Na Slovensko smeruje revolúcia v nakupovaní: v predajni si nakúpite bez pokladníkov a predavačov 

Zákazníci môžu o niekoľko týždňov nakupovať tak, ako ešte nikdy.
COOP Jednota umožní z svojim zákazníkom nakupovať v samoobslužných predajniach. O niekoľko týždňov otvorí prvú takúto prevádzku, informovali tvnoviny.sk.

„Otvorenie prvej automatizovanej predajne domáceho maloobchodného reťazca COOP Jednota je plánované v máji 2024 v Trnavskom kraji,“ uviedol pre portál šéf sekcie IT a služieb COOP Jednota Slovensko Michal Švrček.
V nasledujúcich 12 mesiacoch plánujú na Slovensku realizovať a otvoriť približne 7 takýchto predajní.
Pýtali sme sa na ďalšie lokality. Sieť však ďalšie podrobnosti nezverejnila. „Pripravujeme tlačovú konferenciu v súvislosti s novým konceptom predajní 24. 7., kde poskytneme viac informácií. Budeme Vás informovať,“ uviedla pre Aktuality.sk hovorkyňa COOP Jednota Jana Kuklová.
Predajne majú cez deň fungovať v bežnom režime, po konci otváracích hodín sa automaticky zmenia na samoobslužné.
Do predajní sa potom dostanete pomocou aplikácie. Zaregistrujete sa v nej, čo si bude vyžadovať poskytnúť osobné údaje z dokladu totožnosti.
„Pred vstupom si zákazník nechá vygenerovať QR kód, ktorý mu umožní vstup do predajne,“ ozrejmil Švrček. Vstup bude možný len osobám starším ako 18 rokov.
Po vstupe do predajne začnete štandardne nakupovať, ale pri samoobslužnej pokladni sa bude dať platiť len bezhotovostnou platbou. Von z predajne vám umožní QR kód z aplikácie.
Čo na to Lidl, Tesco či Billa
Isté je tiež, že v dohľadnej dobe na podobné novinky nepristúpi konkurencia.
„Spoločnosť Lidl Slovenská republika momentálne nad takýmto konceptom neuvažuje,“ odpísal nám jej hovorca Tomáš Bezák.
„Tesco ako prvé v roku 2016 zaviedlo službu Scan&Shop a Scan&Shop Mobile, ktorá má už veľmi blízko k samoobslužnému obchodu. Zákazníci môžu tovar naskenovať a zabaliť priamo do svojej tašky v nákupnom vozíku. Ušetria tak čas venovaný vykladaniu tovaru pri pokladniach a opätovné balenie tovaru do tašiek,“ pripomenula hovorkyňa Tesca Mária Zerzanová.
Naše kolegyne a kolegovia vďaka svojim skúsenostiam a znalostiam však v obchodoch zohrávajú kľúčovú úlohu a to aj pri každodennej interakcii so zákazníkmi. Dokážu im pomôcť, poradiť, vysvetliť a poskytnúť všetky odborné informácie,“ dodala pre Aktuality.sk.
Nad samoobslužnými predajňami špekulovala podľa serveru aj Billa, nakoniec z plánov ustúpila.
„Spoločnosť BILLA Slovensko momentálne zameriava svoju pozornosť na otváranie nových predajní s personálom, rekonštrukciu a modernizáciu starších,“ uviedol serveru hovorca reťazca Marek Kravjar.
Parketa pre Jednotu
Šéf Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič považuje za logické, že takéto predajne budú parketou Jednoty.
„Primárne je to vhodné pre menšie mestá. Dnes v nich predaj potravín funguje cez večierky alebo si nakúpite na čerpacích staniciach. Mohol by to byť aj princíp sídliskovej predajne, ale skôr si myslím, že sa budú viac sústreďovať na menšie sídla. Je to jedna možností, ako redukovať potravinové púšte – teda lokality, kde nie sú predajne. Tieto samoobslužné prevádzky má COOP aj v Česku a funguje to,“ uviedol pre Aktuality.sk.
Doplnil, že veľké zahraničné siete svoje prevádzky kontinuálne modernizujú, digitalizujú, ale autonómnosť je nad ich sily.
„Gro tovaru ľuďom sa predá cez hyper a supermarkety. Nie cez malé predajne, ktoré následne môžu slúžiť aj ako autonómne. Veľké predajne sa nedajú takto obsluhovať a v nich sa bez ľudského personálu nezaobídeme. Nie je to len o tom, že si človek sám nakúpi. Je to aj o prijímaní či dokladaní tovaru. To by musela nastať rovno robotizácia a nie autonómny obchod,“ pokračoval Krajčovič.
Riešenie pre regióny
Zdôraznil, že samoobslužné prevádzky sú šité na mieru menším obchodom. „Nespĺňajú požiadavky supermarketu a také malé predajne Tesco, Lidl či Billa ani neprevádzkujú, poznamenal.
Pripomenul, že princíp samoobslužnej či autonómnej predajne je už dnes dlhodobo daný v supermarketoch. Akurát teraz ide podľa jeho slov o medzník.
„Hybridný predaj je ďalší spôsob predaja a môže riešiť regióny. Preto ho má práve COOP Jednota a zavádza ho. V regiónoch, kde je problém mať otvorenú predajňu pre ekonomické rácio, je toto jedno z riešení, ako mať dobrú ekonomiku predajne a dostať ju aj do miest, kde to inak logiku nedáva,“ uzavrel.    


Zdroj: WEB | Dátum: 01.05.2024 | Zdroj: aktuality.sk | Autor: Matej Dedinský | Vydavateľ: Ringier Slovakia Media s.r.o. | Rubrika: Ekonomika

Ilustračné foto. Predajňa COOP Jednota.
Zdroj: Facebook / COOP Jednota