Zákaz jednorazových plastov

Slovensko definitívne ukončí predaj jednorazových výrobkov z plastov. Už o necelé dva roky nebudú môcť obchodníci dovážať a ponúkať napríklad plastový príbor, taniere alebo slamky. Environmentalisti zákaz vítajú. Zároveň však verejnosť vyzývajú, aby plast nenahrádzala iným jednorazovým materiálom.  

Katrin Lengyelová, moderátorka: "Slovensko definitívne ukončí predaj jednorazových výrobkov z plastov. Už o necelé dva roky nebudú môcť obchodníci dovážať a ponúkať napríklad plastový príbor, taniere alebo slamky. Environmentalisti zákaz vítajú. Zároveň však verejnosť vyzývajú, aby plast nenahrádzala iným jednorazovým materiálom."
Lenka Ježová, redaktorka: “Na Slovensko sa ročne dostane približne 14-tisíc ton neobalových plastových výrobkov. Väčšinu z toho tvorí práve jednorazový sortiment. Ten o roku 2021 nebude možné v našich obchodoch kúpiť.”
László Sólymos (Most-Híd), minister životného prostredia: “Jednorazové plastové taniere, príbory alebo miešadlá sú dnes veľmi ľahko nahraditeľné. V boji proti odpadom sa už Slovensko musí vymaniť z pozície večného dobiehania európskych krajín.”
Lenka Ježová: “Rezort životného prostredia chce preto podporiť aj bezobalové predajne. Tie majú ale problémy najmä s hygienou. Mnoho zákazníkov si totiž nosí vlastné obaly.”
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: “Bohvie ako to umyje a potom prinesie späť a budú tam nejaké pozostatky, nejaké rezíduá a to je množstvo, množstvo problémov.”
Peter Šimurka, riaditeľ odboru odpadového hospodárstva MŽP: “Spolu chceme nájsť tú alternatívu, ako je to možné v zákonoch nastaviť, aby sa presne nestalo toto, ja si donesiem vlastné, niečo sa mi stane, kto je potom na vine tej kontaminácie.”
Lenka Ježová: “Environmentalisti zase upozorňujú, že zbaviť sa jednorazových plastov nestačí. Treba podľa nich rozmýšľať aj o tom, čo bude alternatívou.”
Marek Brinzík, environmentalista: “Akákoľvek alternatíva nám spôsobí zase iný problém, ktorý musíme riešiť. Takže veľmi dôležité je vlastne, aby sa začalo meniť myslenie ľudí, aby vlastne už vo verejnosti to bolo nejakým spôsobom akceptované, že nebudeme si kupovať veci do jednorazových obalov.”
László Sólymos: “Slovensko ide tým smerom, že tu práve budú môcť fungovať také firmy, ktoré vyrábajú alternatívne veci.”
Lenka Ježová: “Ministerstvo zároveň dodáva, že urobí všetko preto, aby sa čo najskôr do praxe zaviedlo aj zálohovanie plastových fliaš.”

Zdroj: [05.04.2019; TV TA3; Hlavné správy; 18:30; Lenka Ježová / Katrin Lengyelová]