Správca zálohového systému zverejnil mapu, kde sa dajú vrátiť zálohované fľaše

Od spustenia zálohového systému sa vyzbierali už 4 milióny nápojových obalov a plechoviek. Niekde však ľudia hlásia problémy s automatmi, inde chýba možnosť vrátiť zálohované obaly úplne.
Od spustenia zálohového systému sa vyzbierali už 4 milióny nápojových obalov a plechoviek. Niekde však ľudia hlásia problémy s automatmi, inde chýba možnosť vrátiť zálohované obaly úplne.
Ľudia prijali systém a aktívne sa doň zapájajú, hodnotí fungovanie zálohového systému jeho správca. Vychádza z obrovského množstva obalov, ktoré ľudia za 2 mesiace doniesli do automatov.
Správca systému však pripomína, že ešte stále trvá prechodné obdobie a dolaďujú sa detaily. Do systému stále pribúdajú nové prevádzky. Obchodníci očakávajú výraznejší nábeh systému pred Veľkou nocou.
V sieti sa oplatí byť aj malým obchodom
Aktuálne môžeme zálohované PET fľaše a plechovky vrátiť vo viac ako 2000 obchodných prevádzkach. Ľudia však často vyjadrujú nespokojnosť s tým, že hoci nápoje nakúpia v menšom obchode, ktorý majú blízko pri dome, vrátiť obaly tam už nemôžu, pretože obchod takú možnosť neponúka.
Ministerstvo životného prostredia, ako aj Správca zálohového systému však tvrdia, že ide o dočasnú situáciu a sieť odberných miest sa bude postupne rozširovať. Predpokladajú, že aj malé obchody na vidieku uvidia, že sa im oplatí byť súčasťou zálohovania.
„Keď si zákazník kúpi zálohovaný obal v potravinách na dedine, je pochopiteľné, že ho na rovnakom mieste bude chcieť aj vrátiť a nakúpiť si tam znova. V tomto môžu pomôcť samotní spotrebitelia – ak ich predajňa potravín nie je zapojená do zálohového systému, nech oslovia vedúcu predajne, aby sa pridali a obrátili sa na Správcu zálohového systému, ktorý im poradí a poskytne potrebné informácie,“ radí envirorezort.
Aktuálnu mapu odberných miest zverejnil správca zálohového systému na svojej stránke a priebežne ju plánuje aktualizovať.
Najčastejšie chyby
Pri vracaní PET fliaš a plechoviek do zálohomatov sa ľudia stretávajú s rôznymi problémami. Na tie najčastejšie sme sa pýtali správcu systému aj samotných obchodníkov.
„Stáva sa, že ak je vo fľaši zostávajúca tekutina, zálohomat ju nezoberie, plastová fľaša musí byť prázdna, nestlačená. Alebo plechovka ma zdvihnutý uzáver, čo tiež môže mať vplyv na načítanie tvaru obalu v zálohomate. Všetko sú to riešiteľné situácie, treba pokojne skúsiť aj viackrát vložiť, prípadne sa obrátiť na zamestnancov predajne,“ reaguje Lucia Morvai, riaditeľka pre komunikáciu Správcu zálohového systému.
Stáva sa tiež aj to, že ľudia chcú vrátiť všetky obaly, ktoré kúpili, no neoveria si, či je daná fľaša zálohovaná. „Ešte stále sme v prechodnom období, takže na trhu sú zálohované aj nezálohované obaly. Obaly, ktoré nie sú zálohované, patria do triedeného zberu tak ako doteraz, nie do obchodu – zálohomat ich nevie zobrať. Pre tieto prípady majú mnohé prevádzky aj nádoby na nezálohované obaly, aby poskytli zákazníkom dostatočný komfort v prechodnom období,“ ozrejmuje Morvai.
Systém postupne dolaďujú
O vážnych problémoch nehovoria ani obchodníci. „Nachádzame sa stále v prechodnom období, a preto nemáme dostatok skúseností na posúdenie spoľahlivosti výkupu, hlavne pri ručnom zbere. Čo sa týka automatov na spätný výkup (RVM), riešenie prípadných problémov je operatívne a ladia sa detaily ohľadom logistiky. Systém ešte nie je naplno zaťažený, všetko sa rozbieha postupne a vážne problémy neevidujeme,“ uviedla prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová.
Môže sa tiež stať, že zálohomat neakceptuje zálohovaný obal. „Vtedy sa treba obrátiť priamo na zodpovedného zamestnanca na danom odbernom mieste, aby podnet mohol riešiť. Ak je obal označený symbolom Z, je nestlačený, prázdny a má čitateľný čiarový kód, prevádzka to rieši priamo s dodávateľom RVM. Pre overenie registrácie obalu v databáze, prípadne či je tam iný technický problém, ktorý vedia riešiť v priebehu hodín maximálne dní,“ doplnila Morvai.
Poukážka namiesto zálohu
Podľa Machútovej je pozitívom, že distribútor, ktorý má prevádzku menšiu ako 300 metrov štvorcových, môže zákazníkovi nevyplatiť zálohu za obal v hotovosti, ale dať mu nákupnú poukážku.
„Sme radi, že ministerstvo akceptovalo túto pripomienku. Menšie predajne si tak budú môcť vykryť aspoň sčasti zvýšené prevádzkové náklady,“ doplnila Machútová.
Aj podľa Martina Krajčoviča zo Slovenskej aliancie moderného obchodu sa počiatočné problémy postupne riešia. „V súčasnosti ide do predaja oveľa viac zálohovaných obalov a výraznejší nábeh systému predpokladáme pred Veľkou nocou,“ povedal Krajčovič.
Recyklácia
Na Slovensku sa podľa údajov ministerstva ročne uvedie na trh približne 1,3 miliardy plastových fliaš a plechoviek, z čoho približne 800 miliónov kusov tvoria plastové fľaše, 500 miliónov kusov plechovky.
Zálohový systém by mal zmeniť náš pohľad aj na recykláciu plastových fliaš a plechoviek.
„Plastové fľaše a plechovky nie sú zbytočný odpad. Sú to cenné materiály, ktorých recyklácia má zmysel. Práve zálohovanie PET fliaš a hliníkových obalov pomôže dostať obaly z nápojov do recyklačných centier. Zálohovanie dáva šancu vyzbierať viac materiálu vyššej kvality na recykláciu a jeho opätovné využitie v nových obaloch, znížiť voľne pohodený odpad a šetriť tak prírodné zdroje,“ vysvetľuje envirorezort.
To, koľko obalov sa uviedlo na trh a koľko sa vrátilo do systému, recyklovalo a použilo pri výrobe nových obalov, však budeme vedieť až po uplynutí kalendárneho roka. Potom sa ukáže aj to, koľko obalov sme namiesto zálohovacieho automatu vyhodili do žltých nádob.
„Systém, ktorý tu bol doteraz, dokázal vyzbierať maximálne 60 % PET fliaš a plechoviek. Vďaka zálohovému systému a legislatívnym zmenám, ktoré rezort životného prostredia presadil v parlamente, dosiahne Slovensko 90 % zber nápojových obalov už do roku 2025,“ pripomenul envirorezort.
Súčasnú situáciu spojenú s vojenským konfliktom monitorujú naši kolegovia a usilujú sa o to, aby
vám poskytli všetky dôležité správy o aktuálnom dianí. Našou hlavnou úlohou je prinášať vám
predovšetkým dôveryhodné a spoľahlivé informácie, ktoré dôsledne overujeme.
Vaša podpora nám
umožňuje, aby tento obsah mohli zadarmo čítať aj ľudia, ktorí si ho nemôžu dovoliť. Podporte našu
prácu a spojte sa spolu s nami za dobrú a spravodlivú vec.


Foto: Mapa odberných miest Zdroj: slovenskozalohuje.sk