Bravčovina opäť zdražie

Za bravčový rezeň na vianočnom stole zaplatíme viac.
Patrik Švajda, moderátor: „Za bravčový rezeň na
vianočnom stole zaplatíme viac.“
Lenka Vavrinčíková, moderátorka: „Ceny bravčoviny
a výrobkov z nej stúpajú od začiatku roka a tak skoro sa to
neskončí.“
Patrik Švajda: „Dôvodom je akútny nedostatok
a najmä africký mor ošípaných.“
Dominik Matulaj, redaktor: „Morová epidémia ošípaných
nestraší len v Európe. Oveľa väčšie problémy spôsobila v Číne, kde je
sústredená polovica celosvetovej populácie ošípaných. V najľudnatejšej
krajine sveta sa museli zbaviť obrovskej časti svojich chovov a bravčové
začali vo veľkom nakupovať z Európy, ktorá ho tiež nemá dostatok. Táto
situácia vytlačila ceny bravčového mäsa, ktoré dominuje aj v našich
jedálničkoch, prudko nahor. Ďalšie zdražovanie môžeme pocítiť už počas
vianočných nákupov.“
Eva Forrai, riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa: „Od
začiatku decembra očakávame navýšenie cien bravčového mäsa a mäsových
výrobkov v rozsahu 10 – 12 % na úrovni výrobcov, avšak pri niektorých
druhoch tovarov sa táto výška môže pohybovať až do 20 %.“
Dominik Matulaj: „Zdražovanie dokumentuje aj vývoj na
nemeckej burze, ktorou sa trh s ošípanými riadi. Naše peňaženky už tento
rok pocítili nejedno zdražovanie bravčového a výrobkov z neho. Ceny
stúpli od marca aj o polovicu.“
Milan Majtán, myjavský mäsokombinát Svaman (telefonát):
„Predchádzajúce 2 mesiace sa tá cena plus mínus držala, aj tak už bola navýšená
a teraz posledné 3 týždne je nárast ceny v bravčovej polke cca 20 centov,
to je len v polke, to znamená tam treba rátať, že to navýšenie musí byť na
úrovni nejakých 40 – 50 centov na jednotlivé hodnotné časti.“
Dominik Matulaj: „Mäsokombináty plánujú zvýšené náklady
premietnuť aj do odbytových cien. Ako sa to odrazí na cenách
v supermarketoch je ale nateraz otázne.“
Pavol Konštiak,
viceprezident Zväzu obchodu:
„Pokiaľ nás dostanú naši dodávatelia do situácie, že nám nebudú chcieť dodať lacné mäso a my ho nenájdeme
v zahraničí, tak ho budeme musieť kupovať za drahšie.“
Dominik Matulaj: „Slovensko je schopné vyprodukovať 70
tisíc ton bravčového mäsa, no celková naša potreba je skoro 3-krát väčšia.
Farmárom sa pritom s chovom ošípaných nedarí. Zatiaľ čo pred 15 rokmi
počet týchto zvierat presahoval 1 milión, v roku 2017 ich bolo už len 615
tisíc.“
Pavol Konštiak:
„My sme počas roka, keďže sa zvyšovali ceny bravčového mäsa, zaznamenali presun
našich spotrebiteľov k hydinovému mäsu. To je tendencia, ktorá týmto
spôsobom nastala, to znamená sa znižuje spotreba bravčového mäsa, lebo jeho
cena neustále rastie.“
Dominik
Matulaj: „Šírenie moru sa dodnes nepodarilo zastaviť a odborníci to ružovo
nevidia ani v budúcom roku. Ďalší nárast cien môže nastať aj po 1.
januári, a to vzhľadom na rastúce mzdové náklady na zamestnancov, či
avizované zvyšovania cien energií. Dominik Matulaj, televízia Markíza.“
Zdroj: [01.12.2019; TV Markíza; Televízne noviny; 19:00; Dominik Matulaj / Patrik Švajda;Lenka Vavrinčíková]