Olivový olej zdražie aj na Slovensku

Vojna a sucho výrazne zdražujú výrobky, ktoré každá domácnosť používa v kuchyni na prípravu jedál. Po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá zapríčinila cenový skok rastlinných olejov z repky a slnečnice, sú ďalšou zlou správou očakávané vyššie ceny olivového oleja. 

Vojna a sucho výrazne zdražujú výrobky, ktoré každá domácnosť používa v kuchyni na prípravu jedál. Po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá zapríčinila cenový skok rastlinných olejov z repky a slnečnice, sú ďalšou zlou správou očakávané vyššie ceny olivového oleja. Súvisí to s chýbajúcimi dažďami najmä na Pyrenejskom polostrove. Zdraženie olivového oleja sa dotkne celej Európy vrátane Slovenska.
Extrémne sucho
Na blížiaci sa nárast cien poukázala britská stanica BBC: „Hlavný exportér olivového oleja upozornil, že ceny porastú pre horúčavy, ktoré zasiahli tohtoročnú úrodu.“ Vývozca Acesur, ktorý zásobuje najväčšie predajne potravín v Británii, avizuje, že ceny sa zvýšia o tri až štyri mesiace, keď nákupcovia budú podpisovať nové zmluvy na ďalšie dodávky olivového oleja. „Zákazníci by mali uvidieť ceny vyššie o 20 až 25 percent,“ povedal pre BBC Miguel Colmenero, manažér firmy Acesur. Španielsko trápi dlhé obdobie extrémneho sucha. Úroda bude oveľa nižšia ako zvyčajne a farmári si, pochopiteľne, nemôžu dovoliť ísť do straty v podnikaní, musia si preto pýtať viac peňazí za svoje plodiny. Táto krajina na Pyrenejskom polostrove zohráva hlavnú úlohu na celom svete v exporte olivového oleja. Ročne vyrobí až takmer polovicu všetkého na celom svete.
Oleje zo slnečnice a z repky drahšie o 100 %
Ak slovenskí importéri budú podpisovať nové kontrakty podobne ako britskí dovozcovia, tak na Slovensku by mal olivový olej zdražieť o štvrtinu až pätinu niekedy na prelome jesene a zimy. S očakávanou vyššou cenou sa nedá nič robiť. „Spotrebiteľ, ktorý si zvykol na olivový olej, bude musieť akceptovať zvýšenú cenu,“ poznamenal pre Pravdu Pavol Konštiak, konateľ spoločnosti KON–RAD. Vo zvýšenej cene sa premieta nielen sucho devastujúce úrodu aj ďalších plodín v celej Európe, ale aj prudko rastúce ceny energií, čo je dôsledok ruskej vojny proti Ukrajine. Ohlásené zvýšenie cien možno až o 25 percent však nepovažuje Konštiak za mimoriadne v porovnaní s rastlinnými olejmi z repky a zo slnečnice, pri ktorých sa v jarnej vlne zdražovania zvýšili ceny v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi 2020 a 2021 dokonca o 100 percent.
Drastický dosah počasia na úrodu
Väčšinu olív v Španielsku pestujú na juhu krajiny v Andalúzii. Oblasť sužuje už niekoľko týždňov nedostatok dažďa. „Dosah horúčav na produkciu olív je drastický,“ zdôraznil Colmenero. Pokračoval, že v minulom roku Španielsko vyrobilo približne 1,4 milióna ton olivového oleja, teraz pôdohospodári očakávajú, že ho bude menej ako jeden milión ton. A to je už obrovský prepad. Extrémne sucho pritom môže mať zlé následky aj v ďalšom roku. „Colmenero povedal, že suché počasie by mohlo mať vplyv i na úrodu budúcej sezóny, ak by olivovníkom nemohli narásť nové konáre pre nedostatok vody,“ uviedla BBC. Slovenské domácnosti, ktoré majú vyššiu spotrebu olivového oleja, sa môžu pred chystaným zdražením predzásobiť. Tento výrobok má totiž spravidla záručnú dobu až 24 mesiacov.
Olivový olej v EÚ a jeho význam
* Európska únia je hlavným producentom, spotrebiteľom a vývozcom olivového oleja. Na EÚ pripadá približne 67 % jeho celosvetovej výroby. Zhruba štyri milióny hektárov, predovšetkým v krajinách únie v oblasti Stredozemného mora, sú určené na pestovanie olivovníkov, ktoré pozostávajú z hájov určených na tradičné, intenzívne a mimoriadne intenzívne pestovanie.
* Taliansko a Španielsko sú najväčšími spotrebiteľmi olivového oleja v EÚ s ročnou spotrebou približne 500–tisíc ton na krajinu, pričom Grécko má najvyššiu spotrebu na obyvateľa pri približne 12 kg na osobu ročne. Celkovo EÚ predstavuje približne 53 % svetovej spotreby.
* Olivový olej prospieva tomu, aby srdce zostalo zdravé, chráni pred vznikom rakoviny, udržiava zdravý mozog, nervový systém a pamäť, pomáha liečiť reumatoidnú artritídu, má antibakteriálne účinky, podporuje trávenie, udržuje zdravú pokožku. ZDROJ: EURÓPSKA KOMISIA, ZDRAVOPEDIA.SK
Ohlásené zvýšenie cien olivového oleja nie je mimoriadne v porovnaní s rastlinnými olejmi z repky a zo slnečnice, pri ktorých sa v jarnej vlne zdražovania zvýšili ceny o sto percent. Pavol Konštiak konateľ spoločnosti KON–RAD

Zdroj: [11.08.2022; Pravda; svet; s. 21; Miroslav Čaplovič]