Koľko bude stáť veľkonočný nákup? Ľudia siahnu hlbšie do vrecka, obchody lákajú na akcie
Koľko bude stáť veľkonočný nákup? Ľudia siahnu hlbšie do vrecka, obchody lákajú na akcie

Plné nákupné vozíky veľkonočných dobrôt, ktoré obchodné reťazce predávajú za neodolateľné zľavy a na druhej strane farmy, kde krochkajú desaťtisíce prerastených ošípaných, ktoré nevedia chovatelia dostať na bitúnky. A k tomu sedem poľnohospodárskych podnikov, kde vybili v dôsledku slintačky osem tisíc kráv, jalovíc, býkov a teliat.
Plné nákupné vozíky veľkonočných dobrôt, ktoré obchodné reťazce predávajú za
neodolateľné zľavy a na druhej strane farmy, kde krochkajú desaťtisíce
prerastených ošípaných, ktoré nevedia chovatelia dostať na bitúnky. A k tomu
sedem poľnohospodárskych podnikov, kde vybili v dôsledku slintačky osem tisíc
kráv, jalovíc, býkov a teliat.
Takýto veľkonočný scenár dokáže napísať len život. Veľká noc je o
zmŕtvychvstaní, obrodení človeka a spoločnosti, ale súčasne spolu s mravnou
podstatou sviatkov stojíme aj zoči-voči ich praktickej materiálnej otázke: aký
bude účet za tohtoročnú veľkonočnú hostinu?
Nateraz ho iba odhadujeme, ale minimálne od piatka minulého týždňa, keď ľuďom
nabehli na účty výplaty a tesne predtým dôchodky, sa intenzívne nakupuje. Hodnota
veľkých nákupov potravín sa pohybuje od najmenej sto po dvesto eur, taký bol
odhad jednej z pokladníčok veľkého obchodného reťazca. Ešte predtým vyšla
prognóza spoločnosti Partners, ktorá sleduje už niekoľko rokov ceny cez prizmu
veľkonočného nákupného účtu. Okrem typických potravín a nápojov doň zaradila aj
veľkonočnú výzdobu a vyšiel jej nákup za 330 eur, čo by malo byť o desať
percent viac ako vlani.
Minie domácnosť naozaj toľko? Prezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana nepovažuje „túto sumu za relevantnú, keďže údajne
zahŕňa aj sviatočné dekorácie, výslužku pre šibačov a pod.“ Podľa Kasanu „je
táto suma pre väčšinu slovenských domácnosti značne premrštená“.
„Hodnota širšieho nákupného košíka pred Veľkou nocou v medziročnom porovnaní
síce mierne stúpla, ceny základných potravín sú však porovnateľné s minulým
rokom. Niektoré ceny základných potravín mierne stúpli – napr. vajcia, maslo,
pekárenské výrobky, červené mäso, niektoré majú približne rovnakú cenu, napr.
mlieko, múka, ovocie a zelenina, a niektoré sú lacnejšie, napr. hydinové mäso, cukor,“ všíma si Kasana.
Do pozornosti dáva skutočnosť, že všetky väčšie domáce aj zahraničné reťazce
ponúkajú svojim zákazníkom pred Veľkou nocou na najžiadanejšie tovary akcie s
mimoriadnym znížením cien. „Je však pravda, že mimoriadne zdraželi cukrovinky a
káva pre vysoké ceny suroviny na svetových trhoch, ako i sladené nealkoholické
nápoje a alkohol pre zvýšené daňové zaťaženie.“
Obchodníci majú slovenských spotrebiteľov dobre prečítaných a tomu zodpovedá aj mix zliav, ktoré
pripravili. „Do akcií sme zaradili najviac žiadané bravčové mäso a údené
výrobky z neho, maslo, syry, vajcia, tuky aj cukrovinky,“ zhrnul Martin Krajčovič, predseda SAMO – Slovenskej aliancie moderného
obchodu, ktorá zastupuje nadnárodné obchodné siete.
Dobre vyrátané zľavy
Zľavy, s ktorými operuje obchod, sa najčastejšie pohybujú v rozmedzí 30, ba aj
40 percent, no najviac z davu vytŕčajú akcie na maslo, pravda, sú viazané na
množstvo kúpených kusov (akcia dva plus jedna), alebo veľkosť nákupu, ktorá
musí prekročiť sumu minimálne 20 eur. Do zľavy však nejde štandardné
250-gramové maslo, ale iba 200-gramové. Takéto masielka sa dajú kúpiť aj po
1,29 či po 1,26 eura.
Spravidla je v akcii maslo nemecké alebo poľské, čerpané z krajín, kde sú mnohé
reťazce doma. To slovenské je často drahšie a odzrkadľuje ani nie tak situáciu
vyvolanú výpadkom siedmich percent produkcie mlieka v dôsledku likvidácie
tisícok slovenských kráv, ako to, že v masle už roky nie je krajina sebestačná.
Vajcia, typická veľkonočná potravina i ozdoba, sú tiež v akcii.
Najpredávanejšie tridsiatkové balenie vyjde zhruba na 6 eur, čo je o 12 percent
menej, ako bola cena pred sviatkami. Pozrite sa, odkiaľ pochádzajú, dôležitá je
pečiatka na vajci a nie distribútor, ktorý uvádza krajinu EÚ a pritom môže ísť
o produkt povedzme z Ukrajiny,“ upozorňuje jeden zo slovenských hydinárov.
V súvislosti so slintačkou všetci kompetentní ubezpečujú, že ako mlieko a
mliečne výrobky, tak aj mäso pochádzajúce zo slovenských fariem sú v poriadku. Jednak preto, že mliečne výrobky prechádzajú pasterizáciou, jednak sú zvieratá
poskytujúce mäso prehliadnuté. SLAK, ako sa v skratke hovorí slintačke a
krívačke, však prehlbuje nepriaznivú bilanciu v zastúpení slovenských potravín na pultoch.
Bravčové mäso, kľúčové na slovenskom jedálnom lístku, predávané pred Veľkou nocou, pochádza
väčšinou z dovozu. Platí to o čerstvom mäse ako aj o údeninách. Čerstvá bravčovina prúdi z Nemecka
alebo Španielska a v akciách ide napríklad stehno bez kosti aj po 3,65 eura za
kilogram. Ešte lacnejšie sa dá kúpiť pliecko, a to po 3,59 eura. Len pre
zaujímavosť, porovnali sme tieto akcie s cenami ešte pred vojnovým konfliktom
na Ukrajine. V roku 2021 sa kilogram stehna dal kúpiť po 3,16 eura a pliecko dokonca
po 2,90 eura. Ceny sa aspoň krátkodobo vrátili na úroveň dostupnú priemerným
slovenským peňaženkám.
Zlacnela aj bravčová sviečkovica, najcennejšie mäso z prasaťa, ktoré padlo z
10,40 na 6,79 eura za kilogram. Samozrejme, v akcii sú údené rolky, bôčiky,
krkovičky, všetky idú v akcii dolu s cenou o celú jednu tretinu a možno ich
kúpiť od 3,90 po 9,90 eura. V zľavách sú ako štandardné údeniny, tak aj
prémiové výrobky. Nájdeme tu produkty slovenské, pravda, často vyrobené z dovezeného mäsa, ale pomimo
nich najmä české a nemecké.
Ocitli sa v slepej uličke
Do akej miery prehovorila do súčasnej ponuky bravčového mäsa nákaza SLAK? Tá
síce priamo nevtrhla do chovov ošípaných, veď vyplienila iba farmy hovädzieho
dobytka, ale zato narobila v dôsledku bezpečnostných opatrení extrémne škody aj
producentom bravčového mäsa.
„Na konci minulého týždňa sa v maštaliach troch najprodukčnejších krajov
Slovenska – v Nitrianskom, v Trnavskom a v Bratislavskom tiesnilo 50-tisíc
ošípaných, ku ktorým tento týždeň pribudne ďalších 20– tisíc. Ide o zvieratá,
ktoré mali byť dávno na bitúnku, ale sú na farmách, prerastajú, a preto ich
cena klesá,“ načrtol pohľad za oponu fariem Martin Nevoľný, riaditeľ Slovenskej
asociácie chovateľov ošípaných (SACHO).
Zvieratá na farmách zablokovali prísne bezpečnostné opatrenia a vyžadujú si
mimoriadne riešenie. Do zahraničia ísť nemôžu, ale ani doma ich nedokážu
spracovať v požadovanom množstve, keďže z týždňovej kapacity bitúnkov 15-tisíc
zvierat je trh schopný odsať len 10-tisíc ošípaných.
Spracovateľské závody, ktoré v potravinárskom žargóne volajú rozrábkarne, sa medzitým podľa
Nevoľného preorientovali na bravčové z dovozu. So zahraničnými dodávateľmi vraj uzavreli kontrakty
na tri mesiace, čím prispeli k tomu, že o ošípané zo slovenských fariem nie je
záujem. Takúto patovú situáciu sektor výroby bravčového mäsa ešte nezažil. V
kotercoch sa tlačia čoraz tučnejšie prasatá, ktoré chovatelia musia kŕmiť a
produkujú im čistú stratu.
Pred dvoma rokmi bola nadúroda jabĺk. Ovocinár z Dvorov nad Žitavou vtedy
ponúkol ľuďom ovocie úplne zadarmo. Lenže ošípaných, ani keby ich chceli
chovatelia rozdať, sa nemožno len tak zbaviť, lebo na Slovensku platia tvrdé
bezpečnostné opatrenia vinou nákazy SLAK. „Obávame sa najhoršieho scenára, že
ošípané napokon skončia v kafilérii,“ vyjadril čiernu náladu chovateľov prasiat
Martin Nevoľný.
Teraz akciové bravčové zdražie
Za situácie, keď sa obchodníci pretekajú o priazeň kupujúcich zľavami na
bravčové, prišla pre farmárov neuveriteľná správa, že jatočné ošípané v
predchádzajúcich dvoch týždňoch zdraželi o vyše 13 percent. Dôvodom má byť
nákaza SLAK, ale ešte viac obchodná vojna medzi USA a Čínou.
„Aktuálne nenakupujeme slovenské mäso, prikupujeme pre bezpečnosť predovšetkým
mäso z Česka,“ povedal minulý týždeň pre TASR generálny riaditeľ spoločnosti
Tauris Richard Duda. Dodal, že cielene sa zameriavajú na dodávateľov a pôvod
dodávaných surovín s jasnými identifikačnými údajmi v sprievodných dokladoch.
Colná vojna medzi USA a Čínou skomplikovala podľa Dudu dovozy americkej
bravčoviny do Číny a spôsobila masívny export bravčového mäsa z Európy. Rast cien bravčoviny prebieha simultánne v celej Európe. „Už
tento týždeň možno očakávať ďalší nárast aj na našom trhu,“ skonštatoval
riaditeľ Taurisu.
Za situácie, keď sa farmárom hromadia ošípané a nevedia, komu a kam ich za
ako-tak prijateľnú cenu predať, im pripadá táto prognóza ako krutý žart. Lenže
nákaza SLAK zovrela do svojich klieští aj mäsiarov. Ako uviedla výkonná
riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai, Poľsko a Česko
čiastočne alebo úplne zamedzili dovoz mäsa a mäsových výrobkov zo Slovenska. Ide o štandardné opatrenie.
Čo však podľa Evy Forrai „štandardné určite nie je a čo môžeme považovať zo
strany Českej republiky za obmedzovanie voľného pohybu tovaru, je naďalej
pretrvávajúci zákaz dovozov tovarov na územie Českej republiky, pričom ide
hlavne o tepelne neopracované mäsové výrobky, ktoré sa uvádzajú na trh s vyššou
pridanou hodnotou“.
Praktický dosah tohto konania Českej republiky je taký, že na skladoch slovenských výrobcov sú desiatky ton mäsových výrobkov, ktoré boli určené v predveľkonočnom období na český
trh, ktorým plynie doba trvanlivosti. Surovina použitá na výrobu týchto
mäsových výrobkov pochádza mnohokrát zo zahraničia, alebo z mäsa zvierat
odporazených ešte pred výskytom SLAK či mimo stanovených ohnísk a pásiem
dohľadu.
Podľa názoru SZSM je nevyhnutné, aby bolo konanie Českej republiky zo strany
Európskej komisie riadne preskúmané, kde v prípade preukázania pochybenia by
Česká republika mala niesť zodpovednosť za svoje konanie, ktorým spôsobuje
finančnú ujmu na strane slovenských výrobcov.
Jahňa rovno z farmy
Ako vidno, SLAK mláti hlava-nehlava a chytila pod krk aj ovčiarov chystajúcich
na trh veľkonočné jahňatá. Tie nesmerujú len do Talianska, ale v posledných
rokoch sa sľubne rozbehol predaj jahňaciny aj slovenským spotrebiteľom. Bezpečnostné opatrenia po vypuknutí slintačky a
krívačky skomplikovali obchodovanie, čo vyústilo do poklesu cien. „Namiesto
zakontrahovaných 5,20 eura sme napokon dostali iba 4,60 eura za kilogram živého
veľkonočného jahňaťa,“ povedala predsedníčka PPD Liptovská Teplička Anna
Glejdúrová. Takto dopadli stovky ďalších chovateľov.
Družstevníci v Liptovskej Tepličke majú vlastný bitúnok a ponúkajú na predaj
jahňatá súce rovno na pekáč. Kilogram očisteného jahňata predávajú po 9,90
eura. No kým vlani predali 100 jahniatok, tohto roku to bude len sedemdesiat.
Ide to na vrub mimoriadnej situácie vyvolanej SLAK. Tá skomplikovala aj
prevádzku družstevnej mliekarne.
„Robíme, čo môžeme, mlieko a výrobky z neho pasterizujeme, aby ľudia nemali ani
najmenšiu obavu, že sa im niečo môže stať. Žiaľ, nemôžeme predávať výrobky z
podnikovej predajne, lebo je za rampou hospodárskeho dvora. Tak teraz naložíme
všetko, čo sme pripravili, do chladiarenského auta a ponúkneme občanom rovno z
neho. Bude to však pre nás neskutočne ťažký rok, a to sa nás slintačka dotkla
len svojimi bezpečnostnými opatreniami, nie ako kolegov z juhu, ktorým
vybielila chovy do poslednej kravy a teľaťa,“ skonštatovala Anna Glejdúrová.
Napokon je tu aj odpoveď na jednu teraz často vyslovovanú otázku rezonujúcu
medzi poľnohospodármi. Obchodné reťazce vraj tlačia mäsiarov do toho, aby mäso
a výrobky z neho nepochádzali z reštrikčných zón, ktoré zasiahol SLAK.
„Slovenské obchodné siete takéto aktivity nerobia, veď ide o vzťahy
medzi farmármi a spracovateľmi mäsa. Naopak, domáce obchodné siete slovenskú
produkciu naďalej podporujú a nepreorientovali sa po vzniku problémov s nákazou
SLAK na zahraničný dovoz, čo by malo pre mnohých domácich producentov
devastačné ekonomické následky,“ povedal Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu SR. Nepovažuje za dôvodné poukazovať pri prípadných
problémoch s predajom produkcie z reštrikčných zón na obchodné siete, keďže základnú
úlohu pri kompenzáciách zohráva štát.
Zdroj: WEB | Dátum: 15.04.2025 | Zdroj: pravda.sk | Autor: Jozef Sedlák | Vydavateľ: OUR MEDIA SR a.s. | Rubrika: Ekonomika - Ľudia
Ilustračný obrázok: Pixabay