Neprimerané podmienky – ale pre koho?

V polovici marca bola v druhom čítaní novela zákona, ktorá má odstrániť neprimerané podmienky v obchode s potravinami. Obchodníci novelu kritizujú a považujú ju za likvidačnú pre slovenských potravinárov.
V polovici marca bola v druhom čítaní novela zákona, ktorá má odstrániť neprimerané podmienky v obchode s potravinami. Obchodníci novelu kritizujú a považujú ju za likvidačnú pre slovenských potravinárov.
Podľa ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského je cieľom novely posilniť slovenských výrobcov. V rámci zmeny v oblasti privátnych značiek by mal spotrebiteľ poznať konkrétneho výrobcu. Predstavitelia obchodníkov však unisono tvrdia, že zmeny sú, naopak, namierené proti slovenským producentom. V tomto zmysle sa vyjadril prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak aj predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Podľa nich koaličné strany OĽaNO a SaS nenaprávajú to, čo v minulosti kritizovali.
„Je absurdné a sme šokovaní, že tie isté politické strany, ktoré hovorili pri tomto zákone o hospodárskych škodách, protiústavnosti, štátnej šikane, nenavrhujú zrušiť tieto opatrenia, ktoré sami kritizovali, ale, naopak, zavádzajú nové opatrenia, ktoré môžu vytvoriť ešte väčšie hospodárske škody a zhoršiť dodávateľsko-odberateľský reťazec na Slovensku,“ zdôraznil Martin Krajčovič. Podľa neho návrh týkajúci sa privátnych značiek spôsobí len to, že ich výroba bude presunutá do zahraničia. Má sa totiž zaviesť povinnosť obchodníkom rok vopred sa zmluvne zaviazať, koľko odoberú od výrobcov privátne značky. „To je nevykonateľné,“ myslí si šéf SAMO. „Ďalej umiestnenie loga výrobcu úplne potiera zmysel privátnej značky.“
Protislovenský návrh

Prezident ZO SR Martin Katriak považuje návrh za protislovenský, pretože núti obchodníkov, aby zmenili svoje obchodné modely a tiež ich núti do organizačných zmien, ktoré môžu byť ich koncom: „Prečo nás vládna moc núti, aby sme menili naše obchodné modely, ktoré robíme veľmi dlho a sú na ne zvyknutí aj dodávatelia?“ Podotkol, že obchodníci združení v ZO SR predávajú takmer 70 percent potravinárskych výrobkov vyrobených na Slovensku.

Zdroj: [23.04.2021; Obchod; všimli sme si; s. 4; redakcia]
Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Foto -TASR