Na exspiráciu tovaru si potravinári dávajú vždy veľký pozor

S rastúcou cenou potravín všetci oveľa viac premýšľame nad tým, ako s nimi úsporne nakladať. Potravinárske reťazce sa touto cestou vydali už skôr. V prvom rade myslia na ľudí, pre ktorých sú potraviny dostupné v obmedzenej miere.
O odpade vzdelávajú
„Nepredané potraviny,
vhodné na ľudskú konzumáciu, darujeme Potravinovej
banke Slovenska, ktorá
ich prostredníctvom svojich partnerov distribuuje ľuďom v núdzi,“ približuje
Mária Zerzanová, PR manažérka Tesco Stores SR. Zdôrazňuje, že pokiaľ sú takto
upotrebiteľné, cieľom je, aby neskončili ako odpad a darujú ich zo všetkých 157
obchodov. Vlani zachránili až 2 626 ton potravín, a to je približne 6,2 milióna
porcií jedla. Zároveň takto za päť rokov ušetrili 28 979 ton emisií CO2.
„Potraviny, ktoré už nie sú vhodné na ľudskú spotrebu, darujeme partnerom ako
krmivo pre zvieratá,“ vysvetľuje Zerzanová. Keďže veľa potravinového odpadu je z domácností, vzdelávajú aj žiakov v školách a širokú
verejnosť. „Uvedomujeme si našu zodpovednosť vo vytváraní udržateľných
potravinových systémov a neplytvaní potravinami. Preto ako prvý a jediný
maloobchodník s potravinami
na Slovensku meriame a
zverejňujeme údaje o našom potravinovom
odpade už od roku 2016/2017. Odvtedy sa nám podarilo znížiť potravinový odpad na Slovensku o 69 percent.“ Tesco
razí cestu spolupráce pri šetrnom nakladaní s potravinami. Údaje o odpade a
jeho redukcii publikuje 16 stredoeurópskych dodávateľov. „Už päť rokov spájame
sily s odborníkmi, napríklad aj na unikátnej konferencii Tesca o udržateľných
potravinových systémoch a neplytvaní potravinami, pretože veríme v dôležitosť
medzisektorovej spolupráce,“ dodáva Zerzanová.
Darovanie je dobrá cesta
„Znižovanie potravinového odpadu je pre nás veľmi
dôležité, denne sledujeme vývoj odpisov v jednotlivých tovarových skupinách a
pravidelne školíme zamestnancov pri vytváraní objednávok,“ načrtáva postup
Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovenská republika. Zároveň vyzdvihuje celoslovenský
projekt darovania potravín
po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti od roku 2018. O spolupráci s
Potravinovou bankou hovorí aj Marek Koštrna, marketingový manažér spoločnosti
TERNO real estate. Rovnako jej odovzdávajú potraviny vhodné na ďalšiu spotrebu,
ktoré sa však už nemôžu predávať. A tie na predaj ešte vhodné, ale s končiacou
zárukou, vystavuje spoločnosť vo svojich obchodoch na viditeľnom mieste, a tam
si ich zákazníci môžu kúpiť za zvýhodnenú cenu.
Optimalizácia produktov
Podobne aj maloobchodná sieť COOP Jednota sa snaží
zamedziť, aby sa potravinový tovar dostal do „zóny“ pred exspiráciou. Podľa
Jany Kuklovej, hovorkyne spoločnosti COOP Jednota Slovensko, predchádzajú
neefektívnej tvorbe zásob napríklad tak, že pri plánovaní optimalizujú
sortimentové i množstvové zastúpenie produktov v portfóliu na základe dát a
analýz. Kuklová okrem iného za výhodu označuje, že regionálne Jednoty
pristupujú detailne k objednávaniu tovaru na základe vlastných dát, skúseností
a znalosti zákazníka. „Samozrejme, nie vždy sa podarí zladiť objem produktov s
dopytom zákazníkov úplne presne,“ konštatuje Kuklová a zároveň podotkne, že aj
v prípade tvorby výhodných cenových ponúk a akcií na tovar pred exspiráciou
postupujú jednotlivé regionálne Jednoty na základe individuálnych rozhodnutí.
Dynamická cenotvorba
František Ťapuš, podpredseda predstavenstva spoločnosti
CBA SK poznamená, že kontroly
predajnosti a kvality potravín v obchodoch
prebiehajú denne a pri ohrození termínu minimálnej trvanlivosti, alebo času
spotreby ich predávajú za zníženú, takzvanú minimálnu spotrebiteľskú cenu. Na
dynamickú cenotvorbu a automatický systém objednávania sa spoliehajú neustále
aj v spoločnosti Labaš. „Máme prísne stanovené kontrolné procesy a štandardy,
ktorých dodržiavanie kontroluje samostatné oddelenie,“ poznamenáva na margo
procesov výkonný riaditeľ Martin Kozák. Preceňovanie potravinových výrobkov
pred skončením exspirácie prebieha v predajniach vždy na dennej báze, niekedy
dokonca viackrát za deň, pretože takéto potraviny sa snažia predať. (kse)
Foto_zdroj: gettyimages.com
Zdroj: [09.05.2023; Hospodárske noviny; KVALITNÉ POTRAVINY; s. 18; kse]