Nech sa rozhodnú obchodníci, nie politici!

NEDEĽNÝ PREDAJ: Zákazníci chcú dopriať predavačkám voľno, odborníci upozorňujú na ekonomické problémy.
NEDEĽNÝ PREDAJ: Zákazníci chcú dopriať predavačkám voľno, odborníci upozorňujú na ekonomické problémy
Všetci však tvrdia, že to nemá riešiť zákon
Bratislava - Majú ostať obchody v nedeľu otvorené alebo ich treba zavrieť? Tí, ktorí sú za zatvorenie, dôvodia, že predavačky majú právo byť cez víkend s rodinou. Uznávaní ekonómovia však upozorňujú, že zákaz nedeľného predaja môže uškodiť ekonomike, obchodníkom, aj samotným predavačkám.
Minister hospodárstva Richard Sulík (52) je striktným zástancom nedeľného predaja. Jeho zákaz nepovažuje za riešenie. “Riešením je sloboda voľby - teda umožniť obchodníkom aj zákazníkom slobodne sa rozhodnúť, či chcú mať obchody v nedeľu otvorené, alebo nie,” vysvetľuje. Koronakríza prináša aj nezamestnanosť a tú by zákaz nedeľného predaja podľa neho iba prehĺbil. “Rakúsko či Nemecko si na takéto obmedzenie zvykli a môžu si ho dovoliť. Nemyslím si, že našich zamestnancov bude treba nútiť ísť v nedeľu do práce. Veď v tento deň robia zdravotné sestry, lekári, obsluha benzínových púmp, zmrzlinári, zamestnanci zoo a mnoho iných,” upozornil Sulík. To potvrdzuje aj štatistika inštitútu INESS. Zistili, že v roku 2019 pracovalo počas mesiaca aj v nedeľu 365-tisíc zamestnancov. Ale iba necelých 13 percent z nich robilo v maloobchode.
Na nedeľnom zatvorení obchodov sa uzniesla koalícia. Má byť dočasné, platné počas pandémie a hneď po koronakríze sa obchody opäť otvoria. Hoci premiér Igor Matovič (47) by ich nechal zatvorené. “V civilizovanom svete je to úplne bežné. Zamestnanci tak získajú čas na oddych a na svoje rodiny, čo výrazne podporí aj domáci turistický ruch,” upozornil.
Pre stranu predsedu parlamentu Borisa Kollára (54) nedeľný predaj nie je hlavná téma. “Vieme žiť s otvorenými aj zatvorenými obchodmi,” povedal. “Ak takýto návrh zákona bude v parlamente, budú mať naši poslanci pri hlasovaní voľnú ruku,” dodal.
Podľa prieskumu agentúry Focus by trištvrtina Slovákov nechala v nedeľu obchody zavreté. Lenže sú na to veľmi rozdielne názory.
Myšlienku voľnej nedele podporuje Konferencia biskupov Slovenska (KBS). “Zodpovedá duchovným, ale aj fyzickým a duševným potrebám človeka, túžbe po oddychu či čase strávenom v kruhu najbližších,” vyjadril sa hovorca Martin Kramara.
Jednotný názor nemajú ani samotní obchodníci. Menšie regionálne predajne potravín vnímajú návrh viac-menej pozitívne, nákupné centrá ho kritizujú.
Zatvorenie prevádzok podporuje napríklad nepolitická organizácia Zväz obchodu Slovenskej republiky (ZO SR) “Našou snahou je, aby boli predajne plošne v nedeľu zatvorené za tých istých podmienok, ako v prípade štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja,” vyhlásil prezident zväzu Martin Katriak.
“Členovia našej aliancie nezastávajú jednotný názor, preto bude každý člen v tejto veci komunikovať individuálne. V prípade, že sa vláda dohodne na zavedení regulácie, tak chceme byť účastníkom diskusie,” povedal zase predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič.
Aj iniciatíva Nechajme to otvorené podporuje nedeľný predaj. Patrí k nej i Marián Tar, ktorý má internetový obchod so značkovou spodnou bielizňou. "Nie je správne, aby politici rozhodovali, čo je a čo nie je dobré pre podnikateľov a zamestnancov. Tesne pred vypuknutím pandémie sme chceli otvoriť prvú kamennú predajňu v obchodnom centre v Bratislave. Vytvorili by sme tak aspoň dve nové pracovné miesta.
Teraz musíme počkať, či navrhovaný zákaz nedeľného predaja prejde," hovorí Marián Tar. Prípadné zavretie obchodov v nedeľu môže narobiť problémy im, aj zákazníčkam. “V kamennej predajni sme plánovali ponúknuť zákazníčkam brafitting - odborné poradenstvo pri výbere správnej podprsenky. Táto služba si však vyžaduje čas, ktorý zväčša zákazníčky v týždni nemajú. Zatvorený obchod v nedeľu o polovicu obmedzí naše možnosti dohodnúť si s nimi termín. A to nie je dobré ani pre nás, ani pre ne,” vysvetľuje Marián Tar.
Iniciatíva Ako dlho vydržíme? takisto tvrdí, že o nedeľnom predaji by mali rozhodnúť predovšetkým sami obchodníci. “Vzhľadom na očakávaný prepad ekonomiky by sa malo diskutovať nie o škrtení podnikateľských aktivít, ale o ich čo najväčšej podpore,” tvrdí zástupca iniciatívy Peter Papanek. “Zatvorenie obchodov v nedeľu vždy znamená znižovanie mzdy zamestnancov, prepúšťanie a negatívny dosah na verejné financie. Mnohí zamestnanci si cez nedele radi privyrobia, keďže dostávajú príplatky. O možnosť privyrobiť si by prišli aj dohodári, teda študenti a tí, ktorí si chcú prilepšiť k hlavnému pracovnému pomeru,” vyratúva negatíva zatvorených obchodov. “Veď predsa ak nebude záujem o nedeľný predaj, žiadny obchodník neotvorí, lebo sa mu to neoplatí. Ale nezatvárajme obchody, keď je o ne záujem,” dodáva Peter Papanek.
Hovorí, že v Maďarsku tiež platil zákaz nedeľného predaja, ale iba rok, ľudia si potom vyžiadali jeho prehodnotenie.
Nielen obchodníci, ale aj ekonómovia upozorňujú na negatívne dôsledky zákazu nedeľného predaja.
Martin Vlachynský, ekonóm INESS, varuje, že môže dôjsť k poklesu zamestnanosti v tejto sfére.
“Trvalé zavretie obchodov v nedeľu by zhoršilo komfort pre nakupujúcich, ktorí by sa museli predzásobiť alebo by nakupovali menej. Výpadok tržieb by pocítili najmä obchody v turistických oblastiach a tiež blízko hraníc, kde sa dá vycestovať za nákupmi do zahraničia. Pokles tržieb by sa odrazil na znížených platoch predavačov alebo na poklese ich počtu a tiež na znížených daňových príjmoch štátu,” vysvetlil Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).
Rozhodnutie, či v nedeľu pracovať, by ponechal na dohode medzi obchodníkmi a ich personálom. “Štát ho môže ovplyvňovať reguláciou povinných príplatkov za prácu v nedeľu,” doplnil .
kuj, mh, mz, mh, FOTO: Miro Miklas, Martin Mikláš, tasr, archív
—-
Peter Goliaš, riaditeľ INEKO
Ak zavrú obchody, klesnú platy predavačov. “Výpadok tržieb by pocítili najmä obchody v turistických oblastiach a tiež blízko hraníc, kde sa dá cestovať za nákupmi do zahraničia. Pokles tržieb by sa odrazil na znížených platoch predavačov alebo na poklese ich počtu a tiež na znížených daňových príjmoch štátu.”
Martin Vlachynský, ekonóm INESS
“Ako ekonóm viem už teraz povedať, že zavretie obchodov v nedeľu bude mať negatívne ekonomické dôsledky. Aj na príklade zo zahraničia vidíme, že pri podobnom modeli prichádza k poklesu zamestnanosti v maloobchode. Narásť však môžu aj náklady pre spotrebiteľov, ktorí si budú musieť zložitejšie plánovať nákupy.”
Radoslav Štefančík, politológ
“Zatiaľ som nepočul relevantný dôvod na zatvorenie obchodov v nedeľu. Argument, že rodiny majú byť v nedeľu doma, je z kategórie absurdných. Ako to budú vnímať ďalšie tisícky ľudí, ktoré v nedeľu bežne pracujú? Potom zatvorme reštaurácie, bary, kaviarne, čerpacie stanice, múzeá, divadlá, železiarne…”
Richard Sulík, minister hospodárstva
“Hovoríme o obchodoch, ale v nedeľu robia zdravotné sestry, lekári, obsluha benzínových púmp, zmrzlinári, zamestnanci zoo… A na ich ”nedeľnú ochranu" nikto nikdy nepomyslel.
—-
NECHAŤ OBCHODY V NEDEĽU OTVORENÉ?
Pavol
Neriešte to! Nechajte to predovšetkým na zamestnancoch obchodu a na obchodníkoch, nech sa oni sami rozhodnú, či chcú v nedeľu pracovať, alebo nie.
Tatiana
Malo by to byť na rozhodnutí majiteľov obchodov. Ak sa im neoplatí otvárať, tak nechajú zatvorené. Ale ak chodí veľa ľudí v nedeľu, potom je zákaz predaja nezmyslom.
Marieta
Zaujímavé, že všetci sú zrazu za zavretie obchodov v nedeľu, ale doposiaľ, keď boli obchody otvorené, tak tam boli všetci nasáčkovaní.
Vlasta
Prečo zatvárať obchody a mať na to zákon? Ak by to ľudia naozaj chceli, stačí nechodiť v nedeľu nakupovať a zruší sa to samo. Ale obchody majú v nedeľu najväčšiu tržbu!
Laura
Platí niečo za niečo. Áno, mohlo by byť v nedeľu zatvorené, ale chuderky predavačky potom skoro nič nezarobia. Mali by sa preto k tomu vyjadrovať najmä tí, ktorých sa to týka.
František
Či majú byť obchody v nedeľu zatvorené, alebo otvorené? To je iba jedna otázka. Ja mám na mysli aj niečo iné: mnohí sme za prísne dodržanie 8-hodinovej smeny!
Jakub
Zavrieť v nedeľu len vtedy, ak to nezostane len pri predavačkách. Prečo by ony mali byť doma, keď priemyselné parky fungujú, či je sviatok, alebo nedeľa?
Roman
Ekonomika v tomto čase potrebuje v obehu eurá, treba obchodovať. A každý obchodník od začiatku podnikania musel rátať s tým, že sa nevyhne práci cez víkend.

Foto: Ohľadne nedeľného predaja sa rozpútala vášnivá diskusia politikov, i verejnosti.
Zdroj: [23.05.2020; Plus jeden deň; AKTUÁLNE; s. 2,3; kuj;mh;mz]