Veľkonočné figúrky z čokolády sa ďalšieho roka nedožijú

Obchody sa snažia sezónne čokoládové výrobky rozpredať so zľavami.
Obchody sa snažia sezónne čokoládové výrobky rozpredať so zľavami.
BRATISLAVA. Od veľkonočných sviatkov neprešiel ani mesiac a reťazce začali na pulty opäť vykladať čokoládové figúrky. Zajace, vajíčka či kuriatka v alobale obchody skúšajú rozpredať, ľudí lákajú na zľavy. Tie sa začínajú na desiatich či dvadsiatich percentách, čím je však čokoláda staršia, tým lacnejšie si ju môže zákazník kúpiť. „Tovar, ktorý sa počas sezóny nepredá, zlacňujeme, aby sme predchádzali plytvaniu potravinami,“ tvrdí Kaufland. Znížiť množstvo cukroviniek s veľkonočnou tematikou v sklade sa snaží aj Billa, preto takisto ponúka čokoládové vajíčka či iné cukrovinky v zľave.
Obchody nevedia, koľko vyhadzujú
Koľko čokoládových vajíčok či zajacov v priemere každý rok reťazce rozpredávajú v zľavách, povedať nevedia. Rovnako nevedú štatistiky o počte vyhodených cukroviniek z konkrétnej sezóny. „Závisí to od objednávok a úspešnosti predaja,“ vysvetľuje hovorkyňa obchodného reťazca Billa Kvetoslava Kirchnerová. Napríklad Tesco, ktoré je podľa ročných tržieb najväčším maloobchodným reťazcom na Slovensku, predalo od začiatku marca 2017 do konca februára ďalšieho roka 565tisíc ton potravín, zostalo mu ich 8500 ton. Aby obchody minimalizovali plytvanie potravinami, snažia sa sezónny tovar, ako sú čokoládové vajíčka, aj mesiac či dva po sviatkoch zlacňovať. Najvyššie zľavy môžu dosiahnuť aj 70 percent. „Vyhadzujú sa,“ vraví prezident Zväzu obchodu Martin Katriak o čokoládových figúrkach, ktoré zostanú po Veľkej noci alebo Vianociach a nepredajú sa ani so zľavou.
Vydržia iba niekoľko mesiacov
So zvyšným čokoládovým tovarom sa podľa odborníkov nedá nič robiť. „Nestretol som sa ešte s tým, že by obchody prebaľovali figúrky alebo prelepovali ich dátum spotreby,“ hovorí Katriak. Reťazce berú dátum spotreby na potravinách vážne, pretože za pochybenia hrozia nielen pokuty, ale ohrozené je aj dobré meno obchodu. Preto si podľa Katriaka nikto netrúfne klamať. Napríklad rožňavská Billa dostala v roku 2016 pokutu milión eur za to, že mala v predajni syrové korbáčiky, pivo či malinovky po dátume spotreby a dátume minimálnej trvanlivosti. Tovar mal pritom hodnotu 104 eur. Milión eur musela Billa zaplatiť preto, že predpisy porušila opakovane. „V každom prípade je to čokoláda, akýkoľvek tvar to má,“ vraví Katriak. Dátum spotreby je pri čokoládových figúrkach spravidla šesť až deväť mesiacov. Figúrky, ktoré obsahujú aj plnku, či už orieškovú, karamelovú alebo ovocnú, treba zjesť rýchlejšie. Nespotrebované čokoládové figúrky tak reťazce na pulty o rok nevyložia. Martina Raábová
Trvanlivosť alebo spotreba?
Dátum min. trvanlivosti:
dokedy si potravina udrží predpokladanú kvalitu, aj po termíne ju možno jesť či piť,
označujú sa tak potraviny ako cestoviny, čokoláda, mrazené či sušené potraviny. Dátum spotreby alebo Spotrebujte do
po tomto dátume sa potraviny neodporúča jesť,
označujú sa tak potraviny, ktoré sa rýchlo kazia (čerstvé ryby, mleté mäso).

Zdroj: [13.05.2019; Sme; Ekonomika; s. 4; Martina Raábová]
Foto_zdroj: SME. Čo sa nepredá so zľavou, skončí v koši.