DPH na potraviny sa zníži, aha, za čo budeme platiť menej

To, že sa vláda rozhodla znížiť DPH na základné potraviny na 5 percent, je fakt, ktorý sa nedá obísť, povedal vo štvrtok po stretnutí so zástupcami obchodných reťazcov premiér Robert Fico (Smer-SD). Opatrenie začne platiť od 1. januára 2025.

"To je rovnováha, niekde musíte zobrať, keď niekde chcete dať," pokračoval Fico s tým, že návrh zákona schválila vláda včera. "Máme zhodu s predstaviteľmi obchodu, ale zníženiu DPH na potraviny rozumie asi každý," pokračoval Fico s tým, že to bola požiadavka verejnosti.
Zníženú DPH by sme si mali všimnúť v obchodoch
Znížená DPH by sa mala pretaviť aj v cenách potravín v obchodoch. "Myslím si, že predstavitelia obchodu si uvedomujú, aké obrovské výdavky bude mať vláda. Je to náročné finančné rozhodnutie a záleží nám na to, aby bolo viditeľné," vyhlásil Fico.
Pôjde o základné potraviny
Podľa neho sa dohodli na stretnutí aj s ďalšími zástupcami v reťazci výroby potravín, napríklad prvovýrobcovia. "Nebudeme sa baviť o kaviáre, ale o základných potravinách, ktoré ľudia kupujú v tom najväčšom balíku. Záleží nám na to, aby základné potraviny boli bezpečné, kvalitné a cenovo dostupné," zdôraznil premiér.
Zástupcovia obchodu sa vyjadrili, že vítajú podobné konštruktívne rokovania. Zdôraznili, že im tiež záleží na tom, aby "spotrebiteľ túto zmenu pocítil". "Môžem garantovať, že pre nás je DPH prietoková daň. Akú štát určí, takú v rámci cenotvorby pridáme. Sme však radi, že sa zvolá väčší okrúhly stôl, aby do tohto procesu bol vtiahnutý celý reťazec," povedal zástupca.
Nemôže všetko zlacnieť, tvrdí Fico
"Som rád, že sa zhodujeme v tom, že musíme upratať bordel, ktorý nám tu nechali. Aj opozícia hovorí, že musíme konsolidovať. Ale opozícia si myslí, že konsolidácia znamená všetko zlacnieť, ale keď máme ušetriť 2,6 miliardy eur, nemôže všetko zlacnieť," pokračoval Fico po tom, čo zástupcovia obchodu z tlačovej konferencie odišli.
Zníži sa daň všetkých potravín
Fico pripomenul, že hneď po nástupe do vlády odpustili odvody prvovýrobcom a minister pôdohospodárstva bude kontrolovať ceny vstupov a samotných tovarov v obchodoch. "Pripomínam, že ceny všetkých potravín pôjdu dole, nielen tých základných," poukázal, že ostatné potraviny budú mať 19-percentnú DPH.
"Ale keď znížime DPH na potraviny, musíme tie peniaze niekde nájsť. Preto sme zdvihli základnú sadzbu DPH na 23 percent," vysvetľoval Fico.
Zmení sa zoznam základných potravín
Pripustil, že v zozname základných potravín sa urobia nejaké zmeny. "Navrhujeme od 1. januára na obrovský balík potravín," pokračoval Fico. Týkať sa to bude mäsa - hydiny, hovädzieho, bravčového, králičieho, kozieho i ovčieho mäsa. Ďalej zelenina - rajčiaky, uhorky, cibuľová, hlúbovitá, šalát, zemiaky, chlieb a pečivo, ovocné šťavy. V zozname bude aj mlieko a mliečne výrobky ako smotana, jogurty, maslo, ovčia bryndza, prírodný med, sladkovodné ryby.
Musíme urobiť poriadok, tvrdí Fico
"Téma DPH má dve základné časti. Zlacnenie cez znižovanie DPH, okrem potravín sme do položky 5 percent včera zaradili aj gastro, ale aj zvýšenie DPH," spresnil Fico s tým, že skritizoval svojich predchodcov. "Musíme vrátiť verejné financie na správnu cestu, musíme urobiť poriadok. Ale to nie je poriadok po nás," pokračoval v kritike.  
Odvolávanie Šimečku vraj zatienilo úpravy DPH
Dotkol sa aj odvolania Michala Šimečku z PS z postu podpredsedu Národnej rady. "Musí vedieť celá Európa, celé Slovensko, že Šimečkova rodina sa priživovala na štátnom rozpočte," vyhlásil premiér s tým, že "takýto človek nemôže byť podpredseda Národnej rady". Podľa Fica totiž téma odvolávania prekrýva tému zvyšovania DPH, ale najmä tému znižovania tejto dane na potraviny.
Ministerstvo plánuje získať cenovú mapu
Minister pôdohospodárstva Richard Takáč sa tiež poďakoval za konštruktívnu diskusiu s obchodníkmi. "Do konca roka vykonáme viacero kontrol, ktoré budú zamerané na ceny," spresnil s tým, že kontroly sa budú týkať tak obchodníkov, ako aj výrobcov. Tak chce rezort získať akúsi cenovú mapu, aby mohol v januári skontrolovať, či išli ceny potravín naozaj dole.
Potraviny sa budú musieť podrobne špecifikovať
Fico považuje rozhodnutie o znížení DPH na základné potraviny, ale aj odvolanie Šimečku za "významný stabilizujúci prvok". Objasnil, že pri základných potravinách bude potrebná pomerne podrobná špecifikácia. Ako príklad uviedol petržlen, ktorý má inú cenu s vňaťou a inú cenu bez vňate.
Takáč zdôraznil, že podpora prvovýrobcov, poľnohospodárov a potravinárov, najvyššia za ostatných 20 rokov, vyčíslil ju na 20 miliónov eur. "Vytvárame x, y krokov a podpôr, aby sme sektor zastabilizovali a nemal dôvod zvyšovať ceny," podotkol minister pôdohospodárstva.
"Poľnohospodári si mimoriadne vážia, že sa konečne s nimi niekto rozpráva, konečne sa niekto o nich zaujíma," pripomenul Fico svoju návštevu žatvy, na ktorú "sa dokrivkal po smutnej udalosti z Handlovej".
"Viem, že ma všetci považujete za diabla, ktorý trieska po stole, ale ja nie som diabol. Radšej sa chcem dohodnúť," komentoval Fico prístup vlády. "Na druhý deň ako bol zákon prijatý, sme začali s poľnohospodármi a obchodníkmi hovoriť. Aj oni sa musia vyjadrovať - aj prvovýrobcovia, aj spracovatelia, aj obchodníci. Ak by sme sa nedohodli a videli by sme, že si tu niekto robí srandu z vlády, tak bude vojna. Veľmi nepríjemná vojna. Teraz budete hovoriť, že sa Fico vyhráža, ale ja sa nevyhrážam," pokračoval premiér.   
"Prečo by sme mali používať nejaké represívne nástroje, keď sa vieme s niekým dosiahnuť," povedal Fico s tým, že toto opatrenie je určené pre ľudí. "Nespochybňujte všetko. Chcete, aby boli potraviny lacnejšie? Chcete. Chcete, aby boli bezpečné? Chcete. Tak podporte vládu," obrátil sa na médiá.
Ceny bude monitorovať rezort financií
Takáč podotkol, že obchodníci prisľúbili premietnuť zníženú DPH do cien. "Deklarovali to jasne domáci aj zahraniční," spresnil minister. Fico vysvetlil, že ceny potravín monitoruje aj ministerstvo financií. Keď cena vyletí, upozorní na to. Ako príklad uviedol cenu syra Eidam.
Ministerstvo pôdohospodárstva bude tiež kontrolovať ceny vstupov, spracovateľov a obchodníkov tak, aby ešte pred januárom malo predstavu, aká je cena samotných potravín. V januári kontrolu skontrolujú a tak zistia, či cena naozaj klesla.
DPH na alkohol klesať nebude
Fico spresnil, že na alkohol bude platiť DPH 23 percent, nealkoholické nápoje budú mať 19-percentnú DPH. V zozname základných potravín zatiaľ nie sú napríklad vajíčka. "Je možné, že dôjde k zmenám," dodal.

FOTO_zdroj: Jakub Kotian
Na snímke zľava viceprezident Zväzu obchodu SR Štefan Mácsadi, predseda predstavenstva Coop Jednota Ján Bilinský, prezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič a generálny riaditeľ Tesco Martin Kuruc počas spoločného stretnutia na Úrade vlády SR 19. septembra 2024 v Bratislave.
19. 9. 2024, 10:36 (aktualizované: 19. 9. 2024, 14:42)