Dočkali sme sa novely zákona o potravinách

ZVÄZ OBCHODU SR VÍTA VŠETKY ZMENY V SCHVÁLENEJ NOVELE ZÁKONA O POTRAVINÁCH A OCEŇUJE RAZANTNÚ ZMENU PRÍSTUPU PRI UKLADANÍ POKÚT. DOTERAJŠIE MILIÓNOVÉ POKUTY BOLI LIKVIDAČNÉ A NEMALI OBDOBU NA JEDNOTNOM EURÓPSKOM TRHU. SÚČASNÉ ZNENIE ZÁKONA REŠPEKTUJE PRINCÍP PROPORCIONALITY, KTORÝ PATRÍ MEDZI ZÁKLADNÉ PRINCÍPY ÚNIOVÉHO PRÁVA.
ZVÄZ OBCHODU
SR VÍTA VŠETKY ZMENY V SCHVÁLENEJ NOVELE ZÁKONA O POTRAVINÁCH A OCEŇUJE
RAZANTNÚ ZMENU PRÍSTUPU PRI UKLADANÍ POKÚT. DOTERAJŠIE MILIÓNOVÉ POKUTY BOLI
LIKVIDAČNÉ A NEMALI OBDOBU NA JEDNOTNOM EURÓPSKOM TRHU. SÚČASNÉ ZNENIE ZÁKONA
REŠPEKTUJE PRINCÍP PROPORCIONALITY, KTORÝ PATRÍ MEDZI ZÁKLADNÉ PRINCÍPY
ÚNIOVÉHO PRÁVA.
Rozpätie sankcií od štyritisíc eur do dvoch miliónov
eur, ktoré sa ukladajú pri opakovaných závažných porušeniach zákona, poskytuje
dostatočný priestor na vyhodnotenie závažnosti správneho deliktu, ako aj
reálnej ekonomickej schopnosti sankcionovaného subjektu uloženú pokutu znášať.
Táto zmena je konečne v súlade aj s judikatúrou Súdneho
dvora EÚ. Možný predaj a darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti
je významnou zmenou, ktorú pocítime všetci. Je to nielen správne, ale aj
ekologické riešenie, ktoré zabráni enormnému plytvaniu s potravinami. Povinný podiel slovenských potravín v letákoch bol
flagrantným porušením európskeho práva, ktoré namietala aj samotná Európska
komisia.
Takéto kritérium nebolo pre obchodníkov nikdy
rozhodujúce pri promočných akciách. Touto zmenou zákona dochádza konečne k
náprave doterajšej nezmyselnej povinnosti. Novela zákona o potravinách je
výsledkom zmeny pohľadu, prístupu a konštruktívnej komunikácie s obchodníkmi zo
strany vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Dlhoočakávaná novela zákona o potravinách bola schválená na ostatnej májovej
schôdzi Národnej rady SR. K návrhu novely boli uplatnené dva pozmeňovacie
návrhy poslancov – Jarmily Halgašovej (SaS) a Martina Fecka (OĽaNO). Novela
zákona o potravinách by mala nadobudnúť účinnosť 1. júla 2022.
AKÉ NA JDÔLEŽITE JŠIE ZMENY NOVELA PRINÁŠA?
* obchodníci budú môcť predávať potraviny aj po
uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti,
* došlo k zrušeniu miliónových pokút za tretie
opakované porušenie zákona,
* ruší sa povinnosť uvádzať 50-percentný podiel slovenských potravín v letákoch,
* štát bude mať možnosť regulovať vývoz plodín a potravín zo Slovenska.
PREDAJ POTRAVÍN
A J PO DÁTUME MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI
Ide o jednu z najdôležitejších zmien schválenej novely,
ktorá bude mať dosah na celú spoločnosť, predovšetkým sa ňou zníži plytvanie
potravinami, čo bolo aj prvotným cieľom. Členovia ZO SR majú na svojich pultoch
len minimum takýchto potravín, na druhej strane museli čeliť vysokým sankciám
za porušenie predaja tovaru po DMT.
ZO SR v rámci medzirezortného pripomienkového konania
uplatnil zásadnú pripomienku, že ak potraviny po DMT môžu byť predávané nad
rámec zodpovednosti výrobcu, nemôže byť požiadavka na bezpečnosť založená na
výlučnej zodpovednosti obchodníka. Podľa slov prezidentky ZO SR Nadeždy Machútovej „zásadná pripomienka
nebola akceptovaná a Čierny Peter zostal nám, pritom maloobchod neovplyvňuje
balenie, označovanie, bezpečnosť alebo integritu potravín. A v prípade
nebezpečného výrobku maloobchod len spolupracuje na krokoch, ktoré uskutočňujú
producenti, spracovávatelia a výrobcovia, o čom hovorí priamo európske
nariadenie.“
AKÉ SÚ PODMIENKY PREDA JA POTRAVÍN PO DMT (BEZ OHĽADU
NA VEĽKOSŤ PREDAJNEJ PLOCHY)?
* musí ísť len o bezpečné potraviny,
* ide o predaj len vo svojich vlastných prevádzkach,
* ide o predaj len konečnému spotrebiteľovi,
* potraviny musia byť umiestnené oddelene od ostatných
potravín, pričom miesto predaja musí byť zreteľne označené nasledovnými
informáciami:
* ide o potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej
trvanlivosti,
* upozornenie na skutočnosť, že chuťové alebo výživové
parametre môžu byť zmenené,
* o poslednom znížení predajnej ceny,
* predaj je umožnený najviac počas 45 dní od uplynutia
dátumu minimálnej trvanlivosti (počas času tohto predaja môže obchodník
potraviny po DMT opäť ponúknuť charitatívnym organizáciám),
* obchodník nesmie vykonávať propagáciu a marketing
potravín predávaných po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
AKÉ SÚ PODMIENKY PREDAJA POTRAVÍN PO DMT (AK IDE O
PREVÁDZKOVATEĽ A S PREDA JNOU PLOCHOU VÄČŠOU AKO 400 ŠTVORCOVÝCH METROV)?
* je stanovená povinnosť najneskôr 48 hodín pred
umiestnením potravín, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, ponúknuť
tieto potraviny najmenej jednej charitatívnej organizácii,
* ponuka sa považuje za vykonanú, ak prevádzkovateľ
charitatívnej organizácii bezodplatne prevádza potraviny na základe zmluvy,
ktorá upravuje spôsob a čas ponuky,
* ak charitatívna organizácia do 48 hodín od ponuky
neprejaví záujem o tieto potraviny, resp. ich odmietne, prevádzkovateľ môže
potraviny po DMT predávať za spomenutých podmienok.
KEDY JE PREDAJ POTRAVÍN PO DÁTUME MINIMÁLNEJ
TRVANLIVOSTI ZAKÁZANÝ?
* potravina po uplynutí DMT sa nesmie používať ako
zložka pri výrobe potravín alebo pokrmov; okrem prípravy pokrmov charitatívnou
organizáciou,
* nové potraviny, ktoré sú povolené Európskou komisiou
a zaradené do úniového zoznamu povolených nových potravín alebo ktoré sa
používajú ako zložka do potravín, alebo ako zložka na potravinách,
* počiatočná dojčenská výživa, následná dojčenská
výživa, potraviny spracované na báze obilnín, detské potraviny, potraviny na
osobitné lekárske účely a potraviny ako celková náhrada stravy na účely
regulácie hmotnosti,
* geneticky modifikované potraviny len so súhlasom a za
podmienok ustanovených ministerstvom a schválených Európskou komisiou,
* ak ide o predaj ďalším prevádzkovateľom, predaj je
umožnený len vo svojich vlastných prevádzkach,
* ak ide o predaj prostredníctvom predaja na diaľku,
* v prípade predaja konzumných vajec akéhokoľvek
vtáčieho druhu a mäsové konzervy,
* pri predaji potravín s poškodeným alebo deformovaným
obalom,
* bezodplatný prevod charitatívnym organizáciám po
uplynutí 45 dní predaja potravín po DMT.
ZMENY V UKLADANÍ SANKCIÍ ZA PORUŠENIE ZÁKONA
Obchodníci dlhodobo kritizovali neprimerane prísny
režim ukladania sankcií pri opakovanom porušení zákona, kde orgán kontroly
musel uložiť pokutu len vo výške jedného milióna eur. Išlo naozaj o likvidačné
pokuty pre viaceré podnikateľské subjekty, ako aj pre veľké nadnárodné
spoločnosti.
Ukladanie pokút nie je len represívny, ale predovšetkým
preventívny a výchovný nástroj orgánov verejnej moci. Aj Súdny dvor EÚ
judikuje, že vnútroštátny orgán musí zohľadniť v každej prejednávanej veci
konkrétne a osobitné okolnosti. Inak povedané, rozhodne to nemôžu byť paušálne
pokuty za všetky porušenia, bez ohľadu na ich závažnosť. A v žiadnom prípade by
pokuty nemali byť likvidačné. Správny orgán musí mať vždy na pamäti aj
praktické dôsledky každého rozhodnutia.
Predkladateľ novely pôvodne navrhoval, že minimálna
pokuta za opakované porušenie bude štvornásobok pôvodnej sankcie, minimálne
však 50-tisíc eur. Obchodníci s týmto nemohli súhlasiť, pretože táto výška bola
stále neprimerane vysoká a hlavne menší predajcovia potravín by naďalej neboli
schopní takúto pokutu uhradiť. Po predložení pozmeňovacieho návrhu poslankyne
Jarmily Halgašovej, ktorý bol parlamentom do novely prijatý, sa táto minimálna
pokuta vo výške 50-tisíc eur vypustila. Zostalo tak zachované sankčné rozpätie
od štyritisíc eur do dvoch miliónov eur pri opakovaných porušeniach v prípade
najzávažnejších správnych deliktov. Takéto rozpätie umožňuje správneho orgánu
uplatniť voľnú úvahu na základe hodnotenia dôkazov v súlade s princípom
proporcionality.
V prípade, ak sa predajca dopustí podvodných alebo
klamlivých praktík, orgán dohľadu pri určovaní výšky pokuty prihliada aj na
hospodársku výhodu, ktorú svojím konaním mohol získať.
Výška sankcií bola pozmeňujúcim návrhom zmenená aj pri
priestupkoch, ktorých sa dopustila fyzická osoba napríklad sťažením alebo
marením úradnej kontroly,
nesplnením podmienok zdravotnej starostlivosti, umiestňovaním potravín na trh, ktoré nie sú
bezpečné alebo sú nesprávne označené a pod. Za tieto pochybenia kontrolný orgán
uloží pokutu do dvetisíc eur (pôvodne do štyritisíc eur), opakovane do výšky
štyritisíc eur (pôvodne do osemtisíc eur). V blokovom konaní možno uložiť
pokutu do 500 eur (pôvodne dvetisíc eur). Konania o uložení pokuty, ktoré sa
začali, ale neboli právoplatne ukončené do 30. júna 2022, sa dokončia podľa
zákona o potravinách v znení účinnom od 1. júla 2022.
KONČÍ S A UVÁDZANIE 50-PERCENTNÉHO PODIELU SLOVENSKÝCH POTRAVÍN V LETÁKOCH
Písal sa rok 2019, keď sa bývalému vedeniu agrorezortu
zákonom o neprimeraných podmienkach, ktorý novelizoval zákon o potravinách, „podarilo“
presadiť povinnosť uvádzať minimálne 50-percentné zastúpenie slovenských potravín a výrobkov v letákových a
marketingových akciách.
Na základe podnetov adresovaných Európskej komisii bola
Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR doručená formálna výzva, v
ktorej boli vznesené námietky týkajúce sa rozporu s pravidlami EÚ o voľnom
pohybe tovaru a o nezmyselnom obmedzení obchodníkov pri rozhodovaní o tom, aký
sortiment do svojej ponuky zaradia.
Schválená novela zákona o potravinách odstraňuje toto
jednoznačné porušovanie európskeho práva a v konečnom dôsledku spotrebiteľom
poskytuje širšiu voľbu pri výbere z ponúk.
Samotný obchodník si bude stanovovať podiel
zahraničných alebo slovenských výrobkov
v propagačných letákoch. Na ktorejkoľvek strane letáku bude obchodník povinný
uviesť len informácie o percentuálnom podiele slovenských výrobkov a potravín z celkovej ponuky.
Tieto informácie musia byť uvedené nasledovnou formuláciou: „Tento propagačný
leták obsahuje …-percentný podiel potravín
vyrobených na Slovensku.“
Právnou úpravou je určená aj veľkosť písma, ktorá je
najmenej 8 milimetrov, a táto informácia musí byť čitateľná a nesmie byť
prekrytá inými informáciami alebo obrázkami.
REGULÁCIA VÝVOZU PLODÍN A POTRAVÍN ZO SLOVENSKA
Schválený pozmeňujúci návrh k novele zákona o potravinách poslanca Martina
Fecka prichádza s novými kompetenciami agrorezortu a povinnosťami pre
slovenských vývozcov.
Svoj návrh odôvodnil tým, že by mala byť zabezpečená
ochrana potravinovej bezpečnosti štátu, a to obmedzením vývozu
poľnohospodárskych a potravinárskych komodít počas mimoriadnej situácie,
núdzového stavu alebo výnimočného stavu. O aké komodity konkrétne pôjde,
spresní v dohľadnom čase vyhláška ministerstva, ktorá súčasne stanoví aj
kritickú hodnotu skladových zásob týchto komodít.
NOVÉ POVINNOSTI PRE PODNIKATEĽOV – VÝVOZCOV:
* oznamovacia povinnosť – podnikatelia, ktorí
umiestňujú určené komodity na trh (zoznam bude spresnený vyhláškou), sú povinní
vždy do desiatich dní elektronicky oznámiť ministerstvu množstvo svojich
skladových zásob určenej komodity dvakrát ročne (k 31. júlu a 31. decembru
kalendárneho roka),
* počas trvania mimoriadnej situácie, núdzového stavu
alebo výnimočného stavu je stanovená povinnosť oznamovať (tiež elektronickou
formou) stavy zásob do desiateho dňa v mesiaci za predchádzajúci mesiac,
* ak podnikatelia počas trvania mimoriadnej situácie,
núdzového stavu alebo výnimočného stavu budú chcieť vyviezť komoditu v množstve
viac ako 400 ton do iného členského štátu alebo do tretej krajiny, túto
skutočnosť budú musieť oznámiť ministerstvu, a to do desiateho dňa v mesiaci,
ktorý predchádza mesiacu plánovaného vývozu.
Ministerstvo následne posúdi, či môže byť ohrozená
potravinová bezpečnosť štátu z hľadiska poklesu skladových zásob pod kritickú
hodnotu, ktorá bude stanovená vo vyhláške. Ak ministerstvo nevydá negatívne
stanovisko k vývozu, podnikateľ môže vývoz uskutočniť.
Ak by si podnikateľ nesplnil oznamovaciu povinnosť
alebo by uviedol nesprávne, nepravdivé údaje (pozn. nesprávny alebo nepravdivý
údaj nie je, ak rozdiel medzi množstvom vyvezenej komodity a množstvom
oznámenej komodity je najviac 20 percent), hrozí mu pokuta od 100 eur do 20-tisíc
eur.
—-
Dátum minimálnej trvanlivosti
Ide o dátum, dokedy by potravina mala zostať kvalitná. Takéto potraviny sa môžu konzumovať, ak boli skladované tak,
ako je uvedené na obale, a ich obal nie je poškodený. Najčastejšie sa uvádza na
sušených, mrazených, konzervovaných a iných trvanlivých potravinách.
Dátum spotreby
Určuje dátum, dokedy je bezpečné potravinu konzumovať.
Samozrejme, ide najmä o čerstvé potraviny a také potraviny, ktoré sa rýchlo
kazia. Po uplynutí dátumu spotreby by sa tieto potraviny nemali konzumovať, a
to ani vtedy, ak boli dodržané podmienky skladovania.
—-
Čo je slovenská potravina?
* je vypestovaná alebo zberaná v SR alebo cielene
získaná v SR od zvierat znáškou, zo zabitých chovaných zvierat alebo z voľne
žijúcich zvierat lovom, alebo z farmového chovu zveri,
* najmenej 75 % z celkového množstva surovín použitých
na jej výrobu pochádza zo SR a všetky fázy jej výrobného procesu sa uskutočňujú
v SR.
Čo je potravina
vyrobená v Slovenskej
republike?
* všetky fázy jej výrobného procesu sa uskutočňujú v
SR.
—-
Obchodník nesmie vykonávať propagáciu a marketing
potravín predávaných po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
V prípade, ak sa predajca dopustí podvodných alebo
klamlivých praktík, orgán dohľadu pri určovaní výšky pokuty prihliada aj na
hospodársku výhodu, ktorú svojím konaním mohol získať.
Zdroj: [21.06.2022; Obchod; Zväz obchodu Slovenskej republiky; s. 24,25,26,27; ZO SR]
Autor: ZO SR Foto: Dreamstime