Novela trestného zákona už nadobudla platnosť. Obchodníci sa obávajú nárastu krádeží

Obchodníci sa na možný zvýšený výskyt zlodejov pripravujú v spolupráci s bezpečnostnými zložkami.
Novela trestných kódexov je už v platnosti a prokurátori či sudcovia musia rozhodovať podľa nových pravidiel. Tie umožňujú niektorých odsúdených prepustiť na slobodu. Obchodníci sa preto obávajú nárastu krádeží.

Zvýšila sa minimálna výška škody z 266 na 700 eur, zvýšil sa podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody o jeden rok. A zároveň sa zvýšila aj horná hranica, kedy musí ísť odsúdený do väznice.
„Prioritne sa sudcovia a prokurátori budú musieť vyrovnať so zánikom trestnosti vybraných trestných činov,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Barbora Škulová.
Novele Trestného zákona sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:
„To znamená, že od 6. augusta 2024 tí, ktorí sú buď obvinení, alebo obžalovaní, alebo nie sú právoplatne odsúdení, by mali dostať nižšie trestné sadzby. Súdy by mali postupovať podľa zákona, ktorý je účinný. Ale ako som povedal, netýka sa to všetkých trestných činov, ale najmä majetkových a hospodárskych trestných činov,“ vysvetlil právnik Tomáš Strémy.
Napríklad, ak trestná sadzba pri finančnom podvode bola desať až 15 rokov, v súčasnosti to môže byť len dva až osem rokov. Odsúdený pritom nemusí ísť automaticky za mreže, ale môže dostať trest domáceho väzenia, peňažný trest alebo povinnú prácu. Novela dokonca umožní, že niektorí páchatelia sa dostanú aj na slobodu.
„Ku dňu 25. júla 2024 eviduje ministerstvo spravodlivosti 158 odsúdených, na ktorých sa vzťahujú nové ustanovenia Trestného zákona v súvislosti s možným prepustením na slobodu,“ ozrejmila Škulová.
Približne 85 odsúdených je za mrežami za tzv. horalkovú krádež, teda za recidívu, keď spáchali dvakrát priestupok proti majetku. To už po novom nie je trestným činom. Na slobodu sa však nedostanú všetci takto odsúdení.
„Niektorí páchatelia majú súbeh viacerých trestných činov. To znamená popri horalkovej krádeži mohli spáchať lúpež, podvod a v takom prípade sa to takýchto osôb nedotýka, že by mali ísť von,“ vysvetlil Strémy.
Obchodníci sa boja
Po novom už krádež tovaru do 700 eur nie je trestným činom. Ministerstvo spravodlivosti na otázku, či sa neobáva nárastu drobných krádeží, neodpovedalo. Obchodníci upozorňujú, že práve s recidivistami sa stretávajú najčastejšie.
„Je to obrovský problém aj pre prevádzkových zamestnancov, ktorí majú hmotnú zodpovednosť a schodok na zverených hodnotách. Právne mechanizmy by mali zabezpečovať efektívnu ochranu voči páchaniu majetkových deliktov, mali by pôsobiť dostatočne preventívne. Najmä recidíva by mala byť postihovaná prísne, a to bez ohľadu na výšku škody,“ myslí si predseda Zväzu obchodu SR Filip Kasana.
Obchodníci sa na možný zvýšený výskyt zlodejov pripravujú v spolupráci s bezpečnostnými zložkami.
„Zatiaľ je ešte predčasné povedať, ako novela trestných kódexov ovplyvní krádeže v obchodných prevádzkach. Obchodníci však monitorujú túto situáciu, pretože v minulosti sa ukazuje, že skôr ako zmena legislatívy, ovplyvňovala krádeže zhoršená sociálna ekonomická situácia ľudí. Mohli sme to vidieť pri covidovej kríze alebo inflačnej kríze,“ ozrejmil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
Dôsledok novely trestných kódexov na štatistiky krádeží bude zrejmý až o niekoľko mesiacov.

Zdroj: WEB | Dátum: 10.08.2024 | Zdroj: rtvs.sk | Autor: Michal Baran | Vydavateľ: Rozhlas a televízia Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: STVR     

https://spravy.rtvs.sk/2024/08/novela-trestneho-zakona-uz-nadobudla-platnost-obchodnici-sa-obavaju-narastu-kradezi/