Potraviny po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti

Na Slovensku by sa mohli predávať niektoré potraviny aj po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti, zdravotné riziko v takomto prípade nehrozí. Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje, že nejde o potraviny označené dátumom spotreby. Tie po jeho skončení môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. Obchodníci takýto krok vítajú, potravinári sú proti.

Viliam Stankay, moderátor: „Na Slovensku by sa mohli predávať niektoré potraviny aj po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti, zdravotné riziko v takomto prípade nehrozí. Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje, že nejde o potraviny označené dátumom spotreby. Tie po jeho skončení môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. Obchodníci takýto krok vítajú, potravinári sú proti.“
Ivan Tománek, redaktor: „Cestoviny, ryža, fazuľa či rybacie konzervy – to je len časť potravín, ktoré obchodníci po novom, zdá sa, nebudú musieť vyhadzovať ani po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Zdá sa tak, že dlhoročné prosby obchodníkov budú vyslyšané. Ministerstvo pôdohospodárstva chce umožniť predaj práve takýchto potravín.“
Daniel Hrežík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR: „Predajca potravinu, samozrejme, len v prípade, ak je bezpečná, riadne zreteľne označí informáciou, že ide o potravinu po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti a oddelene ju umiestni od ostatných potravín.“
Ivan Tománek: „Ministerstvo pripomína, že nejde o povinnosť, ale možnosť predávať takéto potraviny. Reťazce ich môžu zároveň darovať charitatívnym organizáciám. Obchodníci upozorňujú, že predaj po dátume minimálnej trvanlivosti funguje už v štrnástich európskych štátoch.“
Pavol Konštiak, 1. viceprezident, Zväz obchodu SR: „U nás o polnoci alebo o jedna minúta po polnoci ten tovar, ktorý prešla mu záruka, bol toxický a smrteľne jedovatý. My samozrejme vítame túto možnosť. Pretože med nemôže stratiť záruku, môže skryštalizovať. Viete, ale ten sa dá predávať za sto rokov.“
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej asociácie moderného obchodu: „V tomto prípade naozaj je to krok správnym smerom. Na druhej strane, samozrejme, že tu máme množstvo inej legislatívy, ktorú je tiež potrebné meniť. Dnes napríklad najväčším problémom v rámci plytvania potravinami je voľne predávané pečivo a ovocie a zelenina.“
Ivan Tománek: „S nadšením obchodníkov sa však nestotožňujú potravinári.“
Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory: „Poukazujeme pritom na sanitárne riziká, na bezpečnosť takýchto potravín, na ich kvalitu vrátane zachovania výživovej hodnoty.“
Ivan Tománek: „Úľavu chystá rezort pôdohospodárstva aj v prípade pokút. Kým doteraz obchodníci platili pri opakovaných prehreškoch najmenej milión eur, po novom by spodná hranica mala klesnúť na päťdesiattisíc eur.“
Pavol Konštiak: „Keď zomrie človek v nemocnici zanedbaním zdravotnej starostlivosti, pokuta je deväťtisíc deväťsto eur. A my nikoho nezabije, len predáme med po dobe minimálne trvanlivosť a dostaneme jeden milión eur pokutu.“
Martin Krajčovič: „Napríklad jedenmiliónová pokuta bola uložená naozaj za pár tyčiniek v hodnote šesť päťdesiat, ktoré boli po dátume minimálnej trvanlivosti. Čiže zdravé na konzumáciu.“

Ivan Tománek: „Ak prejde novela zákona o potravinách schvaľovacím procesom, platiť by mala od júna.“

Zdroj: [28.02.2021; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Ivan Tománek / Viliam Stankay] FOTO: RTVS