Potraviny predávali nevratné plechovky

Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR: "Stále pretrvávajú v celom systéme zálohovania problémy s logistikou pri zvoze vriec s obalmi."
Ružinovský reťazec mal v regáloch nápoje bez označenia Z dva týždne po prechodnom období. Zákon to už pritom nepovoľuje.
Veronika Hubinská
Bratislava – Vchádzame ráno do jednej z ružinovských prevádzok Terna. Zastavujeme sa pri regáli s ľadovými kávami, vyberáme plechovku a po zaplatení opúšťame potraviny. Obalu venujeme pozornosť až po dopití nápoja a zistíme, že ide o nezálohovanú plechovku. Tie pritom mali z pultov zmiznúť do konca júna tohto roka – dovtedy mali totiž obchodníci čas v rámci prechodného obdobia dopredať staré zásoby. Do potravín sa vraciame na druhý deň, aby sme zistili, či šlo len o chybný kus alebo si zákazníci Terna kupujú naďalej staré obaly. V regáloch sa nezálohovaných plechoviek nachádza viac a nielen pri jednom type produktu. Je tu však potrebné podotknúť, že suma zálohy vo výške 15 centov nám naúčtovaná nebola. HN tak oslovili reťazec s otázkou, prečo sú ešte u nich dostupné neaktuálne plechovky. „Za vzniknuté problémy sa ospravedlňujeme, pravdepodobne došlo k chybe jednotlivca pri dokladaní tovaru. Na prevádzkach predávame produkty už len s príslušným označením Z. Celkovo vnímame zálohovanie ako veľmi pozitívny krok k čistejšiemu i ku krajšiemu Slovensku, a tiež k zvýšenému množstvu odpadu, ktorý sa zrecykluje,“ uvádza Marek Koštrna, marketingový manažér spoločnosti TERNO real estate.
Čo môžu urobiť?
Ako ďalej pripomína Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému, od 1. júla 2022 už distribútori nemôžu predávať nápoje v iných ako registrovaných zálohovaných obaloch. Na dodržiavanie povinností v súlade so zákonom o zálohovaní majú dohliadať orgány štátneho dozoru, konkrétnejšie Slovenská obchodná inšpekcia. „Prechodné obdobie bolo nastavené na šesť mesiacov, čo je aj v zahraničí štandardná lehota pri prechode na zálohový systém, aby sa trh pripravil a k danému termínu už mal k distribúcii len nové zálohované obaly,“ vysvetľuje Morvai. Spätná väzba od predajcov navyše ukázala, že v skladových zásobách im PET fľaše či plechovky bez označenia Z nezostali. Avšak v prípade, že si obchodník objednal väčšie množstvo produktov v starých obaloch a nestihol ich dopredať, podľa Martina Krajčoviča, predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu, môže takéto nápoje darovať.
Pol roka po spustení
Do polovice júla sa v rámci nového systému podarilo zozbierať už 320 miliónov prázdnych obalov, z čoho 60 percent tvoria PET fľaše a 40 percent plechovky. Do siete odberných miest je zapojených už takmer 2 700 prevádzok, viac ako 1 500 z nich dobrovoľne. Nemusia, lebo ich predajná plocha je nižšia ako tristo štvorcových metrov. Vzhľadom na aktuálnu letnú sezónu sú však automaty aj pracovníci zaťažení viac ako predtým. Potvrdzujú to aj apely od Nadeždy Machútovej, prezidentky Zväzu obchodu Slovenskej republiky. „V súčasnosti stále pretrvávajú v celom systéme zálohovania problémy s logistikou pri zvoze vriec s obalmi, dlhodobo voláme po zabezpečení sobotného, prípadne aj nedeľného zvozu. A nevyhnutnosťou je aspoň zabezpečenie výrazného posilnenia zvozov v pondelok a utorok. Pociťujeme to o to viac, že je leto a dodržiavanie hygieny je naozaj náročné,“ tvrdí. „Ďalším súvisiacim problémom je evidencia zvezených vriec na strane správcu, na základe ktorého neprebieha fakturácia podľa očakávania,“ dopĺňa Zuzana Peiger Ačjaková, hovorkyňa Coop Jednota.
Stále pretrvávajú v celom systéme zálohovania problémy s logistikou pri zvoze vriec s obalmi.
Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu

Zdroj: [19.07.2022; Hospodárske noviny; Firmy & Financie; s. 9; Veronika Hubinská]
Foto: Plechovky bez označenia Z sa mali dostať do regálu chybou jednotlivca.