Vláda od pondelka umožní otvoriť niektoré obchody či služby

Vláda od pondelka povolí otvorenie niektorých obchodov, služieb a prevádzok. Štát to urobí len za prísnych hygienických podmienok, teda tak, ako je to v potravinách či drogériách. Obmedzí sa aj počet ľudí v predajniach a povinná bude dezinfekcia rúk či ochranné rukavice. Vláda chce takto podporiť malých a stredných podnikateľov. V obchodných domoch však budú naďalej otvorené len tie prevádzky, ktoré boli doteraz.

Juraj Jedinák, moderátor: “Vláda od pondelka povolí otvorenie niektorých obchodov, služieb a prevádzok. Štát to urobí len za prísnych hygienických podmienok, teda tak, ako je to v potravinách či drogériách. Obmedzí sa aj počet ľudí v predajniach a povinná bude dezinfekcia rúk či ochranné rukavice. Vláda chce takto podporiť malých a stredných podnikateľov. V obchodných domoch však budú naďalej otvorené len tie prevádzky, ktoré boli doteraz.”
Lucia Nagyová, redaktorka: “Povinné nosenie rúšok na verejnosti je už dnes samozrejmosť. Vláda však prijala ďalšie opatrenie najmä v súvislosti s rozhodnutím otvoriť prevádzky niektorých služieb. Od pondelka musia prevádzkovatelia zabezpečiť zákazníkom dezinfekciu rúk, alebo jednorazové rukavice, sledovanie dvojmetrového odstupu medzi ľuďmi a po novom sa obmedzí aj ich počet v prevádzke. V jednom okamihu môže byť teda maximálne jeden človek na 25 štvorcových metrov. Tieto hygienické štandard nadväzujú na tie, ktoré už štát zaviedol pri potravinách a drogériách. Vysvetľuje Igor Matovič.”
Igor Matovič, (OĽaNO), predseda vlády: “Odstup preto, lebo to odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia, tie dva metre, a počet kupujúcich práve preto, aby sa ľudia nesgrupovali v jednom mieste a nezvyšovali sme riziko nákazy.”
Lucia Nagyová: “Aby ekonomika nepadla na kolená, povolenie dostali malé prevádzky, ktoré sú podľa krízového štábu potrebné k životu. Týka sa to lízingových služieb, servisov výpočtovej a telekomunikačnej techniky, advokátske a notárske kancelárie, kľúčové služby, zberné dvory, metrový textil a galantéria, predaj a servis bicyklov, záhradníctvo, stavebniny, predajne inštalačného a elektroinštalačného materiálu, železiarstvo, farby a laky. Pokiaľ tieto opatrenia nebudú obchodníci dodržiavať, vláda ich zatvorí. Minister zdravotníctva Marek Krajčí.”
Marek Krajčí, minister zdravotníctva: “Keď sa budú pred tou predajňou tam strkať, tlačiť, atď., tak stačí len, aby jeden z nich povedal v tom rade, prosím vás, ukľudnite sa, pretože toto nie je dovolené, my máme mať dvojmetrové odstupy medzi sebou, ja si myslím, že takto to treba komunikovať, buďme zodpovední, my tu nejdeme robiť policajný štát.”
Lucia Nagyová: "Z prvých vládnych opatrení mali obchodníci bolehlav. Týkalo sa to povinného merania teploty, ktoré má dnes len odporúčaciu…, pripustil prezident Zväzu obchodu Martin Katriak s tým, že obchodníci sú pri opatreniach súčinní. Možno nebudú schopní zabezpečiť od pondelka dezinfekciu rúk, ale počas týždňa to chcú zvládnuť. Problém môže nastať s usmernením ľudí pred predajňou. Hovorí Martin Katriak."
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu: “Nemáme žiadne oprávnenia a tam, pokiaľ tam vznikne nejaké handrkovanie, alebo ja neviem, proste nejaké nedorozumenie, toto my riešiť nebudeme vedieť.”
Lucia Nagyová: “Pochybnosti má aj Vladimír Sirotka z Asociácie malých a stredných podnikov.”
Vladimír Sirotka, Asociácia malých a stredných podnikov: “Fyzicky, ak máte, také detašované pracoviská týchto veľkých obchodných reťazcov, ktoré sú menšie tieto predajne, potom by sa tí ľudia zhlukovali vonku. Ja myslím, že potom bude problém, aby tá predajňa to nejako cez svoju ochranku, alebo cez niekoho regulovala aj vonku.”

Lucia Nagyová: “Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie budú otvorené aj v nedeľu, keď budú zatvorené ostatné prevádzky. Lucia Nagyová, RTVS.”

Zdroj: [28.03.2020; Rádio Slovensko; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 18:00; Lucia Nagyová / Juraj Jedinák]
Foto N – Tomáš Benedikovič. Igor Matovič, Ján Mikas a Marek Krajčí v sobotu po zasadnutí ústredného krízového štábu.