O NAŠICH ČLENOCH - Obchod očami Michala Švrčka, riaditeľa sekcie IT a služieb Coop Jednoty Slovensko: Za rok otvoríme desať automatizovaných predajní

Obchod očami Michala Švrčka, riaditeľa sekcie IT a služieb v COOP Jednote Slovensko

Prvú automatizovanú predajňu otvorila sieť Coop Jednota na konci mája v obci Šalgočka v okrese Galanta. Obchod prevádzkuje regionálne spotrebné družstvo Coop Jednota Galanta. V otváraní nového typu predajní chce najväčší domáci maloobchodník pokračovať. „Počas bežnej otváracej doby budú otvorené v klasickom režime s personálom. V ostatnom čase bude predajňa pre zákazníkov dostupná v móde bez personálu,“ vysvetľuje v rozhovore princíp fungovania Michal Švrček, riaditeľ sekcie IT a služieb Coop Jednoty Slovensko.

Máte predstavu, koľko automatizovaných obchodov by ste chceli otvoriť v priebehu roka či dvoch, v akých regiónoch a na akých miestach predovšetkým?
Automatizované predajne budeme postupne realizovať a otvárať vo viacerých regiónoch Slovenska, v rôznych lokalitách a formátoch našej maloobchodnej siete. V nasledujúcich dvanástich mesiacoch plánujeme otvoriť približne desať takýchto predajní. Coop Jednota má takmer 2000 predajní v rôznych veľkostiach a je prirodzené, že si chceme takýto typ predajne otestovať vo viacerých lokalitách a na viacerých formátoch, či už hovoríme o vidieckom alebo mestskom prostredí. Pri výbere lokality prehodnocujeme viacero aspektov a taktiež zohľadňujeme aj komunitný rozmer.
V akom režime budú obchody fungovať? Cez deň s obsluhou a vo večerných hodinách a v noci na báze samostatného obslúženia? Alebo niektoré predajne budú len automatizované, bez personálu?
Všetky budú fungovať hybridným spôsobom. Znamená to, že počas bežnej otváracej doby budú predajne otvorené v klasickom režime s personálom. V ostatnom čase bude predajňa pre zákazníkov dostupná v móde bez personálu. Sortiment predajní bude počas bežnej prevádzkovej doby aj počas samoobslužnej prevádzky totožný, nebude pre zákazníkov obmedzovaný. Zatvorené budú len obslužné pulty.
Ako konkrétne bude automatizovaný obchod vyzerať? Mohli by ste, prosím, priblížiť, ako sa doň bude vstupovať, ako sa bude platiť?
Predajňa Coop Jednota v Šalgočke funguje v pracovné dni od 6.00 do 12.00 a v sobotu od 6.00 do 11.00 klasicky s obsluhou ako iné predajne. Následne sa prepne do automatizovaného režimu bez personálu. Do predajne môže vstúpiť každý zákazník nad 18 rokov, ktorý je držiteľom zákazníckej karty Coop Jednota Slovensko a ktorý predtým uzatvoril v predajni zmluvu o využívaní tejto služby. Vstup do predajne je zákazníkovi umožnený na základe naskenovania čiarového kódu zo zákazníckej karty Coop Jednota Slovensko. V prípade, že zákazník nevlastní zákaznícku kartu, bude mu táto karta poskytnutá pri uzatvorení zmluvy. V budúcnosti budeme na vstup do predajne využívať mobilnú aplikáciu Coop Jednota klub.
Po vstupe do predajne zákazník nakúpi a za tovar zaplatí prostredníctvom samoobslužnej pokladne. Po celý čas predajňu monitoruje na diaľku bezpečnostná služba cez kamerový systém. Ak všetko prebehne v poriadku, zákazník pri východe opäť načíta svoju kartu a predajňu opustí. Po odchode zákazníka v predajni do niekoľkých sekúnd zhasne svetlo.
Ako sa zabezpečí ochrana pred zlodejmi? Ako je predajňa v automatizovanom režime chránená?
Predajňa je v automatizovanom režime napojená na bezpečnostnú službu a počas prítomnosti zákazníka neustále monitorovaná kamerami a umelou inteligenciou. Pracovník pritom sleduje správanie zákazníka v predajni aj načítavanie tovaru na pokladnici. Pokiaľ dôjde k nenačítaniu tovaru, zákazník bude upozornený prostredníctvom audio systému. Ak bezpečnostná služba zaregistruje podozrivé správanie zákazníka s cieľom tovar zámerne odcudziť alebo uvidí poškodzovanie majetku, predajňu na diaľku uzatvorí a privolá políciu.
V Česku sa automatizované obchody stávajú bežnou súčasťou obcí, vzali ste si niečo z toho, ako to robia u susedov? Chcete sa prípadne vyvarovať nejakých chýb?
Pri tomto type predajní sme sa inšpirovali českým Coopom, s ktorým sme o týchto predajniach intenzívne komunikovali. Technické riešenie je veľmi podobné, avšak sú tu, vzhľadom na legislatívu a rozdielne nákupne zvyklosti, lokálne odlišnosti. Tak, ako sa vyvíjal tento typ predajní v ČR, očakávame, že aj u nás môže dôjsť k jemnej modifikácii, či už technického riešenia, alebo procesu nákupu.
Do akej miery budete pri otváraní týchto predajní spolupracovať s obcami?
Oživenie predajne v Šalgočke je výsledkom intenzívnej spolupráce s obcou. Osobný vklad pani starostky aj naša analýza a efektívne nastavený proces prípravy pomohli projekt zrealizovať. V každom regióne, kde Coop Jednota pôsobí, sme prirodzeným partnerom samosprávy. Inovácie predajní vnímame ako našu zodpovednosť voči lokálnym komunitám. Veríme, že model automatizovaných predajní, ktorý predstavujeme v Šalgočke, zaujme aj zástupcov štátu a samosprávy.
Zasiahnu automatizované obchody výraznejšie do riešenia problému potravinových púští na Slovensku?
Ide o novú formu predaja, ktorá môže byť jedným z riešení potravinových púští na Slovensku, nie však jediným. Dôležitá je súčinnosť štátu a samospráv. Na slovenskom vidieku pôsobia výlučne domáce obchodné siete a bez finančnej podpory štátu jednoducho nie je možné udržať predajne potravín prevádzkyschopné. Z hľadiska riešení potravinových púští sa stačí inšpirovať v okolitých krajinách.