Pre koronakrízu klesá výkupná cena ošípaných. Chovatelia na nich prerábajú

Zväz chovateľov ošípaných apeluje na spracovateľov mäsa, ale aj spotrebiteľov, aby nakupovali prioritne slovenské bravčové mäso
Zväz chovateľov ošípaných apeluje na spracovateľov
mäsa, ale aj spotrebiteľov,
aby nakupovali prioritne slovenské
bravčové mäso
V období, keď sa stále viac hovorí o potrebe
zabezpečenia potravinovej sebestačnosti krajiny a za hlavnú prioritu ju v
oblasti agropotravinárstva považuje aj nová vláda, hrozí Slovensku skôr jej
ďalšie znižovanie.
Pre pandémiu koronavírusu klesla výkupná cena jatočných
ošípaných v priebehu niekoľkých týždňov o takmer tretinu. Kým pôvodne stál kilogram
jatočnej ošípanej 1,65 eura, dnes sa jeho cena prepadla už na úroveň 1,15 eura
za kilogram.
Dôvodom je prebytok bravčového na európskom trhu, keďže
od začiatku prepuknutia koronakrízy je zastavený vývoz mäsa z kontinentu.
Slovenskí chovatelia ošípaných hovoria o extrémnej rýchlosti pádu ceny, čo pre
nich môže mať devastačný účinok.
Podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných Juliána
Škerlíka, sa výkupná cena dostala pod hranicu rentability samotného chovu a
chovatelia tak začínajú na každom zvierati prerábať.
„Záleží od celkovej ekonomiky podniku, ktorý chová
ošípané, na koľko mu bude súčasný prepad cien spôsobovať straty. Za cenou
zvieraťa však nemôžeme vidieť len náklady na jeho chov. Tržby za zvieratá idú
aj na rekonštrukcie objektov, splácanie starých finančných záväzkov a na
reprodukciu chovov, ktorú chceme zvyšovať nielen pod tlakom pandémie, ale aj
nutnosti zlepšiť sebestačnosť krajiny,“ vysvetľuje v tejto súvislosti J.
Škerlík.
Bravčové v obchodoch nezlacnelo
Predseda zväzu ďalej poukazuje na to, že hoci výkupná
cena pre chovateľov klesá, spotrebiteľské ceny v obchodoch túto situáciu
nekopírujú. „Cena bravčového mäsa v obchodoch neklesla. Nie sme to teda my,
chovatelia, ktorí profitujú zo súčasnej situácie,“ hovorí J. Škerlík.
Ani obchodníci nie sú tí, ktorí na nízkom výkupe
bravčového mäsa a kríze zarábajú, tvrdí predseda Slovenskej aliancie moderného
obchodu (SAMO) Martin Krajčovič. Hovorí, že od jej začiatku spotrebitelia
zmenili svoje správanie a ešte vo väčšej miere sa zamerali na produkty s nízkou
pridanou hodnotou. „Keď k tomu prirátame obrovské ekonomické náklady spojené s
koronakrízou a prísnu reguláciu vstupu do obchodov v kombinácii so zákazom
nedeľného predaja, tak to nie sú ani obchodníci, ktorí by z krízy profitovali,“
uviedol M. Krajčovič.
Zatiaľ nás s takouto pripomienkou chovatelia ošípaných
neoslovili, reaguje pre TREND prezident Zväzu obchodu Martin Katriak. „My sme podporovatelia
slovenských producentov. V prípade, že by nás oslovili, nemáme problém o týchto
veciach rokovať a dohodnúť sa,“ hovorí M. Katriak. Pripomína však, že obchodníci nakupujú,
samozrejme, už spracované mäso, preto jeho cena na pultoch závisí aj od
obchodných cien spracovateľov.
Potravinové vlastenectvo
Súčasnej situácii podľa Zväzu chovateľov ošípaných
nenahráva ani pokles kurzu mien v okolitých krajinách voči euru. Pre nákupcov a
spracovateľov sa nákup ošípaných z Poľska, Česka alebo Maďarska stáva oveľa
zaujímavejší, ako keby mali odoberať zvieratá od slovenských producentov.
„V tejto situácii by pomohlo najmä väčšie potravinové vlastenectvo po
vzore iných európskych krajín. Napríklad Taliansko v čase pandémie stavilo
práve naň. Prednostne skonzumovalo najskôr talianske jahňacie mäso a až potom
doviezlo jahňatá zo zahraničia,“ píše zväz v tlačovej správe.
Zväz chovateľov ošípaných preto apeluje na
spracovateľov mäsa, bitúnky, ale aj samotných spotrebiteľov, aby nakupovali prioritne slovenské bravčové mäso. „Potravinové vlastenectvo sa
musí stať témou aj pre Slovensko
o to viac, že krajina bez dostatočnej vlastnej produkcie je práve v časoch
krízy odkázaná na milosť iných zásobovateľov.“
Drahé svine si vraj dovoliť nemôžu
Spracovatelia mäsa však hovoria, že živé ošípané od
domácich chovateľov sú oproti zahraničiu drahšie už dlhodobo a za vyššie ceny
ako sú v Poľsku či v Maďarsku ich kupovať nemôžu.
„Je potrebné si uvedomiť, že na to, aby slovenský
bitúnok vedel na trhu fungovať, musí nakúpené ošípané odporaziť, spracovať a
ďalej predať. Pokiaľ nákupná cena živých ošípaných nie je porovnateľná s cenou
chovateľov z iných krajín, po spracovaní jatočné telá nie je možné na trhu
zhodnotiť. To znamená, že ich nie je možné ďalej predať,“ hovorí pre TREND
výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
M. Krajčovič za SAMO k talianskemu príkladu s jahňacím
mäsom dodáva, že Taliani dovoz nezastavili pre vlastenectvo, ale pre výrazný
pokles spotreby jahňaciny v Európe a jej následný prebytok. Na tom mal podľa
neho padnúť aj export kvalitnej slovenskej jahňaciny do týchto krajín.
„Preto sa v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva
snažíme týmto slovenským producentom pomôcť, aby sme dokázali umiestniť aspoň
časť ich produkcie na slovenský trh. Považujeme to za prirodzenú súčasť našej
spoločenskej zodpovednosti, ak je v našich možnostiach,“ deklaruje M.
Krajčovič.
Slabá podpora štátu
V situácii, keď je v Európe prebytok mäsa sa v
konkurenčnom boji pri umiestnení na trhu presadzujú tí, ktorí majú lepšiu
podporu štátu. A všetci naši domáci aktéri trhu s mäsom sa zhodujú, že štátna
podpora tohto sektoru na Slovensku je oproti iným európskym krajinám
nedostatočná.
Ako príklad E. Forrai hovorí, že za posledných
minimálne desať rokov štát podporil potravinárov iba raz a to vlani sumou päť a
pol milióna eur.
„Napriek tomu, že máme na Slovensku kvalitné chovy
ošípaných, tak priama a nepriama podpora zo strany štátu je výrazne nižšia ako
v okolitých krajinách, na čo poukazujú aj samotní producenti. Preto pozorne
sledujeme aj programové vyhlásenie vlády, ktoré si dalo správne za cieľ tento
neželaný stav zmeniť, čo za sektor obchodu plne podporujeme,“ uvádza M.
Krajčovič zo SAMO.
„Zvyšovanie podielu slovenského mäsa na trhu je možné
dosiahnuť systematickou podporou domácich chovateľov i spracovateľov, tak ako
je to i v iných štátoch EU,“ uzatvára za spracovateľov mäsa E. Forrai.
Zdroj: [30.04.2020; etrend.sk; Správy; 16:00; Zoltán Racz]