Zväz bilancuje

Vo Zväze obchodu SR uplynulo v tomto rok u trojročné funkčné obdobie a rok 2020 je pre organizáciu volebným rokom. Voľby nových orgánov ZO SR – Predstavenstva, Dozor nej rady, prezidenta a viceprezidentov – sa síce mali uskutočniť ešte na jarnom valnom zhromaždení zväzu, ale vzhľadom na akútnu epidemickú krízu v tom čase a s tým spojené prísne obmedzenia sme boli nútení presunúť ich na neskor ší termín na jeseň.

Vo Zväze obchodu SR uplynulo v tomto rok u trojročné funkčné obdobie a rok 2020 je pre organizáciu volebným rokom. Voľby nových orgánov ZO SR – Predstavenstva, Dozornej rady, prezidenta a viceprezidentov – sa síce mali uskutočniť ešte na jarnom valnom zhromaždení zväzu, ale vzhľadom na akútnu epidemickú krízu v tom čase a s tým spojené prísne obmedzenia sme boli nútení presunúť ich na neskor ší termín na jeseň.
Volebný rok je zároveň rokom bilančným, takže sa na nadchádzajúcom valnom zhromaždení určite obzrieme za uplynulým trojročným obdobím. Tri uplynulé roky boli navyše plné udalostí na domácej i európskej politickej aj hospodárskej scéne a tieto významné udalosti boli reflektované aj v činnosti zväzu a jeho členov. Z európskych nemožno nespomenúť najmä tzv. brexit, ktorý sa nevyhnutne odrazí aj v obchodných vzťahoch medzi Veľkou Britániou a ostatnými krajinami Európskej únie. Z domácich to boli najmä tohtoročné parlamentné voľby, ktoré priniesli významnú zmenu v podobe novej vládnej koalície, a epidémia koronavírusu. Epidémia mala a má veľký vplyv na obchodné prevádzky a spôsobila obchodníkom akútne problémy, na ktoré bolo potrebné okamžite reagovať a hľadať riešenia. Znamenalo to aj veľkú záťaž na vedenie a aparát ZO SR: účasť na zasadnutiach krízových štábov, mimoriadne rokovania so štátnymi organizáciami a s Úradom verejného zdravotníctva SR, analýzu a výklady opatrení, ktoré prijímala vláda SR a ďalšie zodpovedné orgány, a okamžitú distribúciu informácií a odporúčaní pre všetkých členov zväzu.
Obdobie výročí
Počas spomenutého obdobia, minulý rok, si ZO SR pripomenul aj viaceré svoje výročia. Uplynulo 25 rokov od vzniku predchodcu našej organizácie: Asociácie veľkoobchodných a distribučných spoločností (AVODIS ), ktorá bola neskôr premenovaná na Asociáciu obchodu SR. Z jej spolupráce a partnerstva so Zväzom podnikateľov a zamestnávateľov v zahraničnom obchode SR a so Zväzom zamestnávateľov obchodu a cestovného ruchu SR vznikol v r. 1999 Zväz obchodu SR – pripomenuli sme si teda 20. výročie založenia. Práve počas uplynulého volebného obdobia sme sa vrátili aj k tomuto historickému názvu, keď určitý čas pôsobila organizácia pod názvom Zväz obchodu a cestovného ruchu SR. Modifikácia názvu nebola samoúčelná. Chceli sme, aby názov zväzu lepšie reflektoval odvetvie, v ktorom najviac pôsobia naše členské spoločnosti. Zdá sa, že snaha o priamejší dôraz na činnosť zväzu ako organizácie združujúcej najmä firmy pôsobiace v odvetví obchodu, a teda silnejší „ťah na bránu“ začal rezonovať, pretože za uplynulé obdobie stúpol počet členov ZO SR na 90. Máme však ambíciu osloviť ďalšie firmy a spoločnosti pôsobiace v sektore, aby zväz predstavoval mocnejší hlas pri obhajobe oprávnených záujmov svojich členov, pri vytváraní priaznivého podnikateľského prostredia pre všetkých obchodníkov, účasť na kolektívnych vyjednávaniach a podporu podnikania prostredníctvom tuzemských a zahraničných programov.
Legislatívny proces
V tomto úsilí stojí v popredí predovšetkým účasť na legislatívnom procese. ZO SR je zaradený do medzirezortného pripomienkového konania a veľmi aktívne pôsobí v celom procese tvorby zákonných predpisov, či ešte pred navrhovaním nových zákonných úprav vo forme konzultácií a pracovných stretnutí s navrhovateľmi vrátane ministrov, štátnych tajomníkov jednotlivých rezortov, odborníkov a štátnych úradníkov na rôznych stupňoch riadenia alebo priamo so zákonodarcami, t. j. poslancami NR SR a predstaviteľmi jednotlivých politických klubov. Okrem toho ide o množstvo vysoko odbornej a doslova mravčej odbornej práce pri pripomienkovaní zákonov a iných zákonných predpisov, najmä vykonávacích vyhlášok, nariadení alebo usmernení. Obrovské úsilie bolo venované aj snahe buď eliminovať, alebo aspoň zmierniť dosahy mnohých nepriaznivých predpisov. Za všetky, ktoré boli prijaté alebo prerokúvané v tomto období, možno spomenúť aspoň tie najvýznamnejšie boje o paragrafy, ktoré sa v niektorých prípadoch dotýkali obchodníkov priam bytostne:
• zákon o potravinách vrátane vykonávacích predpisov k nemu,
• zákon o DPH,
• zákon o spotrebných daniach,
• zákon o osobitnom odvode,
• viaceré novelizácie Zákonníka práce (napr. príplatky za prácu v noci a cez sviatky a víkendy, zvyšovanie minimálnej mzdy, príspevky na rekreáciu…),
• zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami,
• vysledovateľnosť tabakových výrobkov,
• zákon o odpadoch, eliminácia používania jednorazových plastov a zálohovanie PET fliaš a kovových nápojových obalov,
• zákon na ochranu osobných údajov,
• zákon o súkromnom pálení destilátov,
• elektronické registračné pokladnice (eKasa),
• problematika stravných lístkov (tzv. gastrolístkov),
• problematika zatvárania predajní počas dní pracovného pokoja,
• problematika ambulantného predaja,
• eliminácia drobných mincí.
Komunikácia navonok a podujatia pre odbornú verejnosť
Vzhľadom na náročné úlohy aj na rapídny vývoj komunikácií sme sa snažili výrazne posilniť a modernizovať komunikáciu navonok:
pravidelne sme usporadúvali stretnutia so zástupcami masmédií vo forme tzv. raňajok s médiami, na ktoré sme pri vhodných príležitostiach pozývali aj zástupcov partnerských organizácií, vydávali stanoviská a tlačové správy k aktuálnym témam.
Uviedli sme do prevádzky novú webovú stránku zväzu na stálej adrese www.biznis.sk. Nová stránka umožňuje zverejňovať aj propagáciu a reklamu, čím sa tiež prispieva na činnosť zväzu.
Začali sme publikovať špeciálne prílohy ZO SR v dvoch odborne zameraných časopisoch. V spolupráci s naším členom ATOZ sekretariát ZO SR tvorí osobitnú stránku o zväzovej činnosti v časopise Tovar a Predaj, ktorú nám redakcia poskytuje ako bezplatnú inzerciu. V časopise Obchod, ktorý publikuje vydavateľstvo MAFRA, nám každý druhý mesiac vychádza 4-stranová príloha zväzu.
S týmito organizáciami spolupracujeme aj pri príprave odborných konferencií pre odvetvie obchodu: ZO SR spolu so skupinou MAFRA začal spoluorganizovať každoročnú konferenciu Slovenské obchodné fórum, máme záštitu nad kongresmi Samoška zameranými na potravinársky segment v obchode a podieľame sa aj na niektorých ďalších odborných podujatiach (napr. Najdôveryhodnejšia značka, Voľba spotrebiteľov, SLOVLOG, a iné).
—-
Ďakujeme

Zväz obchodu SR a jeho členovia ďakujú všetkým voleným predstaviteľom za prácu, ktorú vykonávajú bez nároku na odmenu v prospech odvetvia obchodu na Slovensku. V uplynulom volebnom období prácu v Predstavenstve ZO SR vykonávali: Martin Katriak • prezident ZO SR, Pavol Konštiak • 1. viceprezident, Jaroslav Fotul • viceprezident, Pavol Mikušiak • viceprezident, Roman Pócs – viceprezident, a členovia: Jana Hečková, Ivan Kubányi, Štefan Mácsadi, Tatiana Mókosová, Lukáš Mucha, Martin Ohradzanský, Igor Ormandy, Michal Sebíň, Albín Sladovník, Petr Šebek, Bohumila Tauchmannová, Peter Zálešák. V dozornej rade pôsobili: Jozef Fiebig – predseda, a členovia Peter Siman, Milan Surovec, Vladimír Šinák a Peter Zupka.

Zdroj: [23.10.2020; Obchod; Zväz obchodu Slovenskej republiky; s. 16,17; ZOSR]
Autor: ZOSR FOTO: Dreamstime, archív