Zálohovanie nápojových obalov vstupuje do ďalšej fázy, 1. júla končí prechodné obdobie

Správca systému avizuje, že zálohovanie sa v najbližších dňoch rozbehne naplno.
Po pol roka od spustenia zálohového systému pre PET fľaše a plechovky sa končí prechodné obdobie. Od 1. júla sa môžu na pultoch obchodov predávať už len zálohované nápojové obaly.
Správca systému však avizuje, že ukončením prechodného obdobia sa zmeny nekončia a zálohový systém sa bude ďalej vyvíjať.
V článku sa dozviete:
* na čo slúžilo prechodné obdobie,
* prečo sa má zálohový systém ďalej vyvíjať,
* koľko odberných miest sa zapojilo do systému.
Distribútori potrebovali čas
Cieľom prechodného obdobia bolo podľa správcu systému uľahčiť predajcom nápojov situáciu s nástupom plynulého zálohovania. Obchodníci dostali do konca júna 2022 čas na to, aby dopredali svoje zásoby.
Počas prvých šiestich mesiacov zálohovania tak spotrebitelia mohli v obchodoch naraziť na nové, zálohované obaly označené symbolom Z-zálohované, ale aj na staršie obaly bez takéhoto označenia, ktoré pod zálohový systém nespadajú.
„Prechodné obdobie je štandardnou a potrebnou súčasťou postupného nábehu na zálohový systém,“ uviedla Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému.
„Jednak aby sa zabezpečila postupná výmena obalov a trh sa mohol zmene prispôsobiť. Zákon tak zohľadnil potreby distribútorov, ktorí potrebovali čas, aby mohli dopredať zásoby,“ doplnila.
Koncom marca 2022 denník Odpady-portal.sk zorganizoval diskusiu o zálohovaní, do ktorej prijali pozvanie zástupcovia správcu zálohového systému, OZV, recyklačného sektora a advokácie. Jej záznam si môžete pozrieť tu.
Chcú viac odberných miest
Zálohový systém sa podľa jeho správcu od júla dostáva do fázy, v ktorej bude spustený naplno. Správca však zároveň avizuje, že tým sa zďaleka nekončí plnenie jeho cieľov.
„Zálohovanie je dynamický systém, ktorý sa neustále vyvíja. Tak na strane Správcu ale aj distribútorov a výrobcov budeme neustále hľadať možnosti, ako veci robiť lepšie a efektívnejšie, aby sme mali na Slovensku udržateľný systém, ktorý spotrebitelia radi využívajú a zároveň je pohodlný a dostupný pre všetkých,“ podotkla L. Morvai.
Ako príklad pritom uviedla spoluprácu správcu a distribútorov pri raste počtu odberných miest. V zálohovom systéme sa povinne zo zákona musia stať odbernými miestami len predajne s plochou väčšou než 300 m2, všetky ostatné sa môžu zapojiť dobrovoľne.
Mapu všetkých odberných miest správca zverejnil v marci tohto roka, kedy bolo do systému zapojených zhruba 2 100 odberných miest.
„Jednou z našich priorít je práve intenzívna komunikácia s menšími predajňami a rozširovanie siete odberných o ďalšie dobrovoľné prevádzky tak, aby sa možnosť zálohovať priblížila k ľuďom do maximálnej možnej miery. Aktuálne máme v odbernej sieti registrovaných viac ako 2600 predajní, z čoho je takmer 1500 práve dobrovoľných a pribúdajú nové, aby tak vyšli v ústrety svojim zákazníkom a získali konkurenčnú výhodu,“ doplnila L. Morvai.


Zdroj: [28.06.2022; odpady-portal.sk; Spravodajstvo; 00:00; Radovan Potočár]
https://www.odpady-portal.sk/Dokument/106849/zalohovanie-napojovych-obalov-jul-2022.aspx