo má byť
lacnejšie ako doteraz. Občan nemôže čakávať, že môže mať zvýšené mzdy a lacnejšie potraviny. Hra politikov na
potraviny zadarmo je cesta do pekla," dodal.
Takmer všetky potraviny
K Šoltymu sa pripojil aj šéf Zväzu obchodu Martin Katriak. Ten takisto pripustil,
že k úprave cien potravín v roku 2020 bude musieť prísť.
“Nebude to preto, lebo by to chceli obchodníci,
prípadne prvovýrobcovia. K zvyšovaniu cien príde pre dramatický nárast
minimálnej mzdy a cien energií,” povedal.
Obchodníci tvrdia, že spotrebitelia si priplatia nielen
za bravčové či pekárenské výrobky. Úprava cien sa bude týkať aj ďalších komodít
- počnúc mliekom a mliečnymi výrobkami cez pochutiny až po konzervy.
Podľa Katriaka
ľudia siahnu hlbšie do peňaženky aj napriek zníženiu dane z pridanej hodnoty
(DPH) pri niektorých kategóriách (niektoré mliečne výrobky, chlieb, rožky,
ovocné a zeleninové šťavy a určité druhy ovocia a zeleniny). Tá má začať platiť
od 1. januára 2020.
Jedinou výnimkou v rámci zdražovania bude cukor. Ten by
mohol byť v priebehu tohto roka o pár percent lacnejší. V súčasnosti je ho na
európskom trhu prebytok, čo tlačí ceny cukru dole.
Zdroj: [08.01.2020; aktuality.sk; Ekonomika; 00:00; Martin Odkladal]