Potraviny po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti

Na Slovensku by sa mohli predávať niektoré potraviny aj po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti, zdravotné riziko v takomto prípade nehrozí. Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje, že nejde o potraviny označené dátumom spotreby. Tie po jeho skončení môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. Obchodníci takýto krok vítajú, potravinári sú proti.
Viliam Stankay, moderátor: „Na Slovensku by sa mohli predávať niektoré potraviny aj po uplynutí lehoty
minimálnej trvanlivosti, zdravotné riziko v takomto prípade nehrozí.
Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje, že nejde o potraviny označené dátumom
spotreby. Tie po jeho skončení môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. Obchodníci
takýto krok vítajú, potravinári sú proti.“
Ivan Tománek, redaktor: „Cestoviny, ryža,
fazuľa či rybacie konzervy – to je len časť potravín, ktoré obchodníci po
novom, zdá sa, nebudú musieť vyhadzovať ani po uplynutí dátumu minimálnej
trvanlivosti. Zdá sa tak, že dlhoročné prosby obchodníkov budú vyslyšané.
Ministerstvo pôdohospodárstva chce umožniť predaj práve takýchto potravín.“
Daniel Hrežík, hovorca Ministerstva
pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR: „Predajca potravinu, samozrejme, len v
prípade, ak je bezpečná, riadne zreteľne označí informáciou, že ide o potravinu
po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti a oddelene ju umiestni od ostatných
potravín.“
Ivan Tománek: „Ministerstvo pripomína, že
nejde o povinnosť, ale možnosť predávať takéto potraviny. Reťazce ich môžu
zároveň darovať charitatívnym organizáciám. Obchodníci upozorňujú, že predaj po
dátume minimálnej trvanlivosti funguje už v štrnástich európskych štátoch.“
Pavol Konštiak, 1. viceprezident, Zväz obchodu SR: „U nás o polnoci alebo o jedna minúta po polnoci ten tovar, ktorý
prešla mu záruka, bol toxický a smrteľne jedovatý. My samozrejme vítame túto
možnosť. Pretože med nemôže stratiť záruku, môže skryštalizovať. Viete, ale ten
sa dá predávať za sto rokov.“
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej
asociácie moderného obchodu: „V tomto prípade naozaj je to krok správnym
smerom. Na druhej strane, samozrejme, že tu máme množstvo inej legislatívy,
ktorú je tiež potrebné meniť. Dnes napríklad najväčším problémom v rámci
plytvania potravinami je voľne predávané pečivo a ovocie a zelenina.“
Ivan Tománek: „S nadšením obchodníkov sa
však nestotožňujú potravinári.“
Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory: „Poukazujeme
pritom na sanitárne riziká, na bezpečnosť takýchto potravín, na ich kvalitu
vrátane zachovania výživovej hodnoty.“
Ivan Tománek: „Úľavu chystá rezort
pôdohospodárstva aj v prípade pokút. Kým doteraz obchodníci platili pri
opakovaných prehreškoch najmenej milión eur, po novom by spodná hranica mala
klesnúť na päťdesiattisíc eur.“
Pavol Konštiak: „Keď zomrie človek v nemocnici
zanedbaním zdravotnej starostlivosti, pokuta je deväťtisíc deväťsto eur. A my
nikoho nezabije, len predáme med po dobe minimálne trvanlivosť a dostaneme
jeden milión eur pokutu.“
Martin Krajčovič: „Napríklad
jedenmiliónová pokuta bola uložená naozaj za pár tyčiniek v hodnote šesť
päťdesiat, ktoré boli po dátume minimálnej trvanlivosti. Čiže zdravé na
konzumáciu.“
Ivan Tománek: „Ak prejde novela zákona o
potravinách schvaľovacím procesom, platiť by mala od júna.“
Zdroj: [28.02.2021; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Ivan Tománek / Viliam Stankay] FOTO: RTVS