MIMORIADNE OPATRENIA NA ZABRÁNENIE ŠÍRENIA KORONAVÍRUSU

Aktuálna súhrnná informácia v súvislosti s najnovšími opatreniami na zamedzenie šírenia koronavírusu. Situáciu monitorujeme a komunikujeme so štátnymi orgánmi, najmä kvôli rozhodnutiam ohľadom prevádzky maloobchodných predajní.
Len čo získame ďalšie spoľahlivé a potvrdené informácie, ihneď Vám ich poskytneme.
Vážení členovia ZO SR,
posielame Vám súhrnnú aktuálnu informáciu v súvislosti s najnovšími opatreniami na zamedzenie šírenia koronavírusu. Situáciu monitorujeme a komunikujeme so štátnymi orgánmi, najmä kvôli rozhodnutiam ohľadom prevádzky maloobchodných predajní.
Len čo získame ďalšie spoľahlivé a potvrdené informácie, ihneď Vám ich rozošleme.
*****
Dnešný ranný súhrn
Od dnešného rána, t.j. piatka 13. marca 2020,  platia na  území SR prísnejšie pravidlá, aby sa zamedzilo šíreniu koronavírusu. Ďalšie opatrenia pribudnú počas víkendu a od pondelka 16. marca budú na dva týždne zatvorené všetky školy: materské, základné i vysoké.
Dôvodom je narastajúci počet pacientov s potvrdeným koronavírusom, ale aj nedostatočná disciplína obyvateľov.
Do včerajška 12. marca bolo podľa údajov Ministerstva zdravotníctva 21 pozitívne testovaných ľudí. Väčšina z nich žije a býva v Bratislave, jeden prípad zaznamenali v Humennom, ďalší vo Veľkých Uherciach, vo Vysokej pri Morave a Hviezdoslavove.
Opatrenia platné od piatka od 7. hodiny
  • Sú zavedené dočasné hraničné kontroly na hraničných priechodoch s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Ukrajinou. Hraničný priechod do Poľska zatiaľ zostáva otvorený, bez kontrol. Nie je vylúčené, že neskôr sa opatrenie bude týkať aj našich severných susedov.
  • Zatvárajú sa všetky tri medzinárodné letiská – v Bratislave, Poprade a Košiciach – pre osobnú leteckú dopravu. Obmedzenie sa netýka prepravy tovarov a súkromných letov. Odletieť bude umožnené cudzincom, ktorí sú aktuálne na Slovensku na dovolenke.
  • Otváracie hodiny v klientskych centrách, na úradoch práce, okresných úradoch a pobočkách Sociálnej poisťovne sa obmedzia na tri hodiny denne. Počet ľudí prichádzajúcich na úrady budú regulovať. Na rovnakom princípe regulovania počtu klientov už funguje aj pracoviská pošty. V obmedzenom režime budú otvorené aj pracoviská oddelení cudzineckej polície Policajného zboru.
  • Slovenská pošta funguje v obmedzenom režime, podľa potreby upravuje otváracie hodiny. Pobočky podliehajú pravidelnej dezinfekcii.
  • Uzatvorené sú všetky lyžiarske strediská, akvaparky, detské kútiky, fitnescentrá, plavárne, wellness časti hotelov, zábavné parky, nočné bary, kasína a všetky rekreačné zariadenia vrátane kúpeľov. V prevádzke zostávajú reštaurácie a hotely.
  • Do krajiny budú púšťať občanov SR a ľudí s trvalým, prípadne prechodným pobytom na Slovensku. Tieto osoby však budú musieť ísť do 14-dňovej karantény. Výnimkou budú ľudia, ktorí žijú v okolitých krajinách a denne dochádzajú do práce na Slovensko alebo naopak. Cez hranice budú prednostne púšťaní, ich povinnosťou je však vybaviť si od zamestnávateľa potvrdenie o práci.
  • Ľudia, ktorí odmietnu ísť do domácej izolácie zo strachu, že by nakazili ostatných členov domácnosti, majú možnosť zavolať na číslo 112, kde ich informujú o najbližšom účelovom zariadení ministerstva vnútra, kde môžu prežiť karanténu. K dispozícii sú zariadenia v Gabčíkove, na Donovaloch a v Liptovskom Svätom Jáne.
  • V platnosti naďalej zostáva zákaz návštev v sociálnych domovoch a organizovania kultúrnych, športových a verejných podujatí.
  • Letka ministerstva vnútra a obrany prešla do núdzového režimu. V prípade potreby dovezie Slovákov zo zahraničia domov.
  • Medzinárodná nákladná doprava sa obmedzovať nebude. Cieľom je zabezpečenie fungovania spoločností a fabrík. Na 14 dní bude povolené kamiónom jazdiť aj v nedeľu.
  • Nemocnice postupne začnú odkladať plánované operácie a zákroky. Výnimkou sú akútne stavy a prípady, ak by choroba bez lekárskeho zásahu napredovala.
  • Ak človek zistí, že niekto z jeho okolia prišiel zo zahraničia a nedodržiava domácu izoláciu, môže sa obrátiť na políciu.
 
Opatrenie platné od soboty
  • Prevádzka obchodných centier bude obmedzená. V rámci nich budú fungovať len predajne potravín, drogérie a lekárne. Veľké potravinové obchodné reťazce zostávajú otvorené, ich otváracie hodiny sa nebudú upravovať.
 
Opatrenie platné od pondelka 16. marca
  • Na 14 dní budú zatvorené všetky materské, základné, stredné školy aj univerzity. Fungovať nebudú ani voľnočasové organizácie. Termíny maturít budú posunuté. Písomnú časť mali stredoškoláci absolvovať na budúci týždeň.
  • Obmedzená bude aj osobná vlaková doprava, jazdiť bude podľa prázdninového režimu. Obmedzenie sa týka aj autobusovej a lodnej dopravy. Zastavená bude medzinárodná vlaková aj autobusová doprava.

Zdroj: Zväz obchodu SR