Po odvode pre reťazce aj letáky. Komisia opäť preveruje opatrenia SNS

Keď sa Komisia podnetom zaoberá, má podozrenie, že niečo v zákone nie je v poriadku, zhodujú sa advokáti.
Keď sa Komisia podnetom zaoberá, má podozrenie, že niečo v zákone nie je v poriadku, zhodujú sa advokáti.
BRATISLAVA. Európska komisia opäť preverí, či Slovensko neporušuje európske pravidlá. V apríli predbežným opatrením stopla osobitný odvod pre obchodné reťazce, ktorý presadila SNS. Štátu mali platiť 2,5 percenta z obratu.
Súvisiaci článokKapitánovo letákové dobrodružstvo Čítajte
Teraz Komisia prešetruje, či aj povinnosť, aby na letáky dávali najmenej polovicu slovenských výrobkov, nie je v rozpore s európskou legislatívou.
Opäť ide o návrh SNS, ktorá ovláda ministerstvo pôdohospodárstva na čele s Gabrielou Matečnou. Návrh predložila jej poslankyňa Eva Antošová. Predpis o letákoch platí pre obchodníkov od mája.
Komisia má zrejme podozrenie, že v prijatých pravidlách nie je niečo v poriadku, vysvetľuje partner advokátskej kancelárie Maple and Fish Viliam Karas.
Zatiaľ nezašla tak ďaleko ako pri osobitnom odvode. Tzv. potravinovú daň žiadala zastaviť, lebo mala obavy, že zvýhodňuje niektorých maloobchodníkov oproti konkurencii. Odvod 2,5 percenta z obratu museli platiť štátu spravidla veľké nadnárodné siete ako Tesco, Lidl či Kaufland.
“Európska komisia nevyzvala v žiadnej z oblastí na pozastavenie účinnosti,” odpísal k novému preverovaniu hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. Zákon však začala prešetrovať, potvrdil.
Názor na to, či sú pravidlá v zákone zlučiteľné s európskou legislatívou, ešte Komisia nevyslovila.
Ministerstvo zľahčuje
Začiatkom júla sa na Komisiu obrátila Slovenská aliancia moderného obchodu. Združuje zahraničné obchodné reťazce ako Lidl, Kaufland, Tesco, Billa či Metro. Reťazce sa spoliehajú, že by Komisia, podobne ako pri 2,5-percentnom odvode, mohla prijaté zmeny zvrátiť.
Rezort pôdohodárstva tvrdí, že z Bruselu nemá žiadne informácie, ktoré by preukazovali, že slovenské pravidlá odporujú tým európskym.
od 1. mája 2019 musia reťazce dodržiavať pomer v letákoch a reklamných časopisoch, a to tak, že najmenej 50 percent výrobkov musí byť slovenských, koncom júna ministerstvo pôdohospodárstva zverejnilo usmernenie k tomu, ako presne majú byť slovenské výrobky v letákoch prezentované.
“Prešetrovanie podnetov je pritom štandardný krok, ktorý musí Európska komisia realizovať,” tvrdí hovorca ministerstva.
Nie je to úplne tak, zhodujú sa advokáti. Komisia sa nezaoberá automaticky všetkými podnetmi, ktoré jej niekto pošle. “Robí to, ak v znení zákona môže byť podľa nej problém,” hovorí Karas.
“Čím je podnet lepšie odôvodnený a lepšie podložený právnymi argumentmi, tým je väčší predpoklad, že sa ním začne Komisia zaoberať,” dopĺňa advokát z kancelárie Taylor Wessing Ján Lazur. Kancelária pripravovala pre alianciu právnu analýzu zákona.
Reťazce povinnú propagáciu slovenských výrobkov v letákoch napadli, lebo podľa nich nerešpektuje zásady voľného pohybu tovarov v Únii.
Obchodníci sami rozhodujú o svojej podnikateľskej stratégii, preto je podľa advokáta Lazura problém, ak im štát prikazuje, aký podiel slovenských výrobkov majú v letákoch zverejňovať.
“Aj zahraničné výrobky by mali mať podľa pravidiel voľného pohybu tovarov rovnakú šancu uspieť na slovenskom trhu,” vysvetľuje advokát.
Komisia by teda takéto opatrenie mohla vyhodnotiť ako diskriminačné.
Sťažovali sa aj na pokuty
Reťazce sa sťažovali Komisii napríklad aj na to, že štát žiada, aby platili vysoké pokuty, aj keď sa proti nim odvolali.
Pokuty za rôzne prehrešky obchodníkom dáva Štátna veterinárna a potravinová správa. Napríklad, keď predávajú tovar po dátume spotreby. Ak sa prešľapy, hoci aj nepatrné, opakujú v priebehu jedného roka, obchodníkovi vyrubí pokutu až milión eur.
Obchodníci majú od mája 15 dní na to, aby vysoké pokuty zaplatili. Odvolanie termín neoddiali, a ak sumu nezaplatia, hrozia im exekúcie.
Od roku 2014 udelila veterinárna správa 25 pokút, spolu za milión eur. Najviac, až jedenásť ich dostala Billa. Reťazce však pokuty neplatili a bránili sa proti nim na súde.
"Proti reťazcu, ktorý protiprávne odmieta zaplatiť pokutu za opakované porušovanie zákona na ochranu zdravia slovenských spotrebiteľov, bude tvrdo zakročené," hrozila v auguste Matečná.
Komisia môže zakročiť aj proti tomuto opatreniu, hovorí advokát Karas. Problémom môže byť, že výška pokút nie je primeraná. Neobvyklé je aj to, že by už rozhodnutie prvostupňového orgánu nemalo žiadny vplyv na oddialenie termínu na zaplatenie pokuty.


Zdroj: 09.09.2019; ekonomika.sme.sk; Ekonomika / Spotrebiteľ; 00:00; Daniela Hajčáková]

FOTO_zdroj: Reťazce sa sťažovali na povinnosť zverejňovať v letákoch aspoň polovicu slovenských výrobkov.(Zdroj: SME/Tibor Somogyi)

https://ekonomika.sme.sk/c/22208257/po-odvode-pre-retazce-aj-letaky-komisia-opat-preveruje-opatrenia-sns.html