Potravinové púšte sa zväčšujú! Príchod poľského diskontu situáciu nezlepší. Čo môže nastať? 

Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR: „Pojazdné predajne nie sú systémovým riešením tohto problému, ambulantné formy predaja so sebou nesú aj zdravotné riziká pri nakladaní s potravinami." 

Aj na Slovensku máme púšte, nie však pieskové, ale potravinové. Obmedzený prístup k potravinám, najmä v menších obciach na Slovensku, je vážny a neustále narastajúci problém s ďalekosiahlymi negatívnymi dosahmi. Príchod lacného diskontného reťazca z Poľska koncom tohto roka situáciu nevyrieši.

Menšie obce na Slovensku dlhodobo zápasia s absenciou prístupu k základným potravinám. Tzv. potravinové púšte sa nedarí zastaviť, naopak, rozširujú sa. Obchodné siete, ktoré predávajú potraviny aj na vidieku, bez podpory štátu nedokážu dlhodobo udržať rentabilitu tamojších prevádzok.
„Limitovaný prístup k potravinám, najmä v menších obciach do 500 obyvateľov, vníma Zväz obchodu ako veľmi vážny a neustále narastajúci problém, na ktorý upozorňuje dlhodobo. Na slovenskom vidieku pôsobia výlučne domáce obchodné siete a bez finančnej podpory štátu jednoducho nie je možné udržať tieto predajne prevádzkyschopné,“ približuje Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu. Problém sa týka viac ako 100 lokalít, v ktorých žije približne 350-tisíc ľudí.
V súčasnosti si základné potraviny v obciach bez obchodných prevádzok zabezpečujú obyvatelia buď svojpomocne, alebo inde fungujú tzv. pojazdné predajne. No ani ambulantné formy predaja nie sú podľa obchodníkov systémovým riešením. „Pojazdné predajne nie sú systémovým riešením tohto problému, ambulantné formy predaja so sebou nesú aj zdravotné riziká pri nakladaní s potravinami,“ argumentuje Kasana.
Situácii nepomôže ani príchod nového reťazca na Slovensko. U nás plánuje otvoriť nové predajne už koncom toho roka. Každý obchodný reťazec, ktorý prichádza na nový trh, musí zohľadňovať efektivitu svojich investícií, preto stavia obchodné prevádzky najskôr v mestách. Predajca už totiž začína s náborom zamestnancov, možno nájsť ponuky na viaceré pozície v mestách Bratislava a Trnava. Ubúdajúci počet predajní na vidieku a vytváranie tzv. potravinových púští preto príchod poľského reťazca aspoň niekoľko najbližších rokov nevyrieši.
„Z hľadiska riešení postačí inšpirovať sa v okolitých krajinách, napríklad v Poľsku a Česku, kde je problém takzvaných potravinových púští efektívne riešený cez systém finančných dotácií na úrovni štátu v spolupráci so samosprávami a s obchodníkmi - v Česku funguje od roku 2021 program Obchůdek 2021+,“ dodáva Filip Kasana.
Aj podľa slov Martina Krajčoviča, predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu, sú potravinové púšte v niektorých regiónoch Slovenska veľkým problémom, pretože tieto časti územia strácajú perspektívu, keďže človek si tam nevie nakúpiť ani základné potraviny. „Riešenia by mohli byť rôzne, závisí to od každého jedného miesta, kde takáto púšť vznikla. Niekde je to o podpore súčasnej predajne, inde môže prísť k pokrytiu cez online predaj. Rovnako už aj v Česku sú hybridné obchody, ktoré môžu väčšinu dňa fungovať bez personálu, čo je tiež jedna z možností, ako riešiť potravinové púšte,“ dodáva Krajčovič.

Zdroj: WEB | Dátum: 26.04.2024 | Zdroj: pluska.sk | Autor: mh | Vydavateľ: News and Media Holding a. s. | Rubrika: rady a tipy

FOTO_zdroj: redakcia SME/ Erika Obertová