Malí podnikatelia majú po karanténe ťažký rozbeh

Uplynulé obdobie totiž pre mnohých znamenalo naozaj katastrofu. Hoci sa bežný život dostáva pomaly do normálu, mnohí podnikatelia sa tak skoro do zabehnutých koľají nevrátia. Ak sa vôbec vrátia. Niektorí museli svoje podniky zatvoriť. Iní minuli celé úspory a ďalšiu vlnu pandémie by už neprežili.
Patrik Herman, moderátor:
„Nasledujúci príbeh by mohol byť pokojne súčasťou
katastrofického seriálu s názvom Život po pandémii. Uplynulé obdobie totiž
pre mnohých znamenalo naozaj katastrofu. Hoci sa bežný život dostáva pomaly do
normálu, mnohí podnikatelia sa tak skoro do zabehnutých koľají nevrátia. Ak sa
vôbec vrátia. Niektorí museli svoje podniky zatvoriť. Iní minuli celé úspory
a ďalšiu vlnu pandémie by už neprežili. Toto sú jedni z nich.“
Peter Obenau, pekár:
„My sme v podstate tá najmenšia možná pekáreň, aká
existuje. My sme pár, ktorý to vedieme, plus máme dvoch brigádnikov. Od
momentu, keď sme sa rozhodli, že ideme takéto niečo robiť, uplynulo sedem
rokov. A funguje to, žijeme. Žijeme aj po kríze. Veľmi ťažko by som sa
s tým lúčil, je to dieťa.“
Mirka Ondrejčíková, redaktorka:
„Pandémie zasiahla práve takýchto drobných
podnikateľov, ktorí museli na viac ako dva mesiace zavrieť. Ani rozbeh nie je
jednoduchý.“
Peter Obenau, pekár:
„Náš biznis model je postavený na viacerých nohách.
A tá hlavná noha sú kaviarne, ktoré vám dávajú to množstvo objednávok,
ktoré vám umožní vôbec fungovať a pokryť fixné náklady.“
Mirka Slezáková, pekárka:
„O tomto čase zvyčajne v pondelok sme ešte len
končili, že sme dokrájali torty, ktoré majú byť odvezené do kaviarní.
A potom sme začínali piecť korpusy. Kdežto teraz je v podstate pravé
poludnie a my už v podstate máme hotovo.“
Mirka Ondrejčíková:
„Brigádnikov, ktorých živili teraz nepotrebujú, čiže
ostali bez príjmu.“
Peter Obenau, pekár:
„Momentálne sme tak, že sme minuli absolútne všetky
úspory, ktoré sme mali, aby sme ten podnik udržali. Keby prišla druhá vlna, tak
už to asi zabalíme a začneme normálne rozpredávať.“
Mirka Ondrejčíková:
„Mnohé prevádzky poznamenal aj zákaz predaja počas
nedieľ. Pre cukrárov sú totiž nedele silným dňom.“
Peter Obenau, pekár:
„Sme na piatok dohodnutí so Šaňou, takže to by vám
mohlo vydržať. Keby sa náhodou niečo vyskytlo, že by sa to rozbehlo, tak kľudne
volajte, dobre?“
Mirka Slezáková, pekárka:
„Piatky sme strašne veľa toho mali naobjednávaného na
víkend, hlavne pre tie kaviarne, ktoré sú v tých nákupných centrách.
V podstate tým, že boli nákupné centrá v nedeľu zatvorené, tak si
neobjednávali tie kaviarne.“
Peter Obenau, pekár:
„Môžem zodpovedne aj preukázateľne prehlásiť, že len
kvôli tým nedeliam a samozrejme aj kvôli tomu, že ešte sme len
v nejakom nábehu naspäť, my máme minimálne o 40 percent nižšie až 50
percent nižšie objednávky, ako v porovnateľný mesiac trebárs minulý rok,
alebo vo februári.“
Mirka Ondrejčíková:
„Práve zatvorené obchody a prevádzky v nedeľu
mali zabrániť zhromažďovaniu ľudí na jednom mieste. Nedele slúžili aj ako
sanitárny deň. Už mesiac obchodníci fungujú v klasickom režime, i keď
túto pauzu chceli využiť poslanci na presadenie zákonu o trvalom zákaze
predaja siedmy deň v týždni. V júni to parlamentom neprešlo. No
chystá sa druhý takýto návrh.“
Návrh poslancov NR SR Jána Podmanického a Mariána
Kéryho (text v obraze číta redaktor):
„Skúsenosť s doterajším obmedzením maloobchodného
predaja počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja
ukázala, že tak zamestnanci, ako aj spotrebitelia trávia takto vytvorený voľný
čas v kruhu svojich rodín. Táto skutočnosť sa pozitívne prejavuje
v rozvoji cestovného ruchu.“
Peter Obenau, pekár:
„Vymysleli a priniesli to v tú
najnevhodnejšiu dobu, aká existuje a nezamysleli sa nad tým, že to môže
dopadnúť úplne ináč, ako chceli.“
Mirka Ondrejčíková:
„Naopak, veľkým pekárňam by zákaz predaja v nedeľu
vyhovoval. Ani obchodníci v tomto nie sú za jedno.“
Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu
pekárov, cukrárov a cestovinárov (Archív: TN):
„V zásade pekári boli proti otvoreniu nedieľ, a to
najmä vo vzťahu k vysokým zákonným príplatkom a vysokým nákladovým
položkám, ktoré s tou prácou a zásobovaním na nedeľu vznikajú.“
Martin Katriak,
Zväz obchodu Slovenska (Archív: TN):
„Zväz obchodu
naďalej bude oslovovať autority a vykonávať aktivity na to, aby nedeľa
bola pre zamestnancov v obchode dňom voľným.“
Emil Huraj, zástupca obchodnej siete s elektronikou
(Archív: TN):
„V prípade, že by v nedeľu boli zavreté, budeme
musieť pristúpiť k prepúšťaniu.“
Mirka Ondrejčíková:
„Online petíciu podporilo viac ako 16-tisíc ľudí.“
Iva Pacoňová, iniciatíva Nechajme to otvorené:
„Predavači dostávajú v nedeľu príplatky za túto
nedeľnú prácu, čo si povedzme, že na Slovensku nie je úplne že málo peňazí
a viacerým rodinám to práveže pomôže vylepšiť rodinný rozpočet. Preto tí
samotní predavači aj preferujú nedeľné práce. Málokto si uvedomuje, že práve
títo predavači nepracujú sedem dní v týždni, pracujú formou krátky, dlhý
týždeň, čo znamená, že nie sú každú nedeľu v obchode. Je to na jeho
slobodnom rozhodnutí, či tú prácu prijme, alebo neprijme.“
Peter Obenau, pekár:
„Ja osobne považujem návrh nedeľného zákazu predaja za
tak nelogický. Akýkoľvek umelý zásah do voľného trhu, vždy prinesie
nespravodlivosť.“
Zdroj: [20.07.2020; TV Markíza; Reflex; 17:25; Mirka Ondrejčíková / Patrik Herman]