ZO SR navrhuje zrušiť používanie jedno a dvojcentových mincí pri platení v hotovosti

Sektor obchodu sa totiž neustále stretáva s problémami pri operáciách s týmito platidlami.
Sektor obchodu sa totiž neustále stretáva s problémami pri operáciách s týmito platidlami.
„Obchodné prevádzky jednak veľmi zaťažuje samotná manipulácia s týmito mincami, avšak oveľa závažnejšie ťažkosti a vysoké náklady sú spojené predovšetkým s odovzdávaním mincí do komerčných bánk, kde poplatky dosahujú neprimeranú výšku až do hodnoty výšky samotného vkladu. Najvypuklejšie je to v prípade 1c mincí, kde odovzdanie 100 ks mincí býva spoplatnené poplatkom až 1 €, t.j. prakticky celou hodnotou vložených mincí,“ uvádza sa v aktuálnej tlačovej správe Zväzu obchodu SR (ZO SR).
Vo viacerých členských štátoch EÚ boli tieto drobné mince vyradené z obehu, čo veľmi prispelo k zjednodušeniu operácií s hotovosťou.
ZO SR zároveň navrhuje, aby sa používanie 1c a 2c mincí výhradne obmedzilo aj možnosťou zaokrúhľovať výslednú hodnotu nákupu (nie ceny jednotlivých položiek). Národná banka Slovenska a Ministerstvo financií SR uvažujú aj s možnosťou tzv. spotrebiteľského zaokrúhľovania, t.j. v prospech zákazníka. V takom prípade by sa konečná suma nákupu končiaca do 4c zaokrúhlila nadol na “0”, 5 c zostane 5c, od 6 do 9 c by sa zaokrúhlila nadol na 5c.

Zdroj: Zväz obchodu SR