Aj väčším obciam chýba obchod

Filip Kasana, šéf Zväzu obchodu SR: Pojazdné predajne nie sú systémovým riešením tohto problému. 

Predajne s potravinami chýbajú v mnohých obciach naprieč krajinou. Ide o takzvané potravinové púšte. Obchodníci tvrdia, že by pomohli dotačné schémy podľa vzoru Česka či Poľska.

Bratislava – Neďaleko Topoľčian leží dedinka Biskupová. Jej 244 obyvateľov denne bojuje s jedným problémom – v obci chýba obchod s potravinami. V minulosti tam nejaký fungoval, no do súčasnosti sa neudržal. Raz týždenne tak mnohí urobia väčší nákup v meste, po čerstvé pečivo však často chodia aj do susedných obcí.
Podobná situácia je aj v len niekoľko kilometrov vzdialenej dedinke Lužany, kde podľa posledného sčítania žije 255 ľudí. Ako pre HN uvádza starosta Juraj Halás, naposledy tam mali fungujúci obchod pred približne ôsmimi rokmi. Podnikatelia majú obavy, že by tam ich biznis dostatočne neprofitoval, no nejde o jediný faktor.
„Vo vedľajších obciach je plná občianska vybavenosť, veľa ľudí tam chodí nakupovať. Sortiment v menšej prevádzke by bol tak či tak obmedzený a zrejme by aj tak vyhľadávali obchody v susedných dedinách,“ vysvetľuje.
Dodáva, že pre mladšie ročníky s autom to nepredstavuje až taký veľký problém, no doplácajú na to najmä dôchodcovia. Tí si aj po základné potraviny musia chodiť autobusom a následne nosiť ťažké nákupy v rukách domov.
Nejde však len o vec spomínaných dvoch obcí v Topoľčianskom okrese. Podľa dát Zväzu obchodu existuje u nás aktuálne viac ako sto lokalít, ktorých sa týkajú takzvané potravinové púšte. Miestni majú sťažený prístup k produktom, odkázaní sú na cestovanie, prípadne občasný ambulantný predaj, napríklad v stánkoch.
Bez podpory od štátu to nepôjde
Na potravinové púšte zväz dlhodobo upozorňuje. „Limitovaný prístup k potravinám, najmä v menších obciach do 500 obyvateľov, vnímame ako veľmi vážny a neustále narastajúci problém,“ hovorí Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu.
Dodáva, že ľudia na vidieku si zaslúžia mať zabezpečenú základnú občiansku vybavenosť zo strany štátu. Funkčná predajňa potravín dokáže navyše poskytovať aj ďalšie služby, napríklad platenie šekov, výber hotovosti, poštové doručovanie a podobne, čo je prínosné predovšetkým pre seniorov. „Pojazdné predajne nie sú systémovým riešením tohto problému, ambulantné formy predaja so sebou nesú aj zdravotné riziká pri nakladaní s potravinami,“ vysvetľuje ďalej Kasana. Aj potravinové púšte budú jednou z tém, ktorej sa bude šéf Zväzu obchodu spoločne s ďalšími hosťami venovať na konferencii Slovenské obchodné fórum.
Jana Kuklová, hovorkyňa spoločnosti Coop Jednota Slovensko, navyše tvrdí, že obchodné siete, ktoré predávajú potraviny aj na vidieku, nedokážu bez podpory štátu dlhodobo udržať rentabilitu tamojších prevádzok. Obchodníci volajú teda po tom, aby sa agrorezort viac venoval tejto téme.
Pojazdné predajne nie sú systémovým riešením tohto problému. Filip Kasana, šéf Zväzu obchodu
Spotrebitelia na vidieku sú v nevýhode
Združenie miest a obcí Slovenska vo svojej štúdii z roku 2020 uvádza, že pri detailnejšom pohľade na potravinové prostredie sa dá vo všeobecnosti konštatovať, že spotrebitelia žijúci na vidieku sú v porovnaní s tými, ktorí žijú v mestách, pri nákupe potravín znevýhodňovaní z viacerých aspektov.
Ak sa aj na dedine nachádza nejaká predajňa, prevažne ide o malometrážnu prevádzku. Práve tie sú spájané s obmedzeným výberom a vyššími cenami. Na druhej strane, nedostatočný výber, prípadne obmedzené otváracie hodiny, sú suplované ambulantným predajom v podobe pojazdnej predajne.
Ten je v niektorých obciach nežiaduci až zakázaný, no napriek tomu je na takýchto miestach jediným zdrojom pre obyvateľov, hoci nedokáže pokryť celkový dopyt po základných potravinách.
Ako jedno z riešení autori štúdie uvádzajú zavedenie už spomínaných dotačných schém na zabezpečovanie ekonomickej udržateľnosti tohto typu maloobchodných predajní podľa vzoru úspešných a udržateľných riešení v okolitých štátoch. Kasana v tejto súvislosti dodáva, že ide napríklad o Poľsko alebo Česko.
Napríklad u našich českých susedov od roku 2021 funguje projekt Obchůdek 2021+. Ministerstvo priemyslu a obchodu v januári vyhlásilo už tretiu dotačnú výzvu, ktorá je tam určená pre obce do tisíc, prípadne tritisíc obyvateľov.
„Tento program v menších obciach výrazne prispieva k tomu, aby si miestni obyvatelia mohli v blízkosti svojho bydliska nakúpiť základné potraviny, a je medzi drobnými podnikateľmi veľmi obľúbený,“ uviedol český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela. Na ilustráciu, rezort v rámci tejto výzvy prerozdelí takmer 50 miliónov českých korún, čo je v prepočte viac ako dva milióny eur. Jedna prevádzka môže získať najviac 130tisíc korún, na „naše“ je to niečo vyše 2,5 tisíca eur.

Zdroj: Hospodárske noviny, 22 May 2024, Veronika Hubinská veronika.hubinska@mafraslovakia.sk
FOTO_zdroj: UNSPLASH; V mnohých obciach chýbajú maloobchodné prevádzky, obyvatelia majú sťažený prístup aj k základným potravinám.