Za drahšími potravinami stojí aj vyššia cena práce, obchodníci rázne odmietajú kritiku politikov

BRATISLAVA 2. mája – Zväz obchodu SR (ZO SR) rázne odmieta kritiku politikov, že na zvyšovaní cien potravín majú najväčší podiel obchodníci.  

BRATISLAVA 2. mája (WebNoviny.sk) – Zväz obchodu SR (ZO SR) rázne odmieta kritiku politikov, že na zvyšovaní cien potravín majú najväčší podiel obchodníci. 
PROINFLAČNÁ POLITIKA
Hlavný vplyv na rast cien má podľa zväzu obchodu niekoľkoročná proinflačná politika Európskej centrálnej banky so zámerom udržať infláciu v eurozóne strednodobo tesne pod hranicou dvoch percent. Medziročná inflácia na Slovensku bola v marci pritom na úrovni 2,7 percenta.
Prezident Zväzu obchodu vo štvrtok informoval, že ak ceny na Slovensku rastú rýchlejšie ako v Európskej únii, príčiny treba hľadať v tom, že podmienky na Slovensku sú odlišné od iných krajín EÚ.
„Ihneď zbadáme niekoľko závažných faktorov, ktoré ovplyvnili predovšetkým cenu práce – podstatné zvýšenie mzdových nákladov, ktoré sa výraznou mierou dotklo nielen odvetvia obchodu, ale aj výroby, zvýšenie minimálnej mzdy a mimoriadne navýšenie príplatkov za prácu v sobotu, nedeľu, sviatky a za prácu v noci,“ uviedol Katriak. Ďalšie zvyšovanie príplatkov sa uplatňuje práve 1. mája.
POD PAĽBOU MINISTERSTIEV
Obchodníci sú podľa Katriaka čoraz viac pod paľbou politikov, ministerstiev a ďalších inštitúcií. „Sú nám prisudzované antivlastnosti, ktoré sú od nás veľmi ďaleko a ktoré odmietame,“ povedal Katriak.
„Veľmi zle až urážlivo na nás pôsobia slová na našu adresu. Necítime, že by sme boli takí nenažranci,“ ohradil sa prezident Zväzu obchodu. Pripomenul, že obchodníci vlani podpísali memorandum o poctivom obchode s pekármi v súvislosti s príplatkami za prácu.
„Opätovne rokujeme s pekármi o tom, ako situáciu riešiť, keď pekári majú tieto problémy. Máme záujem sa dohodnúť, ale treba rešpektovať, že sú tu takéto reálie,“ dodal Katriak.
POVINNÉ PRÍPLATKY NA REKREÁCIU
Priamy vplyv na cenu práce malo podľa obchodníkov aj rozhodnutie o povinnom poskytovaní príplatkov na rekreáciu. „Všetky tieto legislatívne úpravy sa udiali v príliš krátkom čase na to, aby ich podnikatelia v obchode stihli postupne absorbovať,“ upozornil prvý viceprezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak.
Takýto prudký nárast mzdových nákladov, ktorý sa podľa neho nezakladá na zvyšovaní produktivity práce, sa nevyhnutne prejavuje aj v raste cien.

„V rovnakom období dochádza k rastu regulovaných cien energií, či je to elektrina alebo plyn. Na žiadnu z týchto okolností, ktoré sa priamo premietajú do nákladov podnikateľa, nemajú obchodníci žiadny vplyv a dosah,“ dodal Konštiak.

Foto: ilustračné, Getty Images