Od prvého júla sa budú ceny zaokrúhľovať. Obchodníci sú vraj pripravení

"Chceme upozorniť spotrebiteľskú verejnosť, že na takéto správanie nie je najmenší dôvod,” podčiarkla Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR.

Už od prvého júla sa pri pokladni v obchodoch stretnete s tým, že po platbe v hotovosti sa ceny zaokrúhlia. Dôvodom je novela zákona, ktorej účelom je minimalizovať potrebu používania jednocentových a dvojcentových euromincí. Obchodníci sú vraj pripravení.
Od začiatku júla majú všetci podnikatelia povinnosť zaokrúhlovať ceny pri platbách v hotovosti. Podľa Martin Krajčoviča, predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu, budú pokladničné systémy pripravené. “Zaokrúhľovanie je finančne neutrálne, spotrebitelia sa nemusia obávať znevýhodnenia pri platbe v hotovosti. Zároveň nemusia mať obavy z nesprávneho výpočtu zaokrúhlenej sumy. Správnosť zaokrúhlenia zabezpečí softvér pokladní a preškolení boli aj zamestnanci obchodov, ktorí vysvetlia kupujúcim aj prípadné pochybnosti o správnosti zaokrúhlenej výslednej ceny nákupu,” uviedol Krajčovič.
Mincí sa zbavovať nemusíte Jednocentové a dvojcentové euromince aj naďalej zostávajú zákonným platidlom, príjemcovia platieb ich budú naďalej povinní prijímať a budú ich môcť aj vydávať pri platbách v hotovosti. Zaokrúhľovanie hotovostných platieb slúži na ich obmedzenie v obehu.
Zväz obchodu SR zároveň spresnil, že jedno a dvojcentových mincí sa ľudia zbavovať nemusia. Členovia zväzu totiž zaznamenali u spotrebiteľov tendenciu nosiť do predajní veľké objemy drobných mincí. “Chceme upozorniť spotrebiteľskú verejnosť, že na takéto správanie nie je najmenší dôvod,” podčiarkla Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR.
Aké sú benefity? Cieľom tohto opatrenia je podľa Krajčoviča zníženie nákladov podnikateľov, štátu a aj verejnosti, napríklad v bankách pri vložení a spracovaní týchto mincí alebo nepotrebnosťou razenia, ktoré je nákladnejšie ako nominálna hodnota týchto mincí. Má sa tiež zjednodušiť vydávanie mincí pri hotovostnom platobnom styku a pozitívny efekt má pocítiť aj životné prostredie, keďže sa výrazne zredukuje použitie obalovej fólie, do ktorej sa tieto mince balia a zníži sa aj počet ich prepráv v rámci krajiny. Takýto systém už funguje vo viacerých európskych štátoch platiacich eurom, ako napríklad v Holandsku, Írsku, Fínsku a ďalších.