Certifikáty reťazce nekontrolujú. Pracovníci im nechýbajú, rovnako aj farmárom a potravinárom

Pekárom pre karanténu nenastúpilo odhadom iba jeden a pol percenta zamestnancov. V obchodoch certifikát kontrolovať odmietajú
Pekárom pre karanténu nenastúpilo odhadom iba jeden a
pol percenta zamestnancov. V obchodoch
certifikát kontrolovať
odmietajú
Pred celoplošným testovaním sa obchodníci obávali
núteného zatvárania prevádzok pre hroziaci nedostatok pracovníkov a žiadali
vládu, aby si karanténu nevynucovala trestami. Poľnohospodári sa zasa
strachovali, že im pracovníci v karanténe budú chýbať najmä pri živých
zvieratách, o ktoré sa treba starať nepretržite a žiadali pre nich špeciálny
režim.
Výsledky testovania antigénovými testami v celej
krajine sú však pomerne priaznivé a obavy obchodníkov, potravinárov a
agrofiriem sa nenaplnili.
Z bleskového prieskumu, ktorý v pondelok urobila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK)
medzi svojimi členmi, vyplýva, že sa im darí zabezpečiť plynulú výrobu
potravín, hoci mali pripravené viaceré scenáre v prípade výpadku pracovníkov.
„Ak boli niektorí zamestnanci pozitívni, tak ostali
automaticky doma. Ich výpadok v práci nahradili firmy dočasným presunom
zamestnancov z iných pracovných pozícií. Z prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vyplýva, že bez výraznejších
problémov fungujú napríklad hydinári, výrobcovia cukru, aj chovatelia dojníc,“
píše v tlačovej správe SPPK.
Napríklad Regionálna poľnohospodárska a potravinárska
komora v Humennom, v ktorom je podľa Národného centra zdravotníckych informácií
aktuálne asi tisícka infikovaných ľudí, informovala, že vo väčšine podnikov
nedošlo k vážnym obmedzeniam. „Pozitívnych pracovníkov v živočíšnej výrobe
nahradili ich kolegovia z rastlinnej výroby. Presun síce spomalí priebeh
poľných prác, ale zabezpečenie živočíšnej výroby je prvoradé a neodkladné,“
uvádza komora.
Spomedzi potravinárov sa obmedzenia výroby obávali
najviac pekári, ktorí v prípade nutnosti avizovali zúženie svojho sortimentu
iba na rožky a chlieb. K tomu však podľa Tatiany Lopúchovej zo Slovenského
zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov nemuseli pristúpiť. „Naši pekári sa pre
istotu pripravili aj na väčšie výpadky zamestnancov. Dnes (v pondelok) odhadli,
že do práce pre karanténu nenastúpilo približne jeden a pol percenta ľudí. Toto
množstvo vedia bez problémov nahradiť, aj naďalej tak chlieb a pečivo vyrábame
bez obmedzení a plynulo,“ informuje predsedníčka zväzu.
Výsledky testovania nemajú zásadný dopad ani na chod
prevádzok či distribučných centier obchodných reťazcov združených v Slovenskej
aliancii moderného obchodu (SAMO). „To znamená, že budeme schopní aj naďalej
zásobovať ľudí na Slovensku potravinami
a drogériou. Obchodníci prijali množstvo interných opatrení nad rámec nariadení
Úradu verejného zdravotníctva, ktoré sa ukázali ako efektívne,“ konštatuje
predseda SAMO Martin Krajčovič.
Problémy nehlási ani prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak,
ktorý je zároveň členom vedenia siete COOP Jednota s menšími predajňami v
regiónoch, kde by bol výpadok zamestnancov citeľnejší. „Doposiaľ, v pondelok na
obed, takéto hlásenia nemáme,“ reagoval pre TREND M. Katriak.
Tesco, reportaz
Certifikáty s negatívnym výsledkom zákazníkom pri
vstupe do obchodov kontrolovať nebudú. „Z praktického aj právneho hľadiska,
vzhľadom na prijaté výnimky, nie je v našich možnostiach kontrolovať samotné
certifikáty. Veríme však v zodpovedné správanie ľudí na Slovensku, zároveň aj v
efektívne nastavenie systému kontroly zo strany štátu,“ uzatvára M. Krajčovič.
Kontroly negatívnych certifikátov po plošnom
celoštátnom testovaní na nový koronavírus sú podľa reťazcov nereálne,
respektíve nie je v ich kapacitných možnostiach dôsledne ich vyhodnocovať.
“Okrem certifikátu by sme totiž mali kontrolovať aj iné
doklady, napríklad potvrdenia od lekára, že zákazník spadá pod stanovené
výnimky, doklad o tom, že človek prekonal ochorenie Covid-19 za posledných 90
dní a iné,” upozornila hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová
Obchody počas prvej vlny pandémie.
„Nebudeme zákazníkov kontrolovať, či majú negatívny
test na ochorenie Covid-19, pri vstupe do predajní však máme oznam o zákaze
vstupu osôb okrem povolených výnimiek. Potraviny ako základnú životnú potrebu
si môžu ísť do najbližších potravín zakúpiť aj ľudia, ktorí neboli otestovaní a
teda nemajú certifikát," spresnila K. Kirchnerová.
Aj v Lidli, Tescu, alebo Kauflande sa spoliehajú najmä
na zodpovednosť zákazníkov, na ktorú ich upozorňujú plagátmi. „V našich
prevádzkach sa v záujme toho aplikujú mnohé opatrenia, na ktoré upozorňujeme
plagátmi a výveskami pri vstupe do predajne," priblížila hovorkyňa
Kauflandu Lucia Vargová. “Je zodpovednosťou každého jedného z nás rešpektovať
nastavené pravidlá,” uzatváraTomáš Bezák z Lidl.
Áno, cítil by som sa pri nákupe bezpečnejšie.
0%
Nie. Je to nezmysel, keď platia výnimky.
0%
Váš hlas bol započítaný
Zdroj: [02.11.2020; etrend.sk; Správy; 14:55; Zoltán Racz]
https://www.trend.sk/spravy/certifikaty-retazce-nekontroluju-pracovnici-im-nechybaju-rovnako-aj-farmarom-potravinarom
https://www.trend.sk/spravy/certifikaty-retazce-nekontroluju-pracovnici-im-nechybaju-rovnako-aj-farmarom-potravinarom