Obchodníkov čaká ďalšia povinnosť. Všade už bude povinná aj platba kartou

Povinnosť zaviesť aj bezhotovostné platby by mali v praxi platiť na jar budúceho roka. 

Platbám „iba v hotovosti“ odzvoní. V malých obchodíkoch, baroch či v kaviarňach bude musieť byť možnosť platiť aj kartou. Popri transakčnej dani čakajú obchodníkov aj tieto novinky. Malí podnikatelia majú hlavu v smútku. Tvrdia, že pre drobné platby sa im terminály zavádzať neoplatí. Ešte stále nájdete po Slovensku množstvo malých obchodov, kde kartou nezaplatíte. Zvyknutí sú na to miestni aj drobní obchodníci. V konsolidačnom balíku opatrení sa pre nich zviezla aj nová povinnosť. Umožniť zákazníkom aj bezhotovostné platby. Aj keď ide o nákup trebárs len za jedno euro. „Po prijatí zákona bude musieť podnikateľ, ktorý je povinný používať eKasu, ponúknuť zákazníkovi možnosť zaplatiť bezhotovostne bez ohľadu na výšku sumy platby,“ oznámilo ministerstvo financií. 

Nie vždy sa platba kartou vyplatí Ako dôvod ministerstvo financií uvádza boj proti daňovým únikom. Inak sa na novú povinnosť pozerajú podnikatelia, ktorí dodnes účtovali za hotové. „Niektorí podnikatelia potrebujú hotovosť, lebo z nej vyplácajú dodávateľov, súvisí to aj s nevymožiteľnosťou práva,“ konštatoval Ján Solík zo Zväzu podnikateľov Slovenska. Problémom majú byť nové náklady na platobné terminály. Najmä pri tovaroch za pár drobných.  „Vysoké poplatky za platobné terminály a najmä pri biznisoch, kde majú nízku maržu, sa neoplatí zavádzať bezhotovostné platby,“ vysvetľuje Solík. V zákone je viacero možností, ako môžu podnikatelia prijímať bezhotovostné platby. Kartou, online prevodom či QR kódom. „Digitálne platby zefektívňujú výkon kontroly plnenia daňových povinností a prispievajú k zlepšeniu výberu daní,“ dodáva rezort financií. Mnohí už dnes v peňaženkách papierové peniaze ani mince nenosia. Z hľadiska pohodlia sa na novinku tešia. 

Bezhotovostné platby sú na vzostupe Podobne ako platobnú kartu Slováci radi prikladajú k terminálom mobily aj hodinky. Len za prvý polrok tohto roka tak zaplatili 170 miliónov eur z celkového objemu 3,6 miliardy eur. V medziročnom porovnaní sa počet aj objem takto vykonaných platieb zvýšil o viac ako 52 percent. Možnosť platby hotovosťou stále zostáva. Povinnosť zaviesť aj bezhotovostné platby by mali v praxi platiť na jar budúceho roka. 


Zdroj: https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/927436-obchodnikov-caka-dalsia-povinnost-vsade-uz-bude-povinna-aj-platba-kartou