TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR k osobitnému odvodu pre obchodné reťazce

Tlačová správa Zväzu obchodu SR k osobitnému odvodu pre obchodné reťazce
TLAČOVÁ SPRÁVA Zväzu obchodu SR
Osobitný odvod pre obchodné reťazce
Bratislava, 17. októbra 2018 –  Zväz obchodu SR (ďalej ZO SR), ktorý združuje prevažne slovenské obchodné firmy a reťazce, považuje poslanecký návrh zákona, ktorým sa stanovuje platenie osobitného odvodu vo výške 2,5% z čistého obratu obchodných reťazcov, za škodlivý a potenciálne likvidačný pre slovenských obchodníkov. V konečnom dôsledku môže tento zámer viesť k zvýšeným cenám pre domácich spotrebiteľov, poškodiť najmä sociálne slabšie skupiny obyvateľstva a negatívne ovplyvniť zamestnanosť na vidieku a v menších obciach.
Slovenskí obchodníci veľmi dobre chápu problémy slovenských poľnohospodárov a prvovýrobcov potravín, ktorým by údajne prostriedky z tohto odvodu mali slúžiť. Obchodníci združení vo ZO SR však už dnes predávajú približne 60 až 70 percent potravinárskych tovarov vyrobených na Slovensku a so slovenskými výrobcami potravín  dlhodobo udržiavajú korektné vzťahy. Sú preto  presvedčení,  že v záujme podpory pre potravinárov a ich konkurencieschopnosti by mali byť prijaté systémové opatrenia, ktoré nepovedú k zvyšovaniu cien potravín.
Zároveň, spolu s predstaviteľmi odborov, obchodníci upozorňujú, že zákon môže mať veľmi negatívne sociálne dopady. Okrem značného dopadu  na rast cien potravín a tým najmä na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, môže navrhovaný zákonný predpis ovplyvniť situáciu v zamestnanosti na vidieku a menších mestách.
„Tí členovia, ktorí sú vo Zväze obchodu združení, majú zhruba polovicu, dve tretiny svojich predajní na vidieku, malé predajne, osemdesiatky, stovky, sto päťdesiatky (m2). A tie, ak nie sú v červených číslach, tak sú na nule. Ako náhle budeme musieť tento (odvod) zaplatiť, tak tie predajne zavrieme,“ upozornil Martin Katriak, prezident ZO SR.
Ide tiež o návrh zákona, ktorý je v rozpore s európskym právom a legislatívou Európskej únie, nakoľko vo svojej podstate uvaľuje novú daň z obratu na vybranú skupinu podnikov. Európska komisia už jednoznačne zamietla podobné iniciatívy v Maďarsku a v Poľsku v nedávnej minulosti.
Namietame aj proti spôsobu predloženia tohto zákona, ktorý sa uskutočnil bez obvyklého pripomienkového konania a bez potrebnej diskusie s dotknutými podnikmi a spoločnosťami, odborníkmi a verejnosťou.

Podpora slovenských výrobkov a úloha vidieka v zásobovaní potravinami
ZO SR víta  všetky zámery vlády SR na podporu rozvoja domácej výroby potravín,  osobitne snahy   o zvýšenie sebestačnosti Slovenska v základných potravinách a potravinovej bezpečnosti, podobne ako zabezpečenie zamestnanosti na vidieku. Slovenskí obchodníci chcú zároveň naďalej plne zabezpečovať dostatočné a spoľahlivé zásobovanie vidieckeho obyvateľstva  na Slovensku.
Spoločnosti združené v ZO SR  udržiavali vždy vzájomne výhodné partnerské vzťahy so slovenskými poľnohospodármi a prvovýrobcami potravín. Ich výrobky ponúkali vo svojich predajniach a na pultoch aj v čase, keď sa politické kruhy a vlády SR v tejto oblasti príliš neangažovali. Dokazujú to aj niektoré dvojstranné dohody o spolupráci medzi Zväzom obchodu SR a potravinármi, napr. dve dohody s Potravinárskou komorou Slovenska (r. 2006 a 2013), dohoda o spolupráci s Asociáciou výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku (r. 2011), Memorandum o poctivom obchode so združeniami pekárov (2018) a pripravujeme ďalšie.
Členovia Zväzu majú eminentný záujem na riešení skutočných problémov slovenských poľnohospodárov a výrobcov potravín a sú plne pripravení podieľať sa na tomto procese. Zásadne však odmietajú názor, že k existujúcim problémom slovenských potravinárov prispievajú slovenskí obchodníci.

Ďalšie informácie: sekretariát ZOCR SR, tel.: 02/58 233 224, 02/58 233 226,   e-mail: sekretariat@biznis.sk, gs@biznis.sk