Prechodné obdobie končí, od júla sa môžu predávať už len zálohované nápojové obaly

Po pol roku fungovania zálohového systému sa od 1. júla 2022 na Slovensku končí prechodné obdobie, ktorého cieľom bolo uľahčiť situáciu s nástupom plynulého zálohovania predajcom nápojov.

Po pol roku fungovania zálohového systému sa od 1. júla 2022 na Slovensku končí prechodné obdobie, ktorého cieľom bolo uľahčiť situáciu s nástupom plynulého zálohovania predajcom nápojov.
Do konca júna 2022 mali stále možnosť predávať nápoje nielen v nových, zálohovaných obaloch označených symbolom Z-Zálohované, ale aj v starých nezálohovaných. Od 1. júla 2022 sa teda na Slovensku už môžu predávať len nápoje v zálohovaných jednorazových obaloch.
„Prechodné obdobie je štandardnou a potrebnou súčasťou postupného nábehu na zálohový systém. Jednak aby sa zabezpečila postupná výmena obalov a trh sa mohol zmene prispôsobiť. Zákon tak zohľadnil potreby distribútorov, ktorí potrebovali čas, aby mohli dopredať zásoby,“ vysvetľuje význam prechodného obdobia Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému.
Zálohový systém sa tak od júla dostáva do fázy, v ktorej je spustený naplno. Tým však zďaleka nekončí plnenie jeho cieľov, práve naopak.
„Zálohovanie je dynamický systém, ktorý sa neustále vyvíja. Tak na strane Správcu ale aj distribútorov a výrobcov budeme neustále hľadať možnosti, ako veci robiť lepšie a efektívnejšie, aby sme mali na Slovensku udržateľný systém, ktorý spotrebitelia radi využívajú a zároveň je pohodlný a dostupný pre všetkých,“ vysvetľuje Lucia Morvai.
Ako príklad uvádza aktívnu spoluprácu Správcu zálohového systému a distribútorov na raste počtu odberných miest.
„V zálohovom systéme sa povinne zo zákona musia stať odbernými miestami len predajne s plochou väčšou než 300 m2, všetky ostatné sa zapájajú dobrovoľne. Jednou z našich priorít je práve intenzívna komunikácia s menšími predajňami a rozširovanie siete odberných o ďalšie dobrovoľné prevádzky tak, aby sa možnosť zálohovať priblížila k ľuďom do maximálnej možnej miery. Aktuálne máme v odbernej sieti registrovaných viac ako 2600 predajní, z čoho je takmer 1500 práve dobrovoľných a pribúdajú nové, aby tak vyšli v ústrety svojim zákazníkom a získali konkurenčnú výhodu.
Aké nápojové obaly sa zálohujú
Zálohujú sa všetky jednorazové plastové fľaše a plechovky od nápojov s objemom 0,1 l až 3 l vrátane. Na každej zálohovanej fľaši či plechovke je symbol „Z“ v recyklačných šípkach a text „ZÁLOHOVANÉ“.
Zálohujú sa jednorazové plastové fľaše a plechovky nápojov ako:
- minerálne vody, sladené nápoje, ovocné šťavy, ľadové čaje,
- energetické nápoje,
- pivo, víno či miešané alkoholické nápoje.
Nezálohujú sa obaly:
- z mlieka,
- nápojov s obsahom mlieka,
- sirupov
- alkoholických nápojov s obsahom alkoholu nad 15 percent.
Vrátiť zálohovaný obal je možné v každej predajni, ktorá je registrovaná v zálohovom systéme. Takže každá predajňa zapojená do zálohového systému musí prevziať všetky zálohované obaly, bez ohľadu na to, či ich predáva alebo nie.
Záloh 15 eurocentov zaplatí spotrebiteľ pri kúpe nápoja v plechovke alebo plastovej fľaši. Cena nápoja a výška zálohu sú vždy zobrazené oddelene. Keď potom plechovku alebo plastovú fľašu vráti do predajne, dostane 15 eurocentov za každý obal naspäť.
Väčšie predajne majú zálohomaty – zálohovaný obal sa vráti priamo do nich, automaticky v nich prebehne kontrola obalu, roztriedenie podľa druhu materiálu a stlačenie. Zálohomat vytlačí potvrdenie o vrátení výšky zálohu. Menšie predajne zálohomat mať nemusia, tam je obal možné vrátiť pri pokladni, predavačka ho naskenuje špeciálnym ručným skenerom a vytlačí potvrdenie pre vrátenie zálohu.
Potvrdenie je možné využiť buď ako zľavu pri nákupe – výšku zálohu odčíta predajca z ceny nákupu, alebo si zákazník vypýta naspäť hotovosť. Malé predajne potravín zapojené do zálohového systému dobrovoľne majú výnimku – nemusia vracať hotovosť, ale poskytnúť len zľavu z nákupu. Zľavu je možné uplatniť len v tom obchode, kde zákazník obaly vrátil, pričom časová platnosť kupónu nie je obmedzená.
Plechovky ani fľaše sa nestláčajú, pri vrátení musia byť v pôvodnom tvare, prázdne a mať čitateľný čiarový kód.
Zdroj: Správca zálohového systému
Copyright © Enviroportal 2022


Zdroj: [28.06.2022; enviroportal.sk; Odpady; 00:00; Enviroportal]

http://www.enviroportal.sk/clanok/prechodne-obdobie-konci-od-jula-sa-mozu-predavat-uz-len-zalohovane-napojove-obaly