Politici sa obalia igelitom, zákazníci nie. Obchodníci žiadajú o zrušenie možnosti nakupovať pre infikovaných

Šéf Zväzu obchodu Martin Katriak varuje, že povolenie nakupovať infikovaným môže spôsobiť nekontrolovateľné šírenie nákazy.
Šéf Zväzu obchodu Martin Katriak varuje, že povolenie nakupovať infikovaným môže spôsobiť nekontrolovateľné šírenie nákazy.
Možnosť, aby ľudia infikovaní novým koronavírusom mohli nakupovať v obchode, by sa mala zrušiť. Uviedol to Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu.
Ide o vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR z 27. decembra 2020, ktorou sa povoľuje osobám pozitívnym na ochorenie COVID-19 opustiť izoláciu s cieľom nákupu potravín a iných nevyhnutných potrieb,” priblížil.
Spresnil, že podobná úprava, uvoľnenie režimu, platí aj pre tzv. krízový manažment, teda prezidentku, ministrov vlády, poslancov a podobne. Táto úprava sa však podľa neho nedá porovnať s úpravou týkajúcou sa obchodov.
Politici sa podľa Katriaka totiž môžu (pri rokovaní) “obaliť do igelitu” a takto individuálne čeliť prípadnému šíreniu nákazy. “To však v obchode nie je možné a osoba nakazená novým koronavírusom po ceste do obchodu a späť, ale hlavne v predajni, môže rozsievať nákazu geometrickým radom,” podčiarkol.
To, že ide o možné trestné činy všeobecného ohrozenia alebo šírenia nákazy je skoro evidentné. Nás však zaujíma hlavne tá skutočnosť, že týmto spôsobom sa môže nákaza takmer nekontrolovane šíriť. V tomto smere oslovujeme ministra zdravotníctva SR a hlavného hygienika SR so žiadosťou o zrušenie tej časti vyhlášky, ktorá umožňuje nositeľom nákazy ísť do obchodu a byť v obchode,” dodal šéf zväzu.

Zdroj: [29.12.2020; finweb.hnonline.sk; Domáca ekonomika; 11:18; TASR]