Kilometre za potravinami. Veľký problém malých obcí stále rastie

Potravinové púšte na Slovensku neubúdajú. Táto situácia neovplyvňuje len pohodlie obyvateľov najmenších dedín, ale vytvára aj regionálne rozdiely a prispieva k vyľudňovaniu vidieka.
Potravinové púšte na Slovensku neubúdajú. Táto situácia neovplyvňuje len pohodlie obyvateľov najmenších dedín, ale vytvára aj regionálne rozdiely a prispieva k vyľudňovaniu vidieka.
Čerstvé rožky na raňajky nie sú pre niektoré domácnosti samozrejmosťou. Dôvodom však nie je ich cena, ale dostupnosť. V mnohých obciach chýbajú potraviny alebo tam prichádzajú na kolesách len párkrát do týždňa. Takou je aj Oľšavka pri Spišskej Novej Vsi. „Pár rokov dozadu to majiteľka zrušila, lebo sme malá obec a asi jej to nevychádzalo. Najbližšie potraviny sú v Spišských Vlachoch vzdialené vyše tri kilometre,“ priblížil situáciu pre HN starosta obce Jozef Klešč.
Pre mladších obyvateľov, ktorí dochádzajú za prácou, to nie je veľký problém, lebo si nakúpia aj cestou z práce. Iné je to však v prípade seniorov, ktorí sú odkázaní len na ambulantný predaj. Oľšavka nie je jediná, ktorá má obmedzený prístup k potravinám. Podľa starostu ani vedľajšia obec napríklad nemá kamennú prevádzku a podľa poslednej štúdie, za ktorou stálo Združenie miest a obcí, bola okrem týchto dvoch dedín po celom Slovensku ďalšia stovka s podobnou situáciou. Tento údaj je už však takmer rok starý a ich počet sa zrejme ešte zvýšil.
Potravinové púšte pribúdajú
Najviac potravinových púští bolo vlani v decembri na východe krajiny, kde až v 62 percentách prípadov išlo o obce do 250 obyvateľov. Podľa ministerstva pôdohospodárstva je hlavným dôvodom nerentabilita prevádzkovania takýchto predajní, a preto predpokladá, že počet dedín, v ktorých chýbajú, stúpol. S týmto názorom súhlasí aj Zväz obchodu.
Podľa jeho prezidentky Nadeždy Machútovej je to tiež jednou z príčin, prečo sa vidiek vyľudňuje a vytvárajú sa regionálne rozdiely. „Štát by si mal uvedomiť, že dostupnosť maloobchodných predajní musí byť vnímaná ako služba vo verejnom záujme, ktorá prináša také benefity, ako je zvýšenie kvality života, podpora lokálnej ekonomiky, rozvoj vidieka, turistiky,“ tvrdí.
Napriek nízkemu nákupnému potenciálu niektorých lokalít sa stále nájdu prevádzky, ktoré sú otvorené aj pri finančných stratách. COOP Jednota má predajne aj v obciach, ktoré mnohých obchodníkov odrádzajú. „Prevádzkujeme niektoré predajne aj napriek červeným číslam, a to z dôvodu zabezpečenia prístupu k potravinám aj pre ľudí z vidieka,“ tvrdí Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie spoločnosti. Jedna spoločnosť však problém potravinových púští nevyrieši.
Riešením je podpora
Obchody si môžu zriadiť aj samotné obce, ale museli by vedieť vyrovnávať prípadné straty. Takých je zatiaľ na Slovensku len približne dva a pol percenta. Problémom je nízky rozpočet, ku ktorému sa pridáva neustále zdražovanie, čo je podľa starostu obce Oľšavka nemožné utiahnuť.
Združenie miest a obcí však pripravilo niekoľko odporúčaní, ako znížiť počet potravinových púští. Patrí medzi ne napríklad legislatívne zjednodušenie predaja lokálnych výrobkov či podpora donášky. Za hlavné riešenie však jednoznačne považujú dotácie. „Je to jediná motivácia, ktorou budú prevádzky finančne dorovnané, pretože sa ukazuje, že čím dlhšie podnikajú v takomto regióne, o to vyššiu stratu vytvárajú,“ priblížil riešenie hovorca združenia Michal Kaliňák.
Dostať obchodníkov do menej finančne silných lokalít je aj podľa ministerstva pôdohospodárstva možné práve prostredníctvom podpory od štátu. Zároveň sa naskytujú ďalšie riešenia, na ktoré agrorezort potrebuje podporu tiež od iných ministerstiev, ako aj orgánov územnej samosprávy. Aktuálne pripravujú výzvy, ktoré majú prispieť k zabezpečeniu potravinovej bezpečnosti.


Zdroj: [26.11.2021; finweb.hnonline.sk; Domáca ekonomika; 00:00; Rastislav Tinák]
https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/14401468-kilometre-za-potravinami-velky-problem-malych-obci-stale-rastie