Obchodníci pre kontroly na hraniciach neočakávajú problémy so zásobovaním

Zväz obchodu SR podľa slov jeho prezidentky Nadeždy Machútovej pozorne sleduje situáciu na hraničných priechodoch.

Nákladná doprava má výnimku z kontrol.
BRATISLAVA. Obchodníci v súvislosti s pandemickými kontrolami na hraniciach neočakávajú problémy so zásobovaním.
“Sledujeme vývoj situácie, ale nepredpokladáme, že by to nejako vážnejšie ohrozilo tranzit. V rámci prvej vlny bola situácia oveľa horšia, pre úplné uzavretie maďarskej hranice, ale v komunikácii s kompetentnými sme zvládli zásobovať naše obchody a logistické centrá včas,” uviedol pre TASR Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO).
Tým, že nákladná doprava má výnimku z kontrol, sa podľa neho ešte viac znižuje riziko akýchkoľvek komplikácii v súvislosti s hraničnými kontrolami.
Zväz obchodu (ZO) SR podľa slov jeho prezidentky Nadeždy Machútovej pozorne sleduje situáciu na hraničných priechodoch v súvislosti so zvýšenými kontrolami, prípadne uzatváraním niektorých z nich.
"Prirodzene, obavy by sa mohli týkať predovšetkým dovozu potravín a tovarov rýchlej spotreby. V tejto chvíli však potvrdzujeme, že zväz nezaznamenal konkrétne informácie o problémoch od dovozcov alebo prepravcov tovaru," dodala Machútová.
Policajti od pondelka začali sintenzívnymi kontrolami na vnútorných hraniciach. Zameriavajú sa na dodržiavanie karanténnych povinností po vstupe na územie Slovenska. Niektoré menšie, menej dôležité miesta na prekračovanie vnútorných hraníc, sa uzavrú. Vyplýva to z nového alert systému, ktorým sa riadia opatrenia na hraniciach.
Slovensko je tento týždeň zaradené v oranžovej fáze. Výnimku z kontrol bude mať nákladná doprava.