Lepší život sliepky niečo stojí

Ministerstvo pôdohospodárstva, Únia hydinárov a Zväz obchodu SR začiatkom februára podpísali memorandum, v ktorom sľubujú, že sa budú snažiť zabezpečiť konkurencieschopnosť slovenských producentov vajec.
Zákazníkov
čoraz viac zaujíma, kde a za akých okolností vznikla potravina,
ktorú si odnášajú z obchodu domov. Za obalom hľadajú príbeh a
aj podľa toho robia svoje spotrebiteľské rozhodnutia. Platí to aj
pri vajciach. Na pretras sa dostal klietkový chov sliepok a
medzinárodní obchodníci ho už vo svojej ponuke nechcú. Slovenská
produkcia je však z drvivej väčšiny tvorená práve v klietkach.
Tatiana
Kapitánová, tatiana.kapitanova@atoz.sk
Vo
štvrtok podvečer je v malej predajni uprostred Bratislavy polovica
chladiaceho regálu určeného na vajcia prázdna. Tie z klietkového
chovu boli v akcii a zákazníci ich už všetky vykúpili. Druhú
polovicu zaberajú vajcia z podstielkového chovu, ktoré sú o
poznanie drahšie. Z kopy chýbajú zatiaľ iba dve balenia.
Nespokojná nakupujúca do telefónu komusi vysvetľuje, že si teraz
musí kúpiť desať vajec za dve eurá, hoci by si radšej vzala tie
lacnejšie. Čoskoro sa môže stať, že táto zákazníčka už
nebude mať na výber a kupovať bude už iba vajcia z chovov, kde
dostáva sliepka viac priestoru. Na Slovensku sa totiž rozpútal boj
o to, aké vajcia budú obchodníci ponúkať. Nadnárodné siete sa
zaviazali, že do roku 2025 ukončia predaj vajec z klietkového
chovu.
V
súčasnosti majú spotrebitelia na výber štyri typy vajec.
Pochádzať môžu z klietkového, podstielkového chovu, voľného
výbehu alebo ekologického hospodárstva. Každý chov má presne
určené pravidlá, ktoré musí spĺňať. Od roku 2012 je obyčajný
klietkový chov v Európskej únii zakázaný. Súčasný klietkový
chov je obohatený. To znamená, že sliepky majú oproti minulosti
viac priestoru i „súkromia“, pretože majú bidlo a hniezdo na
znášanie.
Slovensko
má problém s potravinovou
sebestačnosťou. Vajcia sú poslednou živočíšnou komoditou,
ktorá dokáže pokryť svoj dopyt. Viac ako 80 percent slovenských
vajec však pochádza z klietkového chovu. Keď sa rušil klasický
klietkový chov, výrobcovia investovali do nových technológií,
ktorých životnosť je vypočítaná na 15 až 20 rokov. Slovenskí
hydinári hovoria, že aj vďaka tomu je Slovensko vo výrobe vajec
sebestačné a za posledné desaťročie nezaznamenalo na rozdiel od
vajec z dovozu žiadnu fipronilovú či salmonelovú kauzu. Okrem
toho, že rekonštrukcia chovov bola nákladnou investíciou, na
ktorú prispeli domáce i európske dotácie, trvala desať rokov.
Viacerí chovatelia dodnes splácajú úvery, preto tlak zo strany
sietí vnímajú ako diskriminačný. „Hoci zahraničné reťazce
si určili rok 2025 ako stopku pre vajcia z klietok, už dnes sa
slovenskí veľkochovatelia stretávajú s tým, že im odmietajú
vajcia a žiadajú podstielkové, hoci dobre vedia, že väčšina
vajec na Slovensku je práve z klietok, a tak producenti nevedia
splniť ich požiadavky,“ vysvetľuje riaditeľ Únie hydinárov
Slovenska Daniel Molnár. Ďalej dopĺňa, že v prípade, ak
zahraničné
obchodné
reťazce
budú pokračovať v nastúpenom tempe odmietania vajec z klietkových
chovov, pre slovenských podnikateľov to môže mať fatálne
následky a na trhu sa uvoľní priestor pre vajcia z dovozu.
Za
šťastnejšie sliepky
Reťazce,
ktoré sa zaviazali skončiť s klietkovým chovom argumentujú tým,
že ide o snahu zabezpečiť výrobky produkované udržateľným a
etickým spôsobom. „Reagujeme na potreby našich zákazníkov,
ktorí majú o vajíčka z podstielkového chovu z roka na rok vyšší
záujem. Samozrejme, považujeme za potrebné zlepšovať životné
podmienky pre zvieratá,“ uvádza hovorkyňa siete Billa Kvetoslava
Kirchnerová. Za posledných päť rokov sa podľa jej slov výrazne
zvýšil predaj vajíčok z podstielkového chovu a momentálne
predstavuje jeho podiel viac ako 40 %. Sieť predáva na pultoch
svojich predajní iba vajcia zo Slovenska.
„Naším
cieľom je ponúkať čo najviac tovaru od slovenských dodávateľov
a so slovenským pôvodom, pokiaľ to slovenská produkcia dokáže
pokryť,“ tvrdí Kvetoslava Kirchnerová.
Bratislavská
sieť Yeme vajcia z klietkového chovu vôbec nepredáva. Na jej
pultoch sa nachádzajú iba vajcia z voľného výbehu. „Snažíme
sa čo najviac rešpektovať prirodzený spôsob života zvierat.
Hrabavá hydina potrebuje výbeh, čerstvý vzduch, možnosť nájsť
si rôznorodú stravu podľa potreby. Voľný výbeh im predsa len
dáva viac možností žiť normálny život,“ vysvetľuje majiteľ
Yeme Peter Varmuža. Priznáva, že na Slovensku nie je jednoduché
nájsť dodávateľov takýchto vajec v dostatočných množstvách
tak, aby naplnili očakávania a potreby svojich zákazníkov.
„Spolupracujeme s chovateľmi a hľadáme cesty, aby sme mali viac.
Prispôsobujeme tiež tempo nášho rastu prirodzenému tempu rozvoja
našich dodávateľov tak, aby vedeli chrániť a ďalej zvyšovať
kvalitu,“ hovorí Peter Varmuža.
Slovenskí
hydinári nevidia pre stopku klietkovému chovu žiadne logické
opodstatnenie, pretože podľa nich majú nosnice v obohatených
klietkach všetko, čo potrebujú. Najviac ukazovateľov z hľadiska
znáškovosti, zdravotnej stránky hydiny, úhynu a jeho kontroly v
chovoch, znečistenia škrupiny či rizík kontaminácie vajec hovorí
v prospech obohatených klietok. Tam neprichádzajú sliepky do
kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, hlodavcami, majú zabezpečenú
pravidelnú obmenu podstielky, čo pri iných spôsoboch chovu nie je
možné až v takej miere zabezpečiť. „A pokiaľ ide o to
najpodstatnejšie, čiže kvalitu a zloženie vajec, medzi vajcami z
jednotlivých chovov prakticky nie je rozdiel, pretože tieto hodnoty
závisia od zloženia krmiva. Tu treba povedať aj to, že o kvalite
života nosnice vypovedajú dva ukazovatele - počet znesených vajec
a počet uhynutých nosníc. A či sa to niekomu páči alebo nie,
tieto ukazovatele hovoria v prospech nosníc v obohatených
klietkach,“ uvádza Daniel Molnár.
Európsky
úrad pre bezpečnosť potravín uvádza, že nosnice bez ohľadu na
spôsob chovu sú náchylné na infekčné či produkčné choroby,
ale aj na rôznu úroveň poškodenia tela od pŕchnutia peria cez
jeho ozobávanie, rany a kanibalizmus. Pri systéme chovu v tzv.
malých obohatených klietkach, ktoré sa používajú napríklad v
Nemecku či Holandsku, sú zaznamenané prípady výskytu ozobávania
peria či kanibalizmu v kŕdľoch, kde nebolo vykonané brúsenie
zobákov. „Pre nosnice chované pri akomkoľvek spôsobe chovu je
dôležité, do akej miery môžu prejavovať svoje potreby. Prejavy
niektorých vysoko prioritných potrieb, napríklad prachový kúpeľ
či spásanie trávy, sú v klietkových chovoch obmedzené alebo
dokonca až nemožné. Pri alternatívnom spôsobe chovu sú tieto
možnosti väčšie, avšak aj tu sú popisované niektoré negatívne
javy, ako je ťažšie kontrolovateľné ozobávanie peria, vyššie
riziko parazitóz či infekčných chorôb pri možnosti vonkajšieho
výbehu,“ vysvetľuje Paulína Kojnok z Kancelárie ústredného
riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Hydinári
však vnímajú odmietanie vajec z klietkového chovu ako nezvratný
fakt, preto pomaly rozširujú alternatívne spôsoby chovu. „Únia
hydinárov Slovenska považuje za reálne, že prechod na
alternatívne chovy by mohli slovenskí veľkoproducenti zvládnuť
do roku 2030, pravda, pri očakávanej štátnej, prípadne finančnej
pomoci z európskych fondov. Podľa našich prepočtov to budú
investície za vyše 47 miliónov eur, a to je suma, ktorú dnes
hydinári nemajú,“ vysvetľuje Daniel Molnár.
Ministerstvo
pôdohospodárstva, Únia hydinárov a Zväz
obchodu
SR začiatkom februára podpísali memorandum, v ktorom sľubujú, že
sa budú snažiť zabezpečiť konkurencieschopnosť slovenských
producentov vajec. Hydinári prehlásili, že do roku 2030
zrekonštruujú klietkové chovy na podstielkové, voliérové a
voľnovýbehové. Agrorezort sľúbil, že na to bude hľadať
financie. S ohľadom na čerstvosť a ekológiu sa členovia Zväzu
obchodu
v dohode zaviazali uprednostňovať predovšetkým produkciu vajec
pochádzajúcu zo Slovenska.
Coop
Jednota Slovensko ako člen Zväzu rešpektuje toto memorandum.
Aktuálne predáva 82 % vajec z klietkového chovu, 16 % podiel na
predaji tvoria vajcia z podstielkového chovu. „V predajniach
ponúkame slovenské vajcia, pretože sú čerstvé a zdravé, ich
predajom podporujeme slovenských
chovateľov, a zároveň podporujeme zvyšovanie potravinovej
sebestačnosti Slovenska.
Zároveň vyvíjame aktivity na podporu vajec z iných ako
klietkových chovov. Aj preto sme do sortimentu vlastnej značky
zaradili podstielkové vajcia,“ hovorí vrchný riaditeľ obchodnej
sekcie Coop Jednoty Slovensko Branislav Lellák. Slovenská sieť sa
kvôli vajciam dostala do konfliktu s občianskym združením Humánny
pokrok. Združenie v októbri spustilo kampaň, ktorá žiadala od
reťazca, aby ukončil predaj vajec z klietkového chovu. Coop
Jednota sa obrátila na súd a žiadala zastaviť negatívne
informácie. Okresný súd reťazcu vyhovel, ochranári sa však
odvolali a krajský súd im dal v januári za pravdu, takže môžu
pokračovať vo svojej kampani.
„Ak
chceme slovenským chovateľom skutočne pomôcť, nemôžeme sa im
vyhrážať zrušením odberu vajíčok, ktoré majú v ponuke.
Radšej uprednostňujeme postupné kroky a zároveň edukujeme
spotrebiteľov. V konečnom dôsledku je to práve zákazník, kto
rozhoduje o tom, čo vloží do svojho nákupného košíka,“
dodáva Branislav Lellák.
Cena za
lepší život
Pri
výbere vajec okrem spôsobu chovu a pôvode vajec vstupuje do
rozhodovacieho procesu spotrebiteľov aj cena. Napriek tomu, že
zákazníci si v súčasnosti doprajú viac, vo všeobecnosti sú na
cenu citliví. Vajcia z klietkového chovu sú najlacnejšie. Balenie
desiatich podstielkových vajec je o 50 centov drahšie. Balenie
vajec z voľného výbehu je minimálne o jedno euro drahšie a
balenie vajec z ekochovu minimálne o 1‚50 eur drahšie než
balenie vajec z klietkového chovu.
Podľa
Petra Varmužu je veľmi dôležitá férová cena. „Ja osobne a
celý obchodný tím na centrále Yeme citlivo nastavujeme každú
cenu tak, aby reprezentovala reálnu hodnotu potraviny v celom
zásobovacom reťazci,“ hovorí. Za cenovkou na vajíčkach sa
totiž toho skrýva viac. Na jednom konci je chovateľ sliepok, ktorý
pestuje alebo kupuje kvalitné krmivo bez chémie. Rozhoduje sa, či
ich zavrie do klietok, alebo pustí do voľného výbehu. Samozrejme,
sám musí so svojou rodinou z niečoho žiť. Na opačnom konci je
zas obchodník, ktorý sa snaží dať predavačkám slušnú mzdu,
spĺňa legislatívne povinnosti a zvyšuje kultúru predaja v
obchodoch. „Nízka cena je jeden uhol pohľadu. Vysoká cena opačný
uhol pohľadu. Neverím, že jeden uhol pohľadu nás môže trvalo
priniesť do rovnováhy. Citlivé stanovenie ceny v celom reťazci je
jediným udržateľným riešením a našou ambíciou,“ dodáva
Peter Varmuža.
S
produkciou vajec aktuálne začína aj výrobca mäsových produktov
Vijofel. V ponuke majú vajíčka z voľného výbehu a aktuálne
nimi zásobujú len svoje maloobchodné prevádzky v Prešovskom a
Košickom kraji. „Naše vajíčko je normálne, nie je nápadne
žlté, ani oranžové, ani dofarbené. Myslím si, že spotrebiteľ
na výber potravín hľadí inak ako v minulosti. Osveta o zdravších
potravinách sa týka aj vajíčok,“ vysvetľuje riaditeľ
maloobchodných prevádzok značky Jozef Džubakovský ml. Aj vajcia
s označením 0 a 1 sú dnes cenovo oveľa dostupnejšie. „Zákazník
musí chápať fakt, že farmár neprodukuje vajíčka masovo. Ak
denne sliepke dáva to, čo potrebuje, ak sliepka má možnosť
výbehu po zelenej tráve, má prístup k vápencu, aby vajíčko
malo kvalitnú škrupinu, v takom prípade nemôže mať vajíčko
rovnakú cenu ako vajíčko z klietkového chovu. Je na zákazníkovi,
ako sa rozhodne a ktoré vajíčko si vyberie,“ uzatvára Jozef
Džubakovský ml.
—-
Čo sa
skrýva pod škrupinou?
Slepačie
vajcia majú prirodzene vysokú výživovú hodnotu. Každé vajce sa
skladá zo škrupiny, bielka a žĺtka. Priemerné slepačie vajce
(veľkosť M) váži asi 60 gramov, z čoho asi 10 % predstavuje
škrupina, 60 % bielok a 30 % žĺtok. Vaječný bielok pozostáva
prevažne z vody (cca 90 %) a bielkoviny (cca 10 %), zatiaľ čo
vaječný žĺtok pozostáva 50 % z vody, ďalšími zložkami sú
tuky (31 %) a bielkoviny (16 %). Žltooranžovú farbu žĺtka
spôsobujú karotenoidy, ktoré patria medzi prírodné farbivá s
antioxidačným účinkom. Tieto farbivá nosnice prijímajú v
krmive, a pokiaľ konzumujú i zelené rastliny, ich žĺtky majú
výraznú žltooranžovú farbu.
Vajce je
bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok.
Vaječná bielkovina je plnohodnotná a ľahko stráviteľná. Hlavné
živiny vajec sú vitamín D, vitamín B12, folát a selén. Je
potrebné vyzdvihnúť najmä pomerne vysoký obsah vitamínu D vo
vajciach, pretože poznáme len málo potravinových zdrojov tohto
vitamínu. V priebehu skladovania a spracovania vajec sa mení ich
nutričná hodnota. Bielkoviny sú relatívne stabilné a ich obsah
sa nemení, rastie iba množstvo voľných aminokyselín. Pri
nevhodnom skladovaní dochádza k oxidácii nenasýtených mastných
kyselín. Najväčšie straty nastávajú pri tepelnej úprave, kedy
sa ničí 10 až 50 % vitamínov. Vďaka vysokej výživovej hodnote
patria vajcia medzi najhodnotnejšie potraviny.
Obsah
jednotlivých živín vo vajciach sa dá ovplyvniť zložením kŕmnej
zmesi, ktoré nosnice dostávajú, čím sa z nich stávajú funkčné
potraviny. Poznáme napríklad vajcia so zvýšeným obsahom kyseliny
dokozahexaénovej (DHA), omega−3 polynenasýtenej mastnej kyseliny,
ktorá je dôležitá pre vývoj mozgu, dobrý zrak, zdravé srdce a
niektoré ďalšie telesné funkcie. Takýmto spôsobom sa napríklad
veľmi úspešne zvyšuje aj koncentrácia vitamínu E, jódu a
selénu. Strava sliepok sa podpisuje aj na chuti a celkovej kvalite
vajca. Nie je zákonite pravda, že sýtožltá farba žĺtka znamená
domáce vajcia. V niektorých veľkochovoch sa totiž ku kŕmnej
zmesi pridávajú karotenoidy, ktoré žĺtok zafarbia.
Zdroj:
ŠVPS
—-
Čo
vyjadrujú čísla na vajíčkach?
3 - vajce
z klietkového chovu
2 - vajce
z podstielkového chovu
1 - vajce
z voľného výbehu
0 - vajce
z ekologického chovu
Zdroj: [27.04.2020; Tovar a predaj; TÉMA VYDANIA; s. 16,17,18,19; Tatiana Kapitánová]