Čo je nové v obaloch? Environmentálna sekcia Zväzu obchodu SR informuje

Od 3. 7. 2024 platí povinnosť neodnímateľného uzáveru k nápojovému obalu
Od 3. 7. 2024 platí ďalšia z povinností pre osobitné výrobky z plastu, konkrétne povinnosť mať napevno pripevnený (neodnímateľný) uzáver: k nápojovým obalom vyrobeným z plastu (pre zjednodušenie: výrobcovia nápojových obalov registrovaní u Správcu zálohového systému a na obale používajúci symbol „Z") a kompozitným nápojovým obalom (výrobcovia plniaci si povinnosti za tieto obaly cez organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV)).

Týka sa to uvedených nápojových obalov do 3 litrov.
Obe skupiny výrobcov nápojových obalov (či už si pre daný obal plnia povinnosti cez Správcu, alebo cez OZV) spája do povinnosti uvádzaš na trh SR len výrobok s neodnímateľným uzáverom vymedzenie pojmu nápoj. Nápoj je kvapalná požívatina obsahujúca viac ako 80 % vody a schopná uspokojovať fyziologickú potrebu vody. Nápoje sa spravidla členia na nealkoholické a alkoholické a medzi nápoje nepatrí mlieko.
Ak je váš výrobok definovaný ako nápoj a je zabalený vo vyššie uvedených druhoch obalov, od 3. 7. 2024 môže byť takýto výrobok uvedený na trh SR len s napevno pripevneným (neodnímateľným) uzáverom.
Distribúcia nápojov (do veľkoobchodných a maloobchodných sietí), ktoré boli na trh SR uvedené pred 3. 7. 2024 a nemajú neodnímateľný uzáver, je možná v rámci územia SR aj po tomto dátume.
Pozor: V prípade, že uvádzate na trh iných členských štátov EÚ mlieko alebo mliečne nápoje, je potrebné sa oboznámiš s legislatívou v danom členskom štáte, keďže podľa usmernenia Komisie o jednorazových plastových výrobkoch v súlade so smernicou EP a Rady (EÚ) 2019/904 o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie sa mlieko za nápoj považuje, takže povinnosš pripevneného vrchnáka by sa mohla vzťahovať aj na takéto výrobky. V rámci slovenskej legislatívy mlieko pod definíciu nápoja nespadá, čo ale neznamená, že v rámci jednotného EÚ trhu nemôžete na trh takýto obal uvádzaš.

POVINNOSŤ RECYKLOVANÉHO MATERIÁLU V PLASTOVÝCH OBALOCH UŽ OD BUDÚCEHO ROKU
Od 1. 1. 2025 začne platiť ďalšia z povinností pre osobitné výrobky z plastu, konkrétne povinnosť, aby nápojové fľaše obsahovali okrem primárnej aj recyklovanú zložku. Uvedená povinnosť sa vzťahuje na nápojové fľaše vyrobené z PET, ktoré môžu byť na trh SR uvádzané len s obsahom 25 % recyklovaných plastov. Týka sa to nápojových PET fliaš s objemom najviac 3 litre vrátane ich uzáverov a viečok (s výnimkou fliaš na osobitné lekárske účely). Výrobca je povinný od roku 2025 uvádzaš na trh SR len nápojové fľaše z PET s obsahom minimálne 25 % recyklovaných plastov z celkového množstva ním uvedených PET nápojových fliaš na území Slovenskej republiky.
O 5 rokov neskôr, t. j. od 1. 1. 2030, začne platiť uvedená povinnosť pre všetky plastové nápojové fľaše, a teda výrobca bude povinný uvádzaš na trh SR len plastové nápojové fľaše s obsahom minimálne 30 % recyklovaných plastov z celkového množstva ním uvedených plastových nápojových fliaš na území Slovenskej republiky.
Uvedená povinnosť sa na Slovensku bude týkaš hlavne nápojových fliaš, ktoré spadajú pod zálohový systém, a teda sú označené písmenom „Z".
Distribúcia nápojov (do veľkoobchodných a maloobchodných sietí) v rámci územia SR bude možná aj po stanovených dátumoch. Pozor si ale treba dať pri vývoze do zahraničia, kde tieto povinnosti platia obdobne, pretože vychádzajú z legislatívy EÚ, a teda aj keď nápojová fľaša nebude obsahovať symbol „Z" (lebo ju neuvádzate na trh SR), musí spŕňaš predmetné percentá recyklovaného obsahu. Taktiež si pri vývoze do iných krajín EÚ treba dať pozor na plastové fľaše s obsahom mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré na SK pod definíciu nápoja nespadajú, ale v iných krajinách EÚ môžu.

SPRÁVA O OBSAHU RECYKLOVANÝCH PLASTOV
Povinnosš obsahu recyklovaných plastov v nápojových fľašiach je spätá aj s podaním správy o obsahu recyklovaných plastov. Podáva sa ministerstvu do 30. apríla za predchádzajúci kalendárny rok: za zálohované fľaše podáva správu
Správca zálohového systému, za nezálohované jednorazové nápojové plastové fľaše podáva správu výrobca, a teda ten, kto uvádza nápoj vo fľaši na slovenský trh.
V rámci EÚ bolo v roku 2023 prijaté vykonávacie rozhodnutie Komisie, ktorým sa stanovujú pravidlá, pokiaľ ide o výpočet, overovanie a nahlasovanie údajov o obsahu recyklovaného plastu v jednorazových plastových nápojových fľašiach. Rozhodnutie ustanovuje, že do výpočtu obsahu recyklovaného plastu sa zarátavajú aj uzávery, viečka a etikety vrátane rukávových etikiet.

Zdroj: PRINT | Dátum: 13.08.2024 | Zdroj: Tovar & predaj | Strana: 21 | Vydavateľ: ATOZ Marketing Services, spol. s r.o. | Rubrika: PR - Článok
FOTO_zdroj: NATUR-PACK, a. s.