Kúpiť si živého kapra nie je tento rok také jednoduché
Kúpiť si živého kapra nie je tento rok také jednoduché
Živé ryby počas aktuálnych Vianoc v reťazcoch neponúkajú.
PRIEVIDZA Ak ste sa rozhodli kúpiť si živého vianočného kapra, na slobodu ho
radšej nepúšťajte. Nepochopiteľný akt vypustenia kapra, ktorý sa dokonca
objavil aj vo vianočnej reklame a má byť prejavom akéhosi milosrdenstva, je pre
ryby totiž smrteľne nebezpečný.
Na rozdiel od rýchleho usmrtenia je jeho budúcnosť neistá, varujú odborníci.
Dokonca je možné, že do vody sa spolu s kaprom dostanú choroby, ktoré by mohli
ohroziť aj ostatné ryby, ktoré vo vode žijú. Navyše, takéto konanie je
protizákonné.
Juraj Příhoda, veterinárny lekár, odborník pre chov a choroby rýb, vysvetľuje,
že kapry sa vylovujú z rybníkov v predstihu, skôr ako upadnú do zimnej
letargie, ktorú spúšťa klesajúca teplota vody. Tento proces sa štartuje, keď
teplota vody klesne pod osem stupňov a ryby prestanú žrať.
Pred predajom sa v prietočných sádkach zbavujú zvyškov z tráviaceho traktu,
prípadne nežiaduceho pachu. Ryby takto strácajú rezervy, ktoré mali na
prezimovanie.
V období Vianoc sú už prakticky bez nich.
„Keď vianočného kapra vypustíte do vody, má problémy nielen s potravou, ale aj
s pohybom. Energiu potrebuje aj na dýchanie. Po niekoľkonásobnej manipulácii,
hoci aj opatrnej, má na tele mikrozranenia, ktoré napadnú plesne, čím sa takmer
úplne poruší jeho obranyschopnosť,“ vysvetľuje Příhoda.
Preto neodporúča takéto ryby vracať do vôd, kde zomierajú doslova v mukách.
Rybe nedávame slobodu, ale pomalú smrť, tvrdí.
Podľa jeho slov je to aj protizákonné, pretože do vôd ? viac na strane 3
KÚPIŤ SI ŽIVÉHO KAPRA NIE JE TENTO ROK TAKÉ JEDNODUCHÉ
sa môžu nasádzať len ryby s platným veterinárnym potvrdením, ktoré zaručuje, že
pochádzajú zo zdravého chovu. Dokonca dnes majú takéto zariadenia prideľované
veterinárne čísla.
„Takže nemôže hocikto zobrať rybu a len tak ju pustiť do vody, lebo hrozí aj
rozširovanie infekcií,“ uzatvára Příhoda.
Pridáva sa aj ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu Richard Štencl, ktorý
hovorí, že ryby určené na vianočný predaj sa z rybníkov lovia v októbri a
novembri a až do predaja sa prechovávajú v prietočných nádržiach, čím sa
zbavujú výraznejšieho rybieho zápachu a zároveň u nich klesá množstvo tuku,
ktorý predstavuje ich energetické zásoby. Práve tieto zásoby im umožňujú prežiť
zimné obdobie, počas ktorého neprijímajú potravu.
„Ak kúpite takéhoto kapra a pustíte ho do voľnej vody, tak je veľká
pravdepodobnosť, že bez týchto zásob zimu neprežije. Ak ju prežije, na jar je
náchylnejší na rôzne choroby a s veľkou pravdepodobnosťou je odsúdený na
uhynutie,“ uzatvára Štencl.
Na Slovensku patrí vianočný predaj živých kaprov k dlhoročným tradíciám
sviatočného obdobia. Má svojich priaznivcov i odporcov.
Podpora domácej produkcie
Kampaň „Kaprie peklo“, ktorú vedie občianske združenie Humánny pokrok,
opakovane kritizuje ambulantný predaj živých kaprov. Aktivisti tvrdia, že ryby sú vystavené
stresu a nehumánnemu zaobchádzaniu.
Chovatelia na tieto obvinenia reagujú nesúhlasne a poukazujú na to, že kampaň
šíri polopravdy a informácie vytrhnuté z kontextu.
„Aktivisti zavádzajú verejnosť tvrdeniami, ktoré nie sú podložené vedeckými
faktami. Všetci rybári sú povinní dodržiavať legislatívu a regionálne
veterinárne kontroly tento proces dôsledne monitorujú,“ uvádza Milan Mazáň zo
združenia chovateľov rýb.
Zároveň pripomína, že ambulantný predaj je súčasťou slovenskej tradície a podporuje domácu produkciu.
Živé ryby reťazce neponúkajú
Viaceré obchodné reťazce, ako Tesco, Kaufland, COOP
Jednota či Lidl, už živé kapry nepredávajú. Argumentujú tým, že predaj živých
rýb je logisticky náročný a nezodpovedá ich štandardom na ochranu zvierat.
„Naše predajne poskytujú široký výber chladených a mrazených rýb vrátane kaprov
zo Slovenska,“ uvádza hovorca Kauflandu.
Lidl dodáva, že živé ryby nikdy nepredával a neplánuje to ani v budúcnosti a že
zákazníci u nich nájdu kapry od slovenských aj zahraničných dodávateľov.
„Zákazníci si budú môcť aj tieto Vianoce kúpiť mrazené podkovičky kaprov od
slovenského dodávateľa Rybárstvo Požehy. V ponuke tiež nájdu aj iné druhy rýb,“
informuje Tesco.
Od minulého roka nepredáva živé ryby ani COOP Jednota. „V niektorých regiónoch
sme urobili výnimku a realizujeme limitovaný predaj živých rýb, výlučne na
objednávku pre konkrétnych zákazníkov,“ informovala Jednota.
Životné podmienky kaprov
Jedným z hlavných bodov diskusií okolo predaja živých rýb je otázka
zaobchádzania s nimi počas predaja.
Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenska je pri ambulantnom predaji nevyhnutné zabezpečiť vhodné podmienky na manipuláciu a
usmrcovanie rýb. Patrí sem omračovanie mimo pohľadu zákazníkov, minimalizácia
času, ktorý ryby strávia mimo vody a dodržiavanie prísnych parametrov kvality
vody.
Chovatelia však poukazujú na to, že tieto pravidlá dodržiavajú a zdôrazňujú, že
životné podmienky rýb sú pre nich prioritou.
„Ryby sú živé tvory, ktoré vnímajú svoje prostredie, a preto s nimi
manipulujeme s maximálnou opatrnosťou. Náš úspech, ako chovateľov, závisí od
ich zdravia,“ uvádza združenie chovateľov rýb.
Rybníky pomáhajú krajine
Združenie chovateľov rýb sa v otvorenom liste obracia na samosprávy, aby
umožnili zachovanie predaja
živých rýb na verejných priestranstvách. Upozorňujú na to, že ambulantný predaj kaprov je prísne regulovaný slovenskou legislatívou a zaisťuje možnosť
výberu pre spotrebiteľov.
Podľa chovateľov má vianočný predaj živých kaprov veľký význam pre ekonomiku slovenského rybárstva. Približne 500 ton
kapra sa na Slovensku predá v predvianočnom období, pričom väčšina je od
domácich chovateľov.
Okrem kaprov ponúkajú chovatelia aj ďalšie druhy rýb, ako sú pstruhy, amury,
tolstolobiky či šťuky. Chovatelia apelujú na zákazníkov, aby podporili domácu
produkciu a pomohli tak zachovať tradíciu, ktorá je súčasťou slovenského
kultúrneho dedičstva.
„Slovenské rybníky plnia nielen produkčnú, ale aj ekologickú funkciu. Pomáhajú
zadržiavať vodu, podporujú biodiverzitu a vytvárajú krajinu,“ uzatvára
Združenie chovateľov rýb.
Dostupnosť a ceny rýb
Podľa chovateľov rýb sa v tomto roku predaj opiera o zabezpečenie dostupnosti
rýb aj napriek stúpajúcim nákladom na chov a distribúciu. Ceny kaprov zostali
oproti minulému roku stabilné, čo je pre chovateľov i zákazníkov dobrá správa.
Na otázku, či sa zmenila cenotvorba pri spracovaní kaprov, odpovedajú, že
spracovanie je často zahrnuté v cene samotnej ryby, alebo je k dispozícii za
dobrovoľný príspevok v jednotkách eur.
Niektorí chovatelia dokonca poskytujú možnosť spracovania rýb bezplatne, čím
vychádzajú v ústrety zákazníkom.
Kapry budú pred sviatkami aj tento rok dostupné v kamenných prevádzkach
rybochovných zariadení, ktoré predávajú ryby celoročne, ako aj v ambulantných stánkoch v mestách.
Predaj
sa tradične začína 17. decembra a končí 23. decembra. Cena živého kapra sa
tento rok pohybuje od 5,5 eura za kilogram v kamenných prevádzkach a približne
o jedno euro viac pri stánkovom predaji, informovalo združenie slovenských
chovateľov.
Podľa chovateľov zákazníci na Slovensku stále najviac obľubujú kapry s
hmotnosťou okolo troch kilogramov, ktoré sú ideálne pre tradičné rodinné
sviatky. Mnohí však žiadajú menšie, dvojkilogramové ryby, alebo najväčšie
jedince, ktoré presahujú päť kilogramov.
Chovatelia sa zhodujú v tom, že každý kapor má svojho zákazníka.
Foto autor: z Kapor obyčajný .z foto: Slavomír Pavle
Foto popis: y Slavomír Pavle slavomir.pavle@ petitpress.sk
Foto autor: ilustračné foto: Michal Ivan
Zdroj: PRINT | Dátum: 17.12.2024 | Zdroj: MY Hornonitrianske noviny | Strana: 1 | Vydavateľ: Petit Press a.s. | Rubrika: Titulná strana